AP üyelerinden saldırılara tepki: Türk devleti bölgeyi tehdit ediyor

AP üyesi parlamenterler, Türk devletinin işgal saldırılarına tepki gösterdi, "Saldırıları durdurun. Türk devleti bölgeyi tehdit ediyor" dedi.

İşgalci Türk devletinin Rojava’ya yönelik işgal saldırılarına tepkiler yağıyor. Avrupa Parlamentosu (AP) üyesi parlamenterler, işgal saldırılarının durdurulması için NATO ve Avrupa Komisyonu'na çağrı yaptı.

Twitter hesaplarından açıklama yapan parlamenterler, Türk devletinin uluslararası hukuku ihlal ettiğine dikkat çekti.

'ERDOĞAN'IN YANINA KÂR KALMAMALI'

Danimarka Kırmızı-Yeşil İttifakını temsilen Avrupa Parlamentosu Üyesi ve Avrupa Solu Başkan Yardımcısı ve aynı zamanda AP Kürt Dostluk Grubu Üçlü Komisyon üyesi Nikolaj Villumsen, şöyle dedi: "Şu anda Türk ordusu Suriye'deki Kürt bölgelerini bombalıyor. İslam Devleti ve terörizmle mücadeleyi zayıflatacak bu açık uluslararası hukuk ihlali Erdoğan'ın yanına kâr kalmamalıdır. Danimarka, NATO ve AB seslerini yükseltmelidir! #SaveKobane #TurkeyAttacksRojava #dkpol #eudk."

'TÜRK SALDIRILARI TÜM BÖLGEYİ TEHDİT EDİYOR'

SPÖ Avrupa Parlamentosu Delegasyon Başkanı ve S&D  Dış Politika Sözcüsü ve aynı zamanda AP Kürt Dostluk Grubu Üçlü Komisyon üyesi Andreas Schieder, Türk devletinin sadece Kobanê’ye değil, diğer Rojava kentlerine de saldırdığını belirterek, “Durdurun şunu” dedi. Schieder, şunları kaydetti: “Çok üzücü ve tehlikeli: Bu gece Türkiye sadece Kobanê'ye değil, Rojava ve Irak'taki diğer şehirlere de saldırmaya başladı. Türkiye'nin Suriye'nin kuzeyindeki 'güvenli' bölgeleri bombalaması tüm bölgeyi tehdit ediyor. Bu saldırıların derhal durdurulması çağrısında bulunuyoruz. Türkiye'nin şiddetli bombardımanı Suriye'nin Kobanê ve Kuzey bölgelerini alevlendiriyor."

KÜRDİSTAN'A YÖNELİK TÜRK ASKERİ SALDIRGANLIĞINI DURDURUN!

GNB adına Avrupa Parlamentosu Üyesi Ana Miranda ise yaptığı açıklamada Kürdistan’daki Türk devlet saldırganlığına işaret ederek, Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi ve Komisyon Başkan Yardımcısı Josep Borrell, TBMM-AP Karma Parlamento Komisyonu Eş-Başkanı Sergey Lagodinsky’ye çağrıda bulundu. Miranda, "Türkiye'yi uluslararası hukuka uymaya zorlamak için derhal ekonomik, siyasi, diplomatik ve hukuki tedbirler yoluyla güçlü adımlar atılmalıdır” dedi. Ana Miranda, şunları belirtti:

“Kobanê, Rojava'daki saldırıları durdurun. Erdoğan rejimi durmalı! Kürdistan'a yönelik Türk askeri saldırganlığını durdurun! 20 Kasım gece yarısı Türk savaş uçakları Kobanê ve çevresindeki hastaneleri, okulları ve diğer sivil hedefleri bombalamaya başladı; bombalanan yerler arasında Kobanê'nin güneybatısında yer alan ve Afrin'den gelen göçmen Kürtlerin yaşadığı Şehba'ya bağlı Belûniyê köyü ve diğer yerleşim yerleri de bulunuyor. Türk devleti, Erdoğan ve AKP'nin yirmi yıllık kontrolsüz yönetiminin ardından Türkiye'nin çeşitli sorunlarından dikkatini dağıtmak için bir kez daha Kürtlere karşı kışkırtılmamış bir saldırı kampanyası başlatıyor. Erdoğan rejimi 17 Nisan'dan bu yana Güney Kürdistan'daki Kürt gerilla savaşçılarının mevzilerine defalarca saldırdı ve yasaklı kimyasal silahları 2.700'den fazla kez kullandı. Bununla birlikte, Türk devleti bu saldırılarla hiçbir şey elde edemedi. Taksim'deki son sahte bayrak saldırısıyla Erdoğan ve AKP-MHP, GüneyKürdistan'daki yenilgilerinin dikkatini daha da dağıtmayı ve Rojava/Kuzey ve Doğu Suriye'deki Kürtlere karşı yoğunlaştırdıkları savaş için bir gerekçe sağlamayı umuyor.

