Her yerde Kobanê eylemleri

Dünyanın bir çok yerinde Kütler ve dostları, 1 Kasım Dünya Kobanê Günü dolayısıyla çeşitli etkinlikler düzenledi.

LONDRA

İngiltere’nin başkenti 1 Kasım Dünya Kobanê Günü etkinlikleri kapsamında bir miting düzenlendi.

Britanya Kürt Halk Meclisi ve Halkların Bileşik Devrim Hareketi tarafından Londra Trafalgar Meydanı’nda düzenlenen mitinge soğuk hava ve yağmura rağmen yüzlerce kişi katıldı.

Enternasyonalist gruplarında destek verdiği eylemde, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın fotoğrafları, YPG, YPJ ve HDBH flamaları taşındı.

Kitle sık sık “Biji serok Apo”, “Biji Rojava’’, “Biji Kobane”, “Terörist Erdoğan” attı. Devrim şehitleri adına bir dakikalık saygı duruşu ile başlayan mitingde, HDBH, KCDK-E Başur, Kürt Dayanışma Kampanyası ve Kürt Halk Meclisi adına konuşmalar yapıldı.

Yapılan konuşmalarda Kobanê’de DAİŞ ve destekçisi Türk faşist rejiminin saldırılarının tarihi bir direniş ile yenilgiye uğratıldığı vurgulandı.

Kobanê direnişinin tüm Ortadoğu halklarının faşizme ve gericiliğe karşı özgürlüğün ve aydınlığın zaferi haline dönüştüğü ifade edildi.

Yapılan konuşmaların ardından kitle alkış ve sloganlar eşliğinde dağıldı.

STOCKHOLM

İsveç'in başkenti SergelsTorget meydanında bir araya gelen Kürtler ve enternasyonalist dostları, Dünya Kobanê Günü'nü kutladı.

Saygı duruşu ile başlayan kutlamada NCDK-S imzalı bir bildiri okundu. Daha sonra PYD İsveç temsilcisi Şiyar Ali yaptığı konuşmada Kobanê direnişi ve zaferinin kutsal olduğunu belirtti.

Ali, bugün de birliği duyulan ihtiyaca dikkat çeken Ali, "Nasıl ki Kobanê direnişinde bütün dünya, özellikle de Kürtler tek bir ruh olup direnişe katıldılarsa, o birlik ve beraberlik, halkların kardeşliği adına en çok bugün gerekmektedir" dedi.

İsveçli enternasyonalistlerin Rojava Komitesi'nden Erik Bon, Kobanê halkının faşizme karşı boyun eğmeyi reddettiğini belirterek, "Dünya Kobane Günü sadece fiziksel şehrin kurtuluşu ile ilgili değil, aynı zamanda bir hareket olarak ortak bir hedefe doğru bir araya geldiğimizde birlikte başarabileceğimiz inanılmaz şeylerle ilgili" dedi.

Eylemde, Koma Hunermendên Swêd sık sık seslendirdikleri Rojava devrim şarkıları ile coşkulu anlar yaşattı.

BRÜKSEL

Belçika’nın başkenti Brüksel’de Dünya Kobanê Günü için bir miting yapıldı. Mitingde bir konuşma yapan Rojava komitesi temsilcisi, Kobanê direnişinin anlam ve önemine vurgu yaptı. Miting, slogan ve halaylarla sona erdi.

HELSİNKİ

Finlandiya’nın başkenti Helsinki’de Kürtler ve dostlarının katılımı ile bir eylem gerçekleşti.

Kent merkezinde bir araya gelen kitle bir dakikalık saygı duruşunda bulundu.

Günün anlamına ilişkin Fince ve Kürtçe yapılan konuşmalar ardından eylem müzik eşliğinde çekilen halaylar ve sloganlarla sona erdi.

KOPENHAG

Danimarka'nın başkenti Kopenhag'da aynı amaçla belediye meydanında bir araya gelen Kürtler ve dostları, Dünya Kobanê Günü'nü kutladı, direnişte şehit düşenleri andı.

YPG ve YPJ bayrakları ile Kobanê direnişini simgeleyen afişlerin taşındığı eylemde, Kobanê direnişinin önemine dair konuşmalar yapıldı.

FEY-KUR adına bir basın açıklamasının da okunduğu eylemde, DTKM Eşbaşkanı Newroz Kiraz, Fransa'daki saldırıları hatırlatarak, Kürtler olarak Fransız halkının acısını paylaştıklarını belirtti.

Başta Danimarka olmak üzer tüm AB üyesi ülkelere seslenen Kiraz, Kürtlerin verdiği mücadeleye destek istedi. Kiraz, "Demokrasi, düşünce ve inanç özgürlüğü için TC Cumhurbaşkanı Erdoğan'a dur denilmesinin zamanı gelmiştir" dedi.

