Avrupa'da silah şirketleri protesto edildi

Birçok ülkede Kürt halkını da hedef alan silah şirketleri protesto edildi.

Uluslararası kampanya 'Riseup4Rojava - smash Turkish fascism' kapsamında birçok ülkede anti-militarist eylem düzenlendi.
Eylemin ilk gününde silah şirketlerine, finans kurumlarına ve AKP-MHP iktidarının Kürtlere karşı işgal planlarına karşı birçok yaratıcı eylem yapıldı.
Almanya'da, en büyük Alman silah şirketi olan Rheinmetall'in Aşağı Saksonya, Unterlüß'teki fabrikası 24 saatten fazla bir süre işgal edildi. Fabrikaya giden tüm yollar, her yönden yüzlerce kişi tarafından kapatıldı. Rheinmetall'da vardiya değişiklikleri yapılamadı ve üretim durduruldu. Londra'da da büyük silah fuarı DSEI'ye karşı abluka eylemleri gerçekleşti. Eylemciler kendilerini sokaklarda zincirlediler ve askeri araçları engellediler, fuar merkezinin önünde Rojava ve ekoloji ile ilgili bir etkinlik yapıldı.

GÖSTERİLERDEN AFİŞLERE...

İtalya'da, Brescia kentindeki savaş helikopteri üreticisi Leonardo ve UniCredit Bank'ın ölüm saçan işlerini açığa çıkaran yaratıcı bir eylemin yanı sıra Floransa'da afiş eylemleri ve Bari'de bir gösteri yapıldı. İsviçre'de, DAİŞ çetelerini el bombalarıyla donatmış bir silah şirketi olan RUAG'ın önünde bir gösteri yapıldı ve Lucerne'de Türkiye'de ILISU barajının inşasına katkıda bulunan ve bununla doğaya karşı ve insanlığın tarihi miras alanı olan Hasankeyf'in yıkımında suç işleyen Andritz'in şirket merkezinin önünde de bir gösteri oldu. Zürih şehri sabahın erken saatlerinde yüksek sesli havai fişeklerle uyandı, eylemciler yüksek sesli havai fişeklerle Rheinmetall Defence fabrikasının önünde savaş ticaretine dikkat çekti.
İsveç'te Malmö, Helsingborg, Göteborg ve Stockholm'de, hepsi Türkiye’ye silah ihracatına katılan SSAB, SAAB ve SCANIA şirketlerine karşı eylemler yapıldı.
Katalonya'da, Indra'nın şirketinin genel merkezi, akşam vakti Türk devletiyle iş birliğini ortaya çıkarmaya yönelik bir protestoya hedef oldu. İspanya'nın başkenti Madrid'de de bir dayanışma eylemi düzenlendi.
Avustralya, Brezilya, İsviçre, Almanya ve Bulgaristan'da da başka eylemler ve dayanışma açıklamaları yapıldı. Toplam olarak, 12 ülkede 20'den fazla eylem gerçekleştirildi.

BUGÜN DE SÜRECEK

Uluslararası eylem günlerinin ikinci gününde, Londra, Basel ve Almanya'daki Rheinmetall’a karşı büyük gösteriler yapılacak. Münih'te Mercedes'e karşı bir gösteri var, aynı zamanda Yunanistan'ın, Syntagma Meydanı'nda, Kanada ve Fransa'da da eylemler olacak. Ghedi askeri üssü İtalya'da ablukaya alınıyor ve Bari limanında eylemler ilan edildi.