Avrupa’da 15 Ağustos kutlamaları

Avrupa’nın birçok kentinde bir araya gelen Kürdistanlılar, 15 Ağustos Diriliş Bayramı’nı kutladı.

İsveç’in başkenti Stockholm merkezindeki Rålambshov Parkı'nda bugün saat 16.00 sularında bir araya gelen Kürdistanlılar ve dostları, 15 Ağustos Diriliş Bayramı’nı düzenledikleri bir etkinlikle kutladı.

Binlerce kişinin bulunduğu parka kurdukları çadıra Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan ve şehitlerin portrelerini yerleştiren Kürdistanlılar, Kürtçe marşlar eşliğinde halaya durdu.

Etkinilkte Halk Savunma Merkezi Kararhgah Komutanı Murat Karayılan'ın 15 Ağustos Atılımının Kürt Özgürlük Hareketi ve Kürt Halkı için taşıdığı anlamı anlattığı kısa konuşması dinletildi.

Kürdistan Ulusal Kongresi (KNK) Eşbaşkanı Zeyneb Morad, 15 Ağustos Atılımını gerçekleştiren ve atılımda şehit düşen tüm mücadele arkadaşlarını saygı ve minnetle andı.

Mücadele alanları olanlar ve parktaki kutlamalara katılanların konumlarını 15 Ağustos Atılımını gerçekleştirenlere borçlu olduklarını hatırlatan Morad, “Bugün Kürdistan'da kazanımlarımızdan söz ediyorsak bu 15 Ağustos sayesinde oldu. Kürdistan’ın dağlarında ve dört bir yanında mücadele eden siyasi ve askeri savaşçıları ve sizleri saygıyla selamlıyorum” dedi.

ANF'nin 15 Ağustos Atılımı ile ilgili sorularını yanıtlayan KNK Eşbaşkanı Ahmet Karamus da KNK olarak 15 Ağustos Atılımının ulusal bir başkaldırı ve uyanış olduğunu söyledi.

Kürdistan'ın dört parçasında Kürt halkının elde ettiği kazanımların 15 Ağustos Atılımın'dan sonra gerçekleştiğine dikkat çeken Karamus, “36 senelik bir direniş ve başkaldırı bugün dünyada çok ender rastlanan bir şeydir. Silahlı mücadelenin bir biçimidir” dedi.

Tev-Çand'lı sanatçıların söyledikleri Kürtçe marşlar eşliğinde halaya duran Kürdistanlılar, zaman zaman “Biji Serok Apo”, “Jin jiyan azadi”, “Be Serok jiyan nabe” sloganlarını attı.

VİYANA

Avusturya'nın başkenti Viyana'da 15 Ağustos Diriliş Bayramı kutlandı.

TEKO-JIN ve TCŞ aktivistlerinin organize ettiği kutlama Kürdistan devrim şehitleri anısına yapılan saygı duruşu ile başladı. Saygı duruşundan sonra 15 Ağustos'un anlamına ilişkin bir konuşma yapıldı.

Konuşmadan sonra program halay, bilgi yarışması, açık mikrofon ve koro ile kutlama devam etti.

Kutlama, "Bijî Serok Apo" sloganı ile sona erdi.

KIEL

Almanya’nın Kiel kentinde de 15 Ağustos Diriliş bayramı kutlandı.

Kutlama alanı Mahsum Korkmaz (Agit), Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan ile çok sayıda şehidin posterleriyle donatıldı.

Kutlamada yapılan konuşmada 15 Ağustos’un Kürt halkı için bir milat olduğu belirtildi.

Şehit Mam Zeki Şengali’nin de anıldığı konuşmada Cenga Heftanin direnişi de selamlandı.

Sinevizyon gösterimi ile devam eden kutlamada müzik dinletisi de yapıldı. Kutlamada sık sık “Biji Serok Apo”, “Biji berxwedana gerilla” sloganları atıldı.

KOPENHAG

Danimarka’nın başkenti Kopenhag’ın Ishøj beldesinde Diriliş Bayramı kutlandı.

Kutlamada yapılan konuşmada topyekün savaşa karşı topyekün direnişin dünyanın her yerinde yükseltileceği belirtildi.

Kürdistan’ın 4 parçası için Mehmet Tunçların, Avesta Xaburların, Barin Kobanêlerin ve Zeki Şengalilerin ruhu ile Heftanin direnişini sahiplenme çağrısında bulunuldu.

RENNES

Fransa'nın Rennes kentinde de Diriliş Bayramı kutlandı.

La Poterie Parkında futbol turnuvası organize edildi. Futbol turnuvasına 7 takım katıldı.

MANTES LA JOLIE

Fransa’nın Mantes la Jolie kentinde de 15 Ağustos vesilesiyle bir turnuva organize edildi.

Kitlesel katılımın olduğu turnuvada yapılan konuşmada 15 Ağustos’un Ortadoğu halkları açısından yeniden bir başlangıç olduğu dile geldi. Turnuva sloganlarla sona erdi.

EVRY

Fransa’nın başkenti Paris’in Evry banliyösünde de Diriliş Bayramı kutlandı.

15 Ağustos’un anlam ve önemine ilişkin yapılan konuşmalar ardından sinevizyon gösterimi yapıldı.

Kutlama Ozan Şemdin ve TEV-ÇAND Paris sanatçılarının sahne alması ve “Biji 15 Ağustos”, “Bîjî Serok Apo” sloganları ve halaylarla sona erdi.

DRANCY

Fransa’nın başkenti Paris’in Drancy banliyösünde de Diriliş Bayramı kutlandı.

Kürt Demokratik Toplum Merkezi’nde organize edilen kutlamada müzik dinletisi eşliğinde halaylar çekildi. Kutlama sloganlarla sona erdi.