Eğer IŞİD'le Mücadele Küresel Koalisyonu bu yasa dışı savaşa karşıysa, üyeleri Türkiye'yi uluslararası hukuka uymaya zorlamak için derhal ekonomik, siyasi, diplomatik ve hukuki tedbirler yoluyla güçlü adımlar atmalıdır.”

Avrupa Birliği'ne çağrıda bulunuyoruz:  @eu_eeas @JosepBorrellF ve  diğer uluslararası aktörleri ortaklarını Rojava'daki yasal yükümlülüklerine uymaya zorlayın ve Rojava'daki saldırıları durdurmak için Türkiye ile yoğun bir diplomasi yürütün.”

'KESİNLİKLE KABUL EDİLEMEZ'

Almanya Yeşiller Partisi Parlamenteri Max Lucks ise açıklamasında Türk devlet saldırıları ile uluslararası hukukun ihlal edildiğini belirterek NATO üyesi Türk devletinin bölgeyi istikrarsızlaştırdığını vurguladı. Max Lucks, “Uluslararası hukukun ihlal edilmesinin hiçbir haklı gerekçesi olamaz. Bu nedenle Türkiye'nin Suriye ve Irak'taki yeni bombardımanlarının hiçbir haklı gerekçesi yoktur. Bir NATO ortağı tarafından bütün bir bölgenin istikrarsızlaştırılması kesinlikle kabul edilemez" dedi.

'ALMANYA BAKANI ZİYARETİNİ İPTAL ETMELİ'

Avrupa Parlamentosu Sol Parti Eşbaşkanı Martin Schirdewan ise Almanya İçişleri Bakanının Ankara'ya yapacağı ziyareti iptal etmesi çağrısında bulundu. Martin Schirdewan, “Türkiye bu gece Rojava'yı ağır bir şekilde bombaladı. Erdoğan İD ile savaşanlara saldırıyor. Almanya İçişleri Bakanı  Nancy Faeser yarın Ankara'da 'terörizm' hakkında konuşmak istiyor. Bu ziyaret iptal edilmeli! İkiyüzlülüğün de bir sınırı vardır" dedi.

'BÖLGENİN KALKINMASI VE İSTİKRARI TÜRKİYE'NİN SALDIRILARIYLA YOK EDİLİYOR'

Avrupa Parlamentosu Yeşiller/EFA Sosyal Komite Başkan Yardımcısı (EMPL) Dışişleri ve İçişleri Komitesi Üyesi Katrin Langensiepen iki hafta önce Rojava’da bulunduğunu belirterek, Yaklaşık 14 gün önce Rojava bölgesindeydim. Yerel halk yoksulluk içinde yaşıyor. Ama aynı zamanda demokratik yapılar inşa etmeye çalışıyorlar. Bölgenin kalkınması ve istikrarı Türkiye'nin bu tür saldırılarıyla yok edilmektedir" dedi.

'TÜRKİYE BAHANE YARATIP SALDIRDI'

Avrupa Parlamentosu Yeşiller/EFA Grubu üyesi ve AP Kürt Dostluk Grubu Üçlü Komisyon üyesi François Alfonsi, "Türkiye, İstanbul'daki bombalamaya 'misilleme' olarak Suriye Kürdistanı'ndaki Kobanê'yi, Kürtlerin sorumluluğunu ortaya koyacak hiçbir güvenilir bilgi olmaksızın bombaladı. Aslında bu, Suriye Kürdistan'ı ve Kuzey Irak'ın işgalini kimyasal silah kullanımıyla meşrulaştırmak için kurulmuş bir tuzaktı" dedi.

'TÜRKİYE KÜRTLERE YÖNELİK SOYKIRIM SALDIRILARINI TIRMANDIRIYOR'

Amerikan Ermeni Ulusal Komitesi (The Armenian National Committee of America-ANCA) Program Direktörü Alex Galitsky, Türk devlet saldırganlığına karşı dünyanın sessiz kaldığını vurguladı. Alex Galitsky, "Türkiye Kıbrıs'ı işgal ediyor. Türkiye, Azerbaycan'ın Ermenistan ve Artsakh'ı işgalini desteklemektedir. Türkiye Libya'yı istikrarsızlaştırdı. Türkiye Rus oligarklara güvenli bir sığınak sağlıyor. Şimdi de Türkiye Suriye ve Irak'ta Kürtlere yönelik soykırım saldırılarını tırmandırıyor. Tüm bunlar olurken dünya sessizce izliyor" diye belirtti.

İsveç Parlamentosu Üyesi Daniel Riazat, “YPG, İD/DAEŞ'e karşı uzun ve sancılı bir mücadelenin ardından Kobanê'yi özgürleştirmiştir. Orada, yeni bir feminist ve kültürlerarası halk hükümeti başlatıldı. Şimdi Türkiye YPG'ye karşı Kobanê'ye ağır hava bombardımanları başlattı. Bu inanılmaz derecede iğrenç" dedi.

Uzun süredir Ortadoğu ve Türkiye gözlemcisi, Brüksel'de AB, NATO, Benelüks üzerine çalışan Nzz.ch muhabiri Daniel Steinvorth, Rojava ile dayanışma mesajı verdi.