Avustralya ve Danimarka'da Newroz resepsiyonları

Avustralya ile Danimarka'da Kürtler ve dostları tarafından Newroz resepsiyonları düzenlendi.

MELBOURNE

Avustralya'nın Melbourne kentinde, Victoria Demokratik Kürt Toplum Merkezi (DKTM) dün bir Newroz resepsiyonu verdi. DKTM binasındaki resepsiyona şu isimler katıldı:

"İşçi Partisi milletvekilleri Peter Khalil, Maria Vamvakinou, Raff Cicone, Yeşiller Partisi Viktoria Eyaleti Lideri Samantha Ratnam, Moreland Belediye Başkanı Natalie Abboud ve belediye meclis üyeleri, Yarra Belediyesi meclis üyeleri, Etnik Topluluklar Konseyi Başkanı Nalliah Suriyakumaran, Melbourne PEN Başkanı Christine Mckenzie ve yönetim kurulu üyeleri, Profesör John Tully, Profesör Dorothy Bruck, Avustralya Uluslararası Sosyal Hizmetler Kurumu Başkanı FionnSkiotis, Araştırmacı Dean D’Angelo, William Gourlay, Türkiyeliler Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Suat Yılmaz, Anadolu Kültür Merkezi yöneticileri  Turan Ertekin ve Taylan Unsalan."

İşçi Partisi Milletvekili  Peter Khalil, Kürtlerin demokrasi, sekülerizm ve eşitlik için ön cephede mücadele verdiğine dikkat çekerek, "Onların çabalarını takdir etmeliyiz" dedi.

Moreland Belediye Başkanı Natalie Abboud ise bugün Kürt gençleriyle yaptığı sohbetin kendisini etkilediğini dile getirdi. Abboud, "Çünkü onlar kendi kültürlerine bağlı ve kültürlerini yaşatıyorlar" diye ekledi.

Victoria Eyaleti Yeşiller Partisi Lideri Samantha Ratnam ise "Kürt halkının özgürlükleri için gösterdikleri kararlılığa hayranım" derken, İşçi Partisi Milletvekili Maria Vamvakinou da dayanışma mesajı verdi.

DANİMARKA PARLAMENTOSU'NDA NEWROZ

Danimarka Newroz Haftası etkinlikleri çerçevesinde Danimarka-Kürt Dostluk Derneği “Kurdisk Forum” öncülüğünde parlamento binası Christiansborg Sarayı’nda bir Newroz konferansı düzenlendi. