GÖRÜNTÜLÜ

Avrupa’da kutlamalar: Önder Apo özgür olana dek her yer Newroz

Avrupa kentlerinde düzenlenen Newroz kutlamalarında, “Önder Apo özgür olana kadar her yeri Newroz alanlarına çevirelim” denildi.

AVRUPA'DA NEWROZ

İsviçre, Almanya ve Kıbrıs'ta Newroz, büyük bir coşku ile kutlandı.

ESSLINGEN

Tevgera Ciwanên Şoreşger (TCŞ) ve Jinên Ciwanên Tekoşer (TekoJIN) öncülüğünde Esslingen am Neckar kentinde Newroz kutlaması gerçekleştirildi. 

Esslingen Hauptbahnhof önünde bir araya gelen Kurdistanlılar, meydanda erbane ve stranlar eşliğinde halaylar çekti. 

“Abdullah Öcalan’a Özgürlük, Kürt Sorununa Çözüm” hamlesi kapsamında gerçekleştirilen Newroz kutlamasında bildiri okunarak, Kürt Halk Önderi Öcalan’ın fiziki özgürlüğüne dikkat çekildi.  

Almanya Kurdistanlı Toplumlar Konfederasyonu (KON-MED) adına yapılan açıklamada ise Newroz’un tarihine değinilerek Kürtler açısından kurtuluş ve özgürlük günü olduğuna dikkat çekildi. Açıklamada, Türk Devletinin savaş politikalarına dikkat çekilerek, faşizmin ve sömürgeciliğin acımasız bir savaşla etnik temizlik gerçekleştirmeye niyetlendiği bir dönemde 2024 Newrozu’nun kutlandığı belirtildi. Türk Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın neo-Osmanlı hayallerinin Kürtlere karşı savaş anlayışına bağlı olduğu ifade edilen açıklamada Almanya devletinin de Kürt politikası eleştirildi. Kürt Halk Önderi üzerindeki tecride dikkat çekilen açıklamada, Almanya’nın Abdullah Öcalan’ın müzakere şartlarının sağlanması için Birleşmiş Milletler ve Avrupa Birliği nezdinde girişimlerde bulunması gerektiği vurgulandı.  

Stuttgart Demokratik Kürt Toplum Merkezi Eşbaşkanı Mesut Dağhan ise, “Daha düne kadar Newroz’un ne olduğunu bilmeden yasaklayanların bugün Newroz’u sahiplenmesi trajikomiktir. Başta Demirci Kawa ve Mazlum Doğan olmak üzere Newroz’u güçlü bir şekilde var eden ve bugünlere taşıyan tüm Newroz şehitlerini saygıyla selamlıyorum” dedi

Newroz kutlaması, açıklamalar sonrası meşaleli yürüyüşle devam etti. Bahnhof caddesi boyunca yürüyüş gerçekleştiren kalabalık kitle, Abdullah Öcalan posterleri,YPG/YPJ flamaları ve “Newroz pîroz be” dövizleri taşıyarak sloganlar eşliğinde yürüdü. Sık sık Kürt Halk Önderi Öcalan ve Kurdistan Özgürlük Gerillası lehine sloganlar atan kitle, Newroz meşaleleri ile Esslingen kalesini aydınlattı. Newroz, Esslingen Kalesi’nde çekilen halaylarla geç saatlere kadar devam etti. 

BIEL

İsviçre’nin Biel kentinde TCŞ ve TekoJIN öncülüğünde bir araya gelen Kurdistanlılar, erbaneler ve sloganlar eşliğinde yürüyüşe geçti. Yerel kıyafetler giyen yediden yetmişe katılımcılar, halkın büyük ilgisini çekti.

