Aşırı sağcı Salvini’ye karşı ‘Sardalyeler’ hareketi

İtalya’da aşırı sağcı Matteo Salvini liderliğindeki Kuzey Ligi (Lega Nord) ve ittifak ettiği partilere karşı son günlerde spontane organize olan ‘Sardalyeler’ hareketi, ülkenin birçok şeklinde aşırı sağa karşı gösteri çağrısı yaptı.

Geçtiğimiz aylarda İçişleri Bakanlığı’ndan ayrılan Kuzey Ligi lideri Matteo Salvini’nin bölgesel seçimler dolayısıyla ırkçı ve büyük oranda korku ve yalana dayalı propagandalarına karşı 4 genç tarafından kurulan ‘Sardalyeler’ hareketi, kısa sürede on binlere ulaşmayı başardı.

İnternet üzerinde kurulan ve kısa sürede yayılan ‘Sardalyeler’ hareketi, Salvini’nin dışlayıcı ve nefret içeren söylemlerine karşı ayağa kalkılması çağrısı yapıyor. Salvini’nin geçtiğimiz cumartesi günü 5 bin kadar taraftarını topladığı Bolonya’da kısa sürede 15 bin kişiyi bir araya getiren Sardalyeler, ırkçı politikaların kabul görmeyeceği mesajı verdiler. Bologna, ülkenin refah düzeyi yüksek bölgelerinden olan Emilie-Romagne’nin ana şehri ve bu bölgenin de sağa geçme riski bulunuyor.

Solun kalesi olarak bilinen 26 Ocak’taki seçimlerde Salvini’nin partisine geçme tehlikesi bulunan Emilie-Romagne bölgesinin Modena şehrinde ise, pazartesi günü düzenlenen eylemde kısa sürede 7 bin kişi bir araya geldi. Eylemlerde anti-faşist ‘Bella Ciao’ marşı söylenirken, yapılan konuşmalarda “Salvini’nin düşüncelerinin kabul edilemeyeceği” vurgulandı.

AŞIRI SAĞ BİRÇOK BÖLGEYİ ALABİLİR

Yapılan anketler, geçtiğimiz Eylül başında İçişleri Bakanlığı’ndan istifa ederek 5 Yıldız Hareketi (M5S) ile kurduğu koalisyonu bozan Salvini’nin partisinin öncülüğündeki sağ koalisyonun Kuzey İtalya’daki gücünü arttırdığını gösteriyor.

28 Ekim’de ülkenin orta kesiminde yer alan ancak sadece 900 bin nüfusa sahip Umbria bölgesinde yapılan seçimlerde, Kuzey Ligi öncülüğündeki sağ koalisyon büyük bir zafer kazanmıştı. Sağ partiler, yarım yüzyıldır solun kalelerinden olan Umbria’da yüzde 58 gibi bir oy oranına ulaşmıştı.