Kırmız-Birlik Partisi'nin milletvekili adayı İbrahim Benli, parti olarak Kürt halkının yanında olduklarını belirerek, "Danimarka hükümetine sesleniyoruz, her defasında Türkiye'nin NATO üyesi olduğu gerekçesine sarılmayın. NATO'nun Erdoğan öncülüğündeki bir ülkeye ihtiyacı yok" dedi.

VİYANA

Avusturya'nın baş kenti Viyana'da 1 Kasım Dünya Kobanê günü vesilesiyle bir yürüyüş ve miting düzenledi.

Enternasyonalist gruplar ve Viyana Kürt Halk Meclisi’nin çağrısı ile düzenlenen eyleme yüzlerce kişi katıldı.

Sık sık, “Biji Serok Apo”, “Biji şoreşa Rojava”, “Jin Jiyan Azadi” sloganlarının atıldığı yürüyüşte DAİŞ çetelerine karşı yürütülen direniş ve daha sonra Türk devleti ve çetelerinin işgal saldırılarında şehit düşen YPG, YPJ, QSD enternasyonalist savaşçıları da anıldı.

Eylem sloganlar ve halaylar eşliğinde son buldu.

GRAZ

Avusturya'nın Graz kentinde Kürtler ve dostları bir araya gelerek Kobanê Günü'nü kutladı.

Eylemde, Türk devletinin işgal saldırılarını kınayan pankartların yanısıra YPG bayrakları ve Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın posterleri taşındı. Eylemde ayrıca bildiriler dağıtıldı.

DEN HAAG

Hollanda'nın Den Haag kentinde Hollanda Dışişleri Bakanlığı önünde bir miting organize edildi.

Kitler müzik eşliğinde halaylar çekerken, Kobanê direnişi ve zaferini anlatan bir çok dilde bildiriler dağıtıldı.

Kutlamaların ardından kitle sloganlar eşliğinde eylemi sonlandırdı.

Den Haag'da ayrıca Den Haag DKTM'de Hollandalı ve Türkiyeli devrimci organizasyonlar öncülüğünde bir panel düzenledi.

"Birlikte direndik, birlikte kurtardık, birlikte savunacağız" sloganıyla düzenlenen panelde Kürt Siyasetçi Hozan Botan; "Faşist, selefi düşünce ve tekçi faşist zihniyet Kobanê direnişi ile yenilgiye uğramıştır. Kobanê direnişi, ortak yaşamın ve ortak direnişin temsilidir" dedi.

MLKP Temsilcisi, "Kobanê direnişi tüm dünyada devrimcilere, emekçilere, bütün halklara umut olmuştur" vurgusunda bulundu.

Temsilci, "Rojava devrimini ve bölge halklarını her koşulda sonuna kadar savunacağız. Faşizme geçit vermeyeceğiz" diye ekledi.

Antropolog Jesse Van Duıjn, "Kobanê bir milattır" derken, Kobanê'nin faşizme karşı kazanımın adı olduğunu kaydetti.

ARNHEM

Hollanda'nın Arnhem kentinde bir mitingle Dünya Kobanê Günü karşılandı. Mitingde, Kobanê zaferi selamlanırken, Türk devletinin gerilla alanları ve Rojava'ya yönelik işgal saldırıları kınandı. Eylemde ayrıca, Hewlêr yargısının idam etmek istediği Mazlum Dağ ve Abdurrahman Er'in serbest bırakılması istendi.

NÜRNBERG

Almanya'nın Nürnberg kentinde Dünya Kobanê Günü etkinlikleri kapsamında Medya Halk Evi çağrısıyla çok sayıda kişi Hallplatz meydanında toplandı.

Sık sık, “Bijî şoreşa Rojava”, “Jin Jiyan Azadî” sloganlarının atıldığı mitingde yapılan konuşmalarda DAİŞ çetelerine karşı yürütülen direniş selamlandı. Mitingde Türk devleti ve çetelerinin işgal saldırılarında şehit düşen YPG, YPJ ve QSD savaşçıları da anıldı.

OLDENBURG

Almanya'nın Oldenburg kentinde de Kürtler ve Alman enternasiyonalistler bir miting organize etti.

Koronavirüs tedbirleri kapsamımda alınan önlemlere nedeniyle sınırlı sayıda insanın kabul edildiği mitingde, Kobanê'nin insanlığın DAİŞ'e karşı verdiği onur mücadelesinin arenası olduğu kaydedildi. Miting tren garı önünde gerçekleşti.

HEİLBRONN

Almanya’nın Heilbronn kentindeki kutlama Klianzplatz'ta Demokratik Kürt Toplum Merkezi tarafından organize edildi. Mitinge enternasyonalistler de katıldı.

Merkezin Eşbaşkanı Şevket Çelik mitingde yaptığı konuşmada Dünyanın DAİŞ belasından Arin Mirkan'ların şahsında Kürt kadınının verdiği mücadele ile kurtulduğunu ifade etti. Şiddetli yağış altında gerçekleşen miting, slogan ve halaylarla son buldu.