MARSİLYA

Fransa’nın Marsilya kentinde de Diriliş Bayramı kutlandı.

La Rose Parkı’nda bir araya gelen Kürdistanlılar ve dostları Kürt özgürlük mücadelesinde şehit düşen Kürdistan devrim şehitleri anısına bir dakikalık saygı duruşunda bulundu.

TEV-ÇAND sanatçılarının müzik dinletileri ve halaylarla devam eden kutlamada Heftanin direnişi selamlandı.

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan, Mahsum Korkmaz, PKK, YPG, YPJ ve TJK-E bayrakları asıldı.

Kutlama konuşmalar ve halaylarla sona erdi.

HILDESHEIM

Almanya’nın Hildesheim kentinde de 15 Ağustos Diriliş Bayramı kutlandı.

Kutlamada yapılan konuşmalarda 15 Ağustos’un Kürtleri bugün dünya arenasında söz sahibi olmasını sağladığı belirtildi.

Dengbejlerin stranlarıyla katıldığı kutlamada direniş müzikleri eşliğinde halaylar çekildi.

Kutlama sloganlar ve zılgıtlarla sona erdi.

KASSEL

Almanya’nın Kassel kentinde de Diriliş Bayramı vesilesiyle bir yürüyüş düzenlendi.

TCŞ ve TEKO-JIN’in organize ettiği yürüyüş Halit Meydanı’nda başladı. Şehitlerin fotoğrafları ve pankartların taşındığı yürüyüşte Opern meydanında düzenlenen miting ile sona erdi.

LONDRA

İngiltere’nin başkenti Londra’da da Diriliş Bayramı kutlandı.

Londra Kürt Toplum Merkezi’nde düzenlenen kutlama Mahsum Korkmas (Egid) şahsında tüm özgürlük hareketi şehitlerini anısına bir dakikalık saygı duruşu ile başladı.

15 Ağustos atılımını anlatan sinevizyon gösterimi sırasında kitle sık sık “Biji Serok Apo”, “Jin, jiyan, azadi”, “Biji PKK” sloganları atıldı. Etkinlikte Britanya Kürt Halk Meclisi Eşbaşkanı Ercan Akbal bir konuşma yaptı. Akbal, Komutan Egid’in öncülüğünde geliştirilen 15 Ağustos Atılımı’nın Kürt ve Ortadoğu halklarında büyük bir inanç, fedakarlık ve yaşam kaynağı oluşturduğunu söyledi.

KJK’nin mesajının okunması ile devam eden kutlamada Şehit Aileleri Komisyonu adına Ali Boyraz, Gençlik Hareketi ve KCDK-E Başur adına birer konuşma yapıldı.

Konuşmaların ardından sanatçı Miran ve Kadir sahne alarak kitleyi coştururken kitle halaya durdu. 15 Ağustos Diriliş Bayramı dolayısıyla yemekler dağıtılırken etkinlikte son olarak davul zurna eşliğinde halaya duruldu.

DEN HAAG

Hollanda’nın Den Haag kentinde Diriliş Bayramı kutlandı.

Zuider parkta düzenlenen bir etkinlikle Diriliş Bayramı kutlandı. Saygı duruşu ile başlayan kutlamada, 15 Ağustos şehitlerinin posterleri ve HPG bayraklarıyla kutlama alanı süslendi.
Yapılan konuşmalarda ilk günden bugüne büyüyerek gelen direniş ruhu selamlandı. Heftanin direniş ruhunun da selamlandığı konuşmalar ardından kutlama halaylar eşliğinde “Biji Serok Apo”, “Biji berxwedana Heftanin" sloganları ile sona erdi.

EVRY

Fransa’nın başkenti Paris’in Evry banliyösünde de TCŞ ve TEKO-JIN aktivistleri bir yürüyüş ile Diriliş Bayramını kutladı.

Saat 18’de Evry Demokratik Kürt Toplum Merkezi önünde bir araya gelen Kürdistanlılar, devrim şehitleri anısına durulan saygı duruşu ve Çerxa Şoreşê marşı ile kutlamaya başladı. Hozan Şemdîn’in müzik dinletisi ve halaylarla süren kutlamada gençler sık sık “Bijî Serok APO” ve “Bi Hev Re Serhildan” sloganları attı.

Yaklaşık 200 kişinin katıldığı şölenin ardından şehir içinde bir yürüyüş gerçekleştirildi. “Bi Hev Re Serhildan”, “Bijî 15ê Tebaxê” ve “Vive PKK” pankartlarının taşındığı yürüyüşte gençler “Komutan Agit yaşıyor, PKK savaşıyor” sloganını attı.

LAVRIO

Yunanistan’ın Lavrio kentinde de 15 Ağustos Diriliş Bayramı kutlandı. Lavrio Kampı’nda Kürdistan Kültür Merkezi tarafından organize edilen ve yüzlerce Kürdistanlının katıldığı kutlama, Mahsum Korkmaz (Egid) şahsında tüm özgürlük hareketi şehitleri anısına saygı duruşuyla ile başladı.

Ardından Kürdistan Kültür Merkezi adına konuşan Azad Amed, 15 Ağustos Atılımı’nın Kürdistan ve Ortadoğu’da yarattığı değişim ve etkiye değindi. Türkiye ve Yunanistan’dan sol ve sosyalist örgütlerin gönderdiği mesajların okunduğu kutlama, folklor ve tiyatro gruplarının sahne almasıyla devam etti.

Sık sık “Bijî Serok Apo”, “Bijî berxwedana gerilla” sloganlarının atıldığı kutlamada, sinevizyon gösterimi de yapıldı.

Kutlama devrim ezgileri eşliğinde uzun süre çekilen halaylarla sona erdi.