Asuri-Süryani-Keldani Derneği: İsveç geçmişiyle yüzleşmeli

İsveç'te kurulu Asuri-Süryani-Keldani Derneği, Palme cinayetinden sonra PKK ve Kürtleri hedef gösteren İsveç'in geçmişiyle yüzleşmesini ve Kürtlerden özür dilemesini istedi.

Başsavcının Olof Palme cinayetinin Stig Engström tarafından işlendiğini açıklamasının üzerinden 2 aydan fazla geçmesine rağmen İsveç'in bir zamanlar cinayetin faili olarak gösterdiği Kürtlerden özür dilememesine bir tepki de Asuri-Süryani-Keldani Derneği'nden geldi.

Asuri-Süryani-Keldani Derneği Başkanı Özcan Kaldoyo, İsveç'in PKK ve Kürtleri hedef göstererek büyük travmalara neden olduğunu belirterek İsveç hükümetinin geçmişiyle yüzleşmesini ve Kürtlerden özür dilemesini istedi.

Kaldoyo, Türk devletinin Süryanilere yönelik baskılarından dolayı 1976'da İsveç'e gelerek siyasi iltica talebinde bulunan ilk Süryanilerden biri.

45 yıldan bu yana İsveç'te yaşayan Kaldoyo, Palme cinayetinin Kürtlerin üzerine yıkılmasında İsveç ve Türk polisinin yanı sıra bazı Kürtlerin de rollerinin bulunduğunu hatırlatarak Kürtçe tercümanlarla bazı Kürt siyasi partilerinin cinayetin sorumluluğunu PKK'ye yıkmak için çaba sarf ettiklerini söyledi.

Kürtçe tercümanların Kürtler arasında geçen konuşmalardaki düğün sözcüğünü yanlış çevirerek ve bazı Kuzey Kürdistanlı Kürt partileri ve örgütlerin temsilcilerinin de cinayeti PKK'ye yıkmak için çaba sarf ettiklerini belirten Kaldoyo, tepkisini şu ifadelerle dile getirdi:

“Cinayeti Kürtlere yıkmaya çalışan İsveç polisini suçluyoruz ama Kuzey Kürdistanlı parti ve örgütlerin rollerini görmek istemiyoruz. Hiç kimse bu konu üzerinde durmuyor. İsveç medyası günlerce bir telefon geldiğini ve yakında bir düğün olacağından söz edildiğini ve düğünün Palme'nin katledilmesi anlamına geldiğinden söz etti.”

YATAK ODALARINI BİLE DİNLEDİLER

İsveç polisinin cinayetin sorumlusu olarak gösterdiği Kürtlerden İsmet Celepli'nin yakın dostu olduğunu söyleyen Kaldoyo, “Celepli ve cinayette rolleri olduğu iddia edilen Kürtlere çok eziyet ettiler. Yatak odalarını bile dinlediler. Celepli, başkalarının başları belaya girmesin diye tüm sosyal ilişkilerini kesmek zorunda kaldı” dedi.

İsveç parlamentosunda 4 Kürt milletvekili olduğunu ve Kürt Halkıyla Dayanışma Komitesi olduğunu hatırlatan Kaldoyo, Kürt milletvekillerinden konuyu parlamentonun gündemine getirmelerini istedi.

Kürtlere yapılan baskıları yazılı bir soru önergesiyle gündeme getirmenin gerekliliğine dikkat çeken Kaldoyo, “Hükümetin vereceği cevaba göre Kürtlerin pozisyon almaları gerekir” dedi.

SÜRYANİLER DÜĞÜNLERİNİ ERTELEDİLER

Kaldoyo, cinayetten hemen sonra Almanya'dan İsveç'e gelen bir Süryani’nin de yaklaşık 10 gün gözaltına aldığını hatırlattı.

Palme cinayetinin Süryanilerden daha çok Kürtleri olumsuz etkilendiğine dikkat çeken Kaldoyo, “O sıralar bazı Kürtler Kürt olduklarını gizlemek zorunda kaldı. Süryanilerin de düğünlerini ertelediklerini hatırlıyorum. Korkudan değil Palme'ye olan saygılarından dolayı düğünleri ertelediler” şeklinde konuştu.

SÜRYANİLER GERÇEKLERİN AÇIĞA ÇIKMASI İÇİN MÜCADELE EDİYOR

Kaldoyo, Süryani ve Kürtlerin aynı coğrafyayı paylaştıklarını ve uzun yıllardan beri birlikte mücadele ettiklerini hatırlattıktan sonra Asuri-Süryani-Keldani halkının da Kürtler gibi gerçeklerin açığa çıkması ve Palme cinayetinin aydınlatılması için mücadele ettiğine vurgu yaptı.

1970'li yılın ortalarında sosyal demokrat hükümet, Türkiye'den gelen Asuri-Süryanilere insani nedenlerle oturma izni verilmesini kararlaştırmıştı. Olof Palme, Süryanilerin konut, okul ve iş olanaklarına kavuşmaları ve İsveç toplumuna entegre olmaları için hem iktidar hem de muhalefette bulunduğu sırada büyük çabalar sarf etmişti.