Avrupa kentlerinde 1 Mayıs kutlamaları

Avrupa'da yaşayan Kürdistanlılar ve dostları, 1 Mayıs'ı kutladı.

Avrupa’da Kürdistanlılar, bulundukları ülkelerde düzenlenen 1 Mayıs kutlamalarına kitlesel bir şekilde katıldı.

DUISBURG

Almanya'nın Duisburg kentinde 1 Mayıs yüzlerce kişinin katıldığı bir miting ve yürüyüş ile kutlandı. Kutlama ADGB bileşenleri ve MLPD tarafından ortak düzenlendi.

Başta Alman Sendikalar Birliği olmak üzere diğer kurumların 1 Mayıs'ı devletin istediği gibi arabalarda oturarak kutlanmasını reddeden ADGB ve MLPD, alanlarda 1 Mayıs'ı kutladı.
Yüzlerce kişi tren istasyonu önünde bir araya geldi. Burada ADBG, ATİK, AGİF ve DTKM adına konuşmalar yapıldı. Mitingde, Türk devletinin gerilla alanlarına dönük işgalci saldırıları da protesto edildi.

Mitingde 8 Mayıs'ta Düsseldorf'ta "Faşizme karşı, Efrîn ve Şengal'deki kadın kıyımına son" şiarıyla yapılacak yürüyüşe de katılım çağrısında bulunuldu.

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın resimlerini de taşıyan kitle, sık sık ''Bijî Yek Gulan'', “Yaşasın halkların kardeşliği”, "Yaşasın 1 Mayıs" sloganları attı.

Bielefeld Demokratik Halk Meclisi de kitlesel katılım sağlayarak, 1 Mayıs'ı Garê zaferi, Heftanîn, Zap, Avaşîn direnişlerinin ruhuyla selamladı.

MANNHEIM

Almanya'nın Mannheim kentinde DKTM, ADGB, MLPD, Die Linke ve Antifa, alternatif 1 Mayıs kutlaması düzenledi.
Alltefeurwach'da bir araya gelen Kürdistanlılar ve dostları, sık sık "Bijî Serok Apo", "Diktatör Erdoğan" sloganları attı.

NÜRNBERG

Almanya'nın Nürnberg kentinde 1 Mayıs kutlandı.

Nürnberg Kürt Demokratik Toplum Merkezi, Halklarìn Birleşik Devrim Hareketi, MLKP, Partizan, Die Linke gibi sol örgütlerin yer aldığı kutlama çercevesinde Ausesplatz Meydanı'nda buluşuldu. Burada başlayan yürüyüşe yüzlerce kişi katıldı. Miting boyunca "Yaşasın 1 Mayıs”, “Bijî yek Gulan”, “Es lebe 1. Mai", "Yaşasın enternasyonal dayanışma" ve "Yaşasın devrim ve sosyalizm" sloganları atıldı.

Ausesplatz önünden başlayan yürüyüş Rosenpark'da yapılan açıklama ile son buldu.

HAMBURG

Hamburg'da da 10 farklı noktada 1 Mayıs kutlandı. Fischmarkt, Sternschanze, Altona, Damtor, Hamburg Hauptbahnof başta olmak üzere birçok yerdeki kutlamalarda, zenginlerin servetlerini katladığı, yoksulluğun ise derinleştiği vurgulandı.

Altona semtinde Hamburg Sol Parti tarafından yapılan kutlamada konuşan Cansu Özdemir, yoksullukla birlikte kadına şiddete dikkat çekti.

78 Kuşağı temsilcilerinden Hüseyin Ertuğrul da etkinlikte şiir okudu.

MARSİLYA

Fransa Marsilya'da Kürtler ve enternasyonalist aktivistler, 1 Mayıs'ı kutladı.

Fransa’nın Marsilya kentinde bir araya gelen TCŞ, TekoJIN ve enternasyonalist aktivistler, 1 Mayıs'ı kutladı. Kutlamalar birçok sendika ve sivil toplum örgütünün katılımıyla başladı.

Gençler eylemde üzerinde Kürtçe ve Fransızca “Bi Hev Re Serhildan”, “Bi Hev Re Berxwedan” ve “Em ê Bi Hev Re Serbikevin” yazan pankartları, PKK flamalarını ve Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın bayraklarını taşıdı.

Eylemde sık sık “Bijî Serok Apo”, “Bijî Berxwedana gerîla” ve Fransızca “Bijî 1 Gulan” sloganları atıldı.

HENNEBONT

Kürdistanlılar ve Fransızlar, Hennebont kentinde 1 Mayıs'ı kutladı.

Fransa'nın Morbihan kentindeki işçi sendikaları, sarı yelekliler ve Kürdistanlılar, 1 Mayıs'ı Hennebont kentinde kutladı. Saat 10.00'da Hennebont Belediyesi önünde bir araya gelen kitle, konuşmalardan sonra yürüyüşe geçti.

Lorient kentindeki Kürdistanlılar ve BİR-KAR üyeleri de kutlamaya katıldı.

Kürdistanlılar, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'a yönelik tecride karşı süren açlık grevlerine ve Türk devletinin Güney Kürdistan'a yönelik işgal girişimi ve soykırım politikalarına dikkat çekerek, bildiriler dağıttı.

WUPPERTAL

Almanya'nın Wuppertal kentinde bir araya gelen kitle, 1 Mayıs'ı kutladı.  Viyan Kürt Kadın Derneği, Öğrenci Kolektifi, BASO Basissolidarität, XR Extinction Rebellion, Frauenverband Courage de kutlamalara katıldı. Etkinlikte KON-MED adına bildiri de okundu.


HEILBRONN

Almanya’nin Heilbronn kentinde Kürt Toplum Merkezi ile Alman ve Türkiyeli sol örgütleri bir araya gelerek 1 Mayıs'ı kutladı.
Klianzplatz'ta bir araya gelen emekçiler, Almanca bildiri okudu.
Eylemde Türk devletinin gerilla alanlarına dönük saldırısı da protesto edildi.


DUSSELDORF

Almanya Düsseldorf'ta bir araya gelen Kürtler ve Almanlar, ortaklaşa 1 Mayıs'ı kutladı.
Yürüyüşün ardından düzenlenen mitingde KON-MED'in bildirisi de okundu.