STUTTGART

Stuttgart yürüyüş ve mitinge, Demokratik Kürt Toplum Merkezi, Zusammen Kämpfen, Kurdische Solidarität Stuttgart, ADHK Stuttgart, Tevgera CivanÊn Şoreşger-Stuttgart gibi organizasyonların çağrısı ile gerçekleşti.

Katılan örgütler hem yürüyüş hem de miting alanında Almanca dilinde Dünya Kobanê Günü'ne dair bildiriler okudu.

Çağrıcılar aynı zamanda Erdoğan rejiminin işgal saldırılarını kınadı ve Rojava kazanımlarının korunması için uluslararası dayanışmanın büyütülmesini istdi.

Rotebühl meydanında toplanan gruba İran- Alman dostluk birliği, İCOR ve benzeri örgütler de dahil oldu.

Daha sonra Schlossplatz meydanına kadar yaklaşık 5 km yürünerek miting alanına ulaşıldı. Mitingde Kobanê direnişi ve zaferinin önemine vurgu yapılan konuşmalar yapılırken, şarkılar eşliğinde halaylet çekildi.

BİELEFELD

Almanya'nın Bielefeld kentindeki kutlama TCŞ ve TEKO-JIN tarafından düzenlendi.

Etkinlik, AJZ Bielefeld’de (Otonom Gençlik Merkezi) "Kobanê'den dünyaya: Faşizme Karşı ayağa kalk” sloganıyla “Rise up 4 Rojava” kampanyasının dünya çapında yapılan eylem günleri kapsamında gerçekleşti.

Saat 13.00'da başlayan programda Kobanê direnişine ilişkin kronolojik bir fotoğraf sergisi yer aldı.

Katılımcılar bir anma duvarında Kobanê şehitlerinin bir kısmını anma fırsatı buldu. Aynı zamanda Kobanê direnişiyle ilgili bir sinevizyon gösterimi yapıldı. Etkinliğe kültürel müzik, yemekler ve halaylar eşlik etti.

HAMBURG

Dünya Kobanê Günü, onlarca kentte olduğu gibi Almanya'nın Hamburg kentinde de kutlandı.

Sternschanze semtindeki Rote Flora Kültür Merkezi'nde yapılan kutlama saygı duruşu ile başladı. İnsan hakları savunucusu ve yazar Anja Flach, Kobanê direnişinin karanlığa karşı aydınlığın zaferi olduğunu kaydetti. Çok sayıda mesajın okunduğu kutlama geç saatlere kadar sürerken, sık sık Kobanê direnişi lehine sloganlar atıldı.

FRANKFURT

Almanya'nın Frankfurt kentinde saat 15.00'te yapılan miting, Kobanê ile kardeş şehir kurum Städtefreundschaft Frankfurt KObanê e.V. organize etti. HDP onursal başkanı Ertuğrul Kürkçü ile Kuzey ve Doğu Suriye'de özerk yönetim temsilcilerinde Ahmed Sheikho mitinge katıldı.

Kürkçü, "Bugün de buradan, Frankfurt'tan, sesimizi dünyanın dört bir yanındaki kutlamaların sesine katıyoruz. Kobanê'nin, DAİŞ karşısında, Arin Mirkan'ın şehadetinde cisimleşen destansı direnişini bir kez daha yâd ediyoruz. Bu direniş, devrimcidir, iradedir, özgürlükçüdür, gençtir, kadındır, yeni bir uygarlığın habercisidir" dedi. Kürkçü'nün konuşmasından sonra sanatçı Lale Koçgün sahne aldı.

BORDEAUX

Fransa'nın Bordeaux kentinde 1 Kasım Dünya Kobanê günü vesilesiyle bir miting düzenlendi

Koronavirüs tedbirleri kapsamında sokağa çıkma yasakları uygulanan Fransa'da önlemler nedeniyle sınırlı sayıda insanın katılabildiği mitingde, CDK-Bordeaux temsilcileri ve Fransız Kürt dostları katıldı. Mitingde CDK-Bordeaux Meclisi Eşbaşkanı Badia Derik ve meclis temsilcisi Yasin Varto birer konuşma yaptılar. 

Sık sık, “Biji Serok Apo”, “Biji şoreşa Rojava”, “Jin Jiyan Azadi” sloganlarının atıldığı yürüyüşte DAİŞ çetelerine karşı yürütülen direniş ve daha sonra Türk devleti ve çetelerinin işgal saldırılarında şehit düşen YPG, YPJ, QSD'li savaşçılar ile enternasyonalist savaşçılar anıldı

Bordeaux'da ayrıca “Tecride, Faşizme, İşgale Son; Özgürlüğü Sağlama Zamanı” hamlesi kapsamında Kürt gençleri tarafından Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın fotoğraflarının basılı olduğu afiş ve stickerlar kentin işlek noktalarına asıldı.

MONTPELLIER

Fransa’nın Montpellier kentinde 1 Kasım Dünya Kobanê Günü vesilesiyle bir etkinlik düzenlendi.