Avrupa'daki Kürtler işgal saldırılarına karşı ayakta-YENİLENDİ

Avrupa'daki Kürtler, işgal saldırılarına ve ihanete karşı alanlara çıktı.

Türk Devletinin KDP ortaklığı ile Medya Savunma Alanlarına yönelik işgal saldırısı Avrupa’nın birçok merkezinde yapılan yürüyüş ve mitinglerle protesto edildi.

OSLO

Norveç'in başkenti Oslo'da NCDK ve Norveçli kurumların öncülüğünde Türk devletinin işgal saldırıları protesto edildi.

Türk Başkonsolosluğu önündeki eylemde, Türk devleti ve KDP protesto edilirken, NCDK-Oslo Eşbaşkanı Ayser Yüce tarafından açıklama yapıldı.
Açıklamada, "Kürt halkı her alanda direnecek ve işgale sessiz kalmayacak" denildi.

Birçok Norveçli parti ve örgüt temsilcisi de konuşma yaptı.

Norveç Yeşiller Partisi adına Bente Knagenhjelm, Norveç Kızıl Parti adına Mari Rise Knutsen ve Kızıl Parti Gençlik Kolları adına Halvor Bergkvist, "İşgali görmemiz ve karşı çıkmamız gerekir" mesajını verdi.
Eylemde gerilla direnişi de selamlandı.

HELSİNKİ

Finlandiya’da yaşayan Kürtler ve dostları, Türk devletinin KDP ile ortaklaşa Medya Savunma Alanlarına saldırılarını protesto etmek için Helsinki’nin Kamppi meydanında bir araya geldi.

Bugünkü eylem Goran Hareketi ve İran-Kürdistan Komünist Partisi örgüt ve derneklerinin katılımıyla gerçekleştirildi.

Eylemde Fince ve Kürtçe açıklamalar yapıldı, bildiri dağıtıldı.

AARHUS

Danimarka'nın Aarhus kentinde de işgal saldırıları protesto edildi.
Arhus Belediye Meydanı'ndaki eylemi Danimarka ve Arap basını da takip etti.
Gerilla direnişinin selamlandığı eylemde, Milletvekili Maria Tempanores, Avrupa ve NATO’nun iki yüzlülüğünü eleştirdi.
HDP ile Dayanışma Derneği temsilcisi, Alevi Derneği Başkanı Faramuz Acar da eylemde konuşma yaptı.

BASEL

İsviçre’nin Basel şehrinde bir araya gelen binlerce Kürdistanlı ve Kürdistan dostları, Türk devletinin işgal saldırılarını protesto etti.
İsviçre’deki Kürdistanlılar CDK-S öncülüğünde Basel’deki De Wette Parkı'nda bir araya geldi.
Eyleme Sosyal Demokrat Partisi Basel Eşbaşkanı Marcel Colomb, Basta Partisi Genel Sekreteri, Fransizka Stier, İsviçreli Tiyatro yazarı ve yönetmen Anina Jendreyko, SYKP üyeleri, İsviçreli anarşistler, MLKP, TKEP/Leninist HDP eski Milletvekili Besime Konca ve binlerce kişi katıldı.
Eylemde Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın fotoğrafları ve KCK bayrakları taşındı.
SP Basel Eşbaşkanı Marcel Colomb ve Basta Partisi Genel Sekreteri Fransizka Steir Almanca kısa bir konuşma yaptı, Avrupa’nın iki yüzlü politikasına dikkat çekti.
CDK-S Eşbaşkanı İsmail Kardaş, Avrupalı devletlere seslenerek, "Ukrayna’da döktüğünüz gözyaşının yarısını Kürt halkı için dökün. Kürtler teknolojik silahlarla katlediliyor. Avrupa devletleri bu karşı sessizliğini koruyor. Biz bu sessizliği kabul etmiyoruz. Bir an önce Avrupa bu savaşa ve katliama ses çıkarmalıdır” dedi.
Kardaş, "Önderliğimiz ve gerillamız çok zor şartlar altında direniyor. O direniş mirasına sahip çıkarak sokakları asla terk etmemeliyiz” ifadelerini kullandı.
TJK-E üyesi Zozan Serhad da şunları dile getirdi,
“Türk devleti tüm NATO güçleriyle birlikte Kürt halkına saldırıyor. Bu işgal saldırısı NATO onayıyla yapılıyor. Ancak bu saldırı karşısında olağanüstü bir direniş var. Kürt gerillaları onların planlarını boşa çıkarıyor. Ülkemiz Kürdistan’ı işgalci ve ihanetçilere bırakmamalıyız.”
Konuşmalardan sonra binlerce eylemci Theodorskirchplatz'a doğru yürüyüşe geçti. 

LINZ

Avusturya'nın Linz kenti ve çevresinde yaşayan Kürdistanlılar ve dostları, Türk devletinin Barzani yönetiminin de desteklediği işgal saldırısını protesto etmek için Linz merkezinde bir araya geldi.
Protesto mitinginde Türk devletinin işgali üzerine Almanca  konuşmalar yapıldı. Avrupa'nın ve tüm dünyanın DAİŞ’i yenen Kürtlere ve Kürt savaşçılara borcu olduğu belirtilerek, borcunu ödemesi gerektiği ifade edildi.

BORDEAUX

Fransa’nın Bordeaux kentinde bir araya Kürdistanlılar Türk devletinin 15 Nisan günü başlattığı işgal saldırıları protesto edildi.

Saat 14.00’da Stalingrad’da başlayan yürüyüş, Victioare Alain alanında son buldu. Yaklasık bir saat süren eylemde “Bijî berxwedana gerîla”, “Her der Kurdistan her der berxwedan”, “Avoir Régime a Turquie”,  “Solution politique pour le Kurdistan”, “Viv la Kurdistan”, “Bijî Serok Apo” sloganları ile son buldu.

KOPENHAG

Danimarka Kürt Dernekleri Federasyonu Feykurd öncülüğünde başkent Kopenhag’da eylem gerçekleştirildi. Eyleme onlarca Kürt ve Danimarkalı dostları katıldı.

Eylemde “Katil Erdoğan”, “İşgale hayır”, “Bijî berxwedana gerîla”, “Barzani ihanetinden vazgeç”, “Kimyasal silahlar kullanan Türkiye yargılanmalı”, “Kürdistan’da savaşa hayır” yazılı pankartların yanı sıra PKK flamaları taşındı. İlginin yoğun olduğu eylemde çok sayıda bildiri dağıtıldı.

Eylemde Danimarkalı siyasetçiler de konuşma yaptı.

Danimarka Kızıl Yeşil Koalisyon Partisi, Enhedslisten milletvekillerinden Søren Søndergaard yaptığı konuşmada AKP rejiminin Kürdistan’da gerçekleştirdiği saldırılarla DAİŞ’i tekrar canlandırma amacı taşıdığını belirtti. Avrupa ülkelerinin Ukrayna halkıyla dayanıştığı gibi AKP rejiminin Kürdistan’a gerçekleştirdiği işgale karşı da aynı şekilde Kürt halkı ile yan yana durması gerektiğini vurguladı.

Partisinin ve kendisinin her zaman ezilen Kürt halkının yanında olduğunu vurgulayan Søndergaard, konuşmasına şöyle devam etti:

“Putin’in ruh ikizi Erdoğan tarafından geçen hafta Güney Kürdistan ve Rojava’da Kürt halkına yönelik geniş askeri bir operasyon başlatıldı. Bu operasyonun amacı, PKK ve Kürt haklarını savunan diğer Kürtlere yönelik bir saldırıdır. Bu insanlar Kürdistan’ın dağlarında, iltica kamplarında ve şehirlerinde bu saldırılara maruz kalıyor. Erdoğan’ın amacı elbette barış değil, eğer böyle olsaydı PKK’nin yıllarca defalarca sunduğu ateşkes ve barış çağrılarına cevap verirdi. Avrupa’nın Erdoğan’ın işgali karşısında sessizliğini bozmaya çağırıyorum" dedi.

VIYANA

Avusturya'nın başkenti Viyana'da Demokratik Toplum Merkezi'nin organizesi ile Türk devletinin KDP ihanetçi işbirliği ile Avaşîn, Metîna ve Zap başta olmak üzere Rojava kantonlarına yönelik başlatmış olduğu işgal saldırıları ve akabinde Irak güçlerinin Şengal bölgelerine yönelik başlattığı işgal saldırıları, yapılan bir miting ve yürüyüş ile protesto edildi.

Miting ve yürüyüşe Kürdistan'ın dört parçasında yaşayan Kürt halkının yanı sıra Demokratik Güç Birliği bileşenleri ve Avusturya Komünist Partisi gençlik örgütü KJÖ, anarşist örgütler ve Avusturya feminist gruplar katılım sağladı. KDP ihanetine ve Türk devletinin Kürdistan'ın parçalarında başlatmış olduğu işgaline karşı Kürt halkının yanında her zaman olarak desteklerini ve dayanışmalarını dile getirdiler. 

Miting başlamadan önce Kürdistan ve devrim şehitleri anısına bir dakikalık saygı duruşu ile başladı. Saygı duruşunun ardından yapılan konuşmalarda KDP'ye de bir an önce ihanet çizgisinden derhal vazgeçilmesi ve TC devletine Kürdistan topraklarından çıkarılma çağrısı yapıldı. Yapılan konuşmalarda; “TC devleti şunu iyi bilsin; Kürdistan halkı için Önderliği ve gerillası kırmızı çizgisidir. Avrupa’da yaşayan Kürdistanlılar olarak bulundukları her yerde TC devletinin işgaline ve KDP'nin ihanet pratiğine karşı duracaktır; bu böyle bilinsin” vurgusu yapıldı.

Daha sonra pankart ve flamaların yer alması ile Resselpark Karlzplatz'dan Türk Büyükelçiliğine doğru yürüyüşe geçildi. Yürüyüş boyunca "Bimre xiyaneta KDP", "Bijî HPG", "Bijî YPG", "Bijî YPJ", "Jin jiyan azadî", "Bijî Serok Apo", "Es lebe Gerilla", "Türkische Arme raus aus Kurdistan", "Hoch die internationale Solidarität” diye attıkları sloganlarıyla kin ve nefret dile getirilirken, Almanca bildiri de okundu. Saat 15:00 başlayan miting ve ardından yapılan yürüyüş 17.00’da sloganlar eşliğinde son buldu.

INNSBRUCK

Avusturya'nın Tirol eyaletinin başkenti Innsbruck’ta Kürtler ve dostları, Türk devletinin KDP işbirliğiyle Medya Savunma Alanlarına yaptığı saldırıları kınamak için bir miting düzenledi.

Miting Innsbruck' un Museum caddesinde gerçekleştirildi. Mitingde Almanca pankartlar açıldı, konuşmalar yapıldı ve Almanca bildiriler dağıtıldı.