Yürüyüş ardından Newroz Şehitleri şahsında bir dakikalık saygı duruşunda bulunuldu. Şehit Atakan Mahir Meclisi adına Ahmet Kaya konuşma gerçekleştirdi. Newroz’un bir direniş ve başkaldırı olduğunu hatırlatan Ahmet Kaya, ”Bugün partimiz PKK öncülüğünde 52. Newroz’u kutluyoruz. 52 yıl önce Önderlikle başlayan Newroz, bugüne kadar büyük bir coşkuyla devam etti. Kurdistan tarihinde çok önemli ve büyük direnişler var. Düşmanlarımız bizi ve kültürümüzü yok etmek istediler ama her zaman Kürtler direnişleriyle bunu kazandı” diye konuştu. Kaya “Gün direniş ve isyan günüdür. Biz bu mücadeleyle Newroz’umuzu kutlayacağız. Şu an burada bulunan ve Kurdistan’ın dört parçasından gelen Kurdistan halkımız direniş için, sesini duyurmak için gelmiştir” dedi.

Ahmet Kaya, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan üzerindeki ağırlaştırılmış mutlak tecride de dikkat çekerek, ”3 yıldır Önder Apo’dan herhangi bir haber alamıyoruz. Bizler Önderliğimize ve Özgürlük Gerillamıza sahip çıkacağız. Önder Apo üzerindeki tecridi kırmak ve fiziki özgürlüğünü sağlamak için zindanlarda başlatılan bir direniş var. Bizlerin de burada üstümüze düşen görevi yerine getirmesi gerekiyor” diye belirtti.

Dost kurum ve şahsiyetler tarafından da Abdullah Öcalan’ın fiziki özgürlüğünü talep eden ve Newroz bayramını kutlayan konuşmalar yapıldı.

Basın açıklamalarının ardından Newroz ateşi şehit aileleri tarafından yakılarak sloganlar ile halaya duruldu. Program sonunda Abdullah Öcalan’a gönderilmek üzere kartpostallar dolduruldu.

ST. GALLEN

İsviçre’nin St. Gallen kentindeki Newroz programı saat 17:30'da Hauptpost’ta Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a kartpostal göndermekle başladı. Daha sonra bayrak ve posterlerle St.Leonhard parkına yürüyen kitle, şehit annelerinin ateşi yakmasıyla kutlamalara başladı.

Yaklaşık 300 kişinin katıldığı kutlamanın açılış konuşmasını St.Gallen Demokratik Kürt Toplum Merkezi Eşbaşkanı Adil Bat yaptı. Newroz’un Demirci Kawa'nın zalim Dehak'a karşı başkaldırması olduğunu dile getiren Bat; "Zekiye, Rahşan, Mazlum yoldaşlar bu ateşin meşalelerinin taşıyıcısı oldular. Günümüzde Kürt Özgürlük Hareketi bu direnişin çağdaş halidir. Halkların Önderi Serok Apo da zalim Dehaqlara karşı ördüğü direnişle bu geleneğin temsilidir. Bu sebeple Önder Apo'nun özgürlüğü bizim için önemlidir. Onun özgürlüğü bizim özgürlüğümüz, halkımızın özgürlüğü, Kurdistan'ın özgürlüğüdür. Bu Newroz’u başta Serok Apo'ya, özgürlük gerillalarına, zindanda direnen yoldaşlarımıza atfediyor, tüm halkımızın Newroz’unu kutluyoruz" şeklinde konuştu.

Programda Kürd Özgürlük Mücadelesinin dostlarından Yeşiller Partisi Parlamenteri Jeyakumar Thurairajah ve Rojava Dayanışma Komitesi’nin akademisyen bir üyesi, birer konuşma yaparak dayanışma sözleriyle Newroz’u kutladı. Ayrıca CABİ ve SP temsilcileri de etkinliğe katılarak dayanışma duygularını iletti.

LİMASSOL

Kıbrıs'ta yaşayan yüzlerce Kurdistanlı Limasol'un Alassa köyünde bir araya gelerek Newroz bayramını büyük bir coşkuyla kutladı. Kıbrıs Kürt Halk Meclisine bağlı Kültür Sanat Komitesi’nin organize ettiği Newroz etkinliğine Kurdistanlılar ile birlikte dostları da katıldı.

Kutlamanın yapıldığı alana Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan ile Mazlum Doğan’ın dev posterlerinin yanı sıra, faşist Türk devleti tarafından Newroz gecesinde katledilen Teofilos Georgiadis'in posterleri asıldı.

Kutlama Kurdistan Devrim Şehitleri anısına yapılan saygı duruşu ile başladı. Saygı duruşu esnasında Çerxa Şoresê" marşı okundu.

Newroz ateşi Kürt kadınları tarafından yakılarak, Newroz programı devam etti. Ardından Limasol'a bağlı Kato Polemidya Belediye Başkanı Nikos Anastasiu ile Siyasetçi Lezgin Serhat birer konuşma yaptı.

Bu yıl yapılan Newroz'un Kurdistan Özgürlük Gerillası tarafından verilen müjdeden alınan güç ve moralle karşılandığı, fakat coşkunun en büyüğünü Önder Apo'nun fiziki özgürlüğünün gerçekleştiği zaman yaşanacağının vurgusu yapılarak, Önder Apo özgür olana kadar her yeri direniş, Newroz alanına çevirme mesajları verildi.

Konuşmacıların yanı sıra TEV-ÇAND sanatçısı Kawa Urmiyê, Kıbrıs Kürt Halk Meclisi’ne bağlı sanatçılar ve Teofilos Çocuk Korosu'nun seslendirdiği şarkılar eşliğinde halay çekildi.

DÜSELDORF

Almanya’nın Düsseldorf kentinde KON-MED, yeni bürosunun açılışını Newroz Bayramı için düzenlediği program ile gerçekleştirdi. Programa KON-MED Eşbaşkanları Kerem Gök ve Ruken Akça ile KNK Dış İlişkiler Sorumlusu Nilüfer Koç'un yanı sıra dost kurumların temsilcileri katıldı.  

Büro açılışında KNK Dış İlişkiler Sorumlusu Nilüfer Koç, Newroz Bayramının tarihsel önemine ilişkin bir konuşma yaptı. Eşbaşkanların hoş geldin konuşmasının ardından Newroz ateşi yakıldı. Newroz ateşinin etrafında Kürtler ve dostları halaylar çekti. Davul ve zurnalar, müzik eşliğinde sloganlar eşliğinde çekilen halaylar ile Newroz Bayramı kutlandı. 

ULM

Almanya’nın Ulm kentinde Demokratik Güç Birliği’nin organizesiyle coşkulu bir kutlama gerçekleştirildi. Münsterplatz’da yapılan kutlama, Newroz şehitleri anısına bir dakikalık saygı duruşuyla başladı.

Çoğunluğunu gençlerin oluşturduğu kutlamada, Siyasetçi Selim Sadak bir konuşma yaparak herkesin Newroz’unu kutladı.

Fasist devletin 90’lardan bu yana tüm Newrozlarda Kürt kanı döktüğünü ancak yine de Kürtlere bir adım bile geri attıramadığını ifade eden Selim Sadak, tüm Newroz şehitlerini andı.

Konuşma ardından Hozan Garip Nurhak hareketli şarkılar söyledi. Gençler, şarkılar eşliğinde halay çektikten sonra meşaleler yakarak, “”Bijî Serok Apo”, “Bê Serok jiyan nabe”, Bijî Newroz”, Newroz pîroz be” ve “Jin jiyan azadî” sloganlarını haykırdı.

VİYANA

Avusturya’nın başkenti Viyana’da Yekîtiya Xwendekarên Kurdistan (YXK‎) öncülüğünde ve FEYKOM’un dayanışması ile yüzlerce Kürt ve enternasyonalist gencin katılımı ile Newroz kutlandı.

Heldenplatz’da yapılan kutlama, Kurdistan Devrim Şehitleri anısına saygı duruşu ardından YXK’den Eylem Lorin açılış konuşmasını yaptı. Eylem Lorin şöyle konuştu: “Newroz bayramı son derece politik olduğu için ne için ve kimler için mücadele ettiğimizi unutmamalıyız. Bu yıl Newroz'da Kürt özgürlük ve kadın hareketi öncülerimizi anmak ve hatırlamak her zamankinden daha önemli. Kürt toplumu muazzam bir dirence ve bitmek tükenmek bilmeyen bir mücadele ruhuna sahiptir. Daha adil bir dünya isteğimiz için buradayız. Özgür bir Kurdistan ve ezilen tüm halkların kurtuluşu için mücadele ediyoruz.”

Avrupa’da faşizmin yükselişine de değinen Eylem Lorin, “Kurdistan'da ve burada Avrupa'da Kürt ve Alevi yoldaşlarım her gün faşizmle karşı karşıya kalıyor. Nasıl oluyor da Avrupa'da bile hala Türk faşizmine maruz kalabiliyoruz? Ancak şunu da unutmayalım ki özgürlük arayışımız sadece siyasi hedeflerle ilgili değildir; kültürümüzü, dilimizi ve kültürümüzü korumakla ilgilidir. Bu, çocuklarımızın zulüm ve ayrımcılık korkusu olmadan özgürce yaşayacağı bir gelecek yaratmakla ilgilidir. Başta Kürt toplumu olmak üzere tüm halkların Newroz'unu özgürlük ve barış özlemiyle kutluyoruz” dedi.

Yeşiller’den Ulusal Konsey Üyesi Berivan Aslan da Newroz’da konuşma yaparak herkesin Newroz’unu kutladı. Ardından Grup Dewran sahne aldı. Müzik grubunun “Diren ha Diyarbekir“ şarkısını seslendirmesi esnasında kitle “Bijî Serok Apo” sloganını haykırdı.

PYD temsilcisi Mizgin Ahmed, Yeşiller Partisi'nin Avusturya Ulusal Meclis Üyesi Ewa-Ernst Dziedzic, Dokuzuncu Viyana Belediye Başkanı Saya Ahmad, Sosyalist Gençlik gurubundan Rihab Toumi, Javaneh Derneği, Avusturya Komünist Partisinden Tobias Schweiger ve Defend Kurdistan temsilcisi de birer konuşma yaptı.

Ewa Ernst Dziedzic, “Avusturya Parlamentosu’nda benim gibi sizin arkanızda duran ve sizi savunan insanlar var. Rojava'ya giden ve Kürt sorununun kendileri için önemli olduğu insanlar var. İşte bu yüzden bugün buradayız. Direnmeye devam edin, sizinle dayanışma içindeyiz“ ifadelerini kullandı.
Saya Ahmet ise “Jin jiyan azadî, Kürt Kadın Özgürlük Mücadelesi’nin bir yaşam duruşudur. Her zaman direneceğiz ve arkanızdayız. Jin Jiyan Azadî“ diye konuştu.

Defend Kurdistan temsilcisi de Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a yönelik tecride dikkat çekerek, “Bu yılki Newroz, Önder Apo‘ya kutlu olsun. Bu yıl Önder Apo’nun özgürlük yılı olsun“ dedi ve “Bijî berxwedana gerîla“ sloganını attı.

Konuşmaların ardından Newroz ateşi yakılırken, kitle “Dîsa dîsa serhildan, Serokê me Öcalan“ sloganını haykırdı. Etkinlikte YXK stand açarak YXK‘nin ve FEYKOM‘un bilgilendirme broşürlerini dağıttı.

Son olarak Sanatçı Kewê ve Hivron’un ezgileri eşliğinde halk, yöresel kıyafetlerle halay çekti.
Viyana‘nın son Newroz etkinliği, Cumartesi günü saat 15:00’da Gasometer’de olacak.

HEILBRONN

Almanya’nın Heilbronn kentinde Demokratik Kürt Toplum Merkezi’nin (DKTM) organizesiyle „Abdullah Öcalan’a Özgürlük Newrozu“ kutlandı.

Heilbronn ve çevresinden binden fazla kişinin katıldığı Newroz kutlaması, Theresienwiese meydanında Kurdistan Devrim Şehitleri için yapılan saygı duruşu ardından Newroz‘un anlam ve önemine değinen bir konuşmayla başladı. Konuşmada, „Bugün bu kadar insan bir araya gelmişse Şehit Bêrîvan, Ronahî, Rahşanlar ve Mazlumlar sayesindedir“ denildi.

Siyasetçi Yüksel Koç ise, her yerde alanlara çıkarak „Bijî Serok Apo“ diye haykıran bu halkın direnişinin Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ı özgürleştireceğini vurguladı. Kutlamaya katılan Goran Hareketi’nden Mîran Mewvan da „Newroz, Kürtlerin birliğine vesile olsun“ dedi.

Kutlama, şehit anneleri tarafından yakılan Newroz ateşi ardından Koma Dilan’ın sunduğu müziklerla devam etti. Kurdistan’ın dört parçasından halkın yer aldığı Newroz’da halaya duran yüzlerce Kurdistanlı, „Bijî Serok Apo“ sloganı atarak gecenin geç saatlerine kadar alanda kaldı.

 

BORDEAUX


Kürt Diriliş Bayramı olan Newroz bayramı Fransa’nın Bordeaux şehrinde gençlik öncülüğünde halkın yoğun katılımıyla gerçekleştirildi.
Yürüyüşün start noktasına gelen gençler ve halk, program başlamadan önce halaylarla coşkuyu arttırdı. 300 kişiyle başlayan yürüyüş, hareket edildikçe yabancıların da yoğun ilgisiyle daha da kalabalıklaştı. Özellikle Fransız halkının yoğun ilgisiyle birlikte coşku iyice arttı.
Miting alanında Newroz ateşinin yakılmasıyla birlikte konuşmacı Xeyrî Çelebi, başta Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın ve tüm siyasi tutsakların Newroz Bayramını kutladı. Konuşmacı Dijwar Ararat ise gerilladan gelen müjdeler ile birlikte Newroz ateşinin iyice gürleştiğini söyledi.
Newroz ateşi etrafında halay çekip Newroz‘u kutlayan halk, „Bijî Serok Apo“ ve „Bê Serok jiyan nabe“ sloganları attı.
Bordeaux şehrinde 31’Mart’ta da gerçekleştirilecek Newroz kutlamalarına yapılan davet ve çağrılar ile birlikte etkinlik sonlandırıldı.

KIEL

Almanya’nın Kiel kentinde TCŞ (Tewgera Ciwanên Şoreşger) ve TekoJIN (Jinen Ciwanên Tekoşer) üyesi gençler öncülüğünde coşkulu bir şekilde Newroz ateşi yakıldı. Ulusal elbiseler giyerek Newroz’u kutlayan gençler, ateşin etrafında halaylar çekti.

Newroz programında söz alan Kiel Komeli Çand û Hûner sorumlusu Şirin Doğrul, “Bu yılki Newroz şenliğini müjdeli haberler eşliğinde Kiel ve SchleswigHolstein genelinde gelen yoldaşlarla kutluyoruz, bu bizler açısından onur verici bir durumdur” dedi.  

Konuşmasının devamında zindan direnişlerine değinen Doğrul; “Başta Önder Apo olmak üzere, Türkiye ve Bakur zindanlarında Önder Apo için direnen tüm yoldaşlarımızın Newroz bayramını kutluyor ve direnişlerini selamlıyoruz. Önder Apo ve tüm tutsaklarının üzerindeki tecridin kaldırılmasını istiyoruz. Bizler tecridi kırmak ve Önder Apo’yu fiziki özgürlüğüne kavuşturmak için tüm alanlarda mücadelemizi yükselteceğimizi belirtiyoruz”dedi.

Halk, ateşin etrafında halaylar eşliğinde sık sık, “Bijî Serok Apo”, “Bijî berxwedana gerîla” ve “Bijî berxwedana zindana” sloganları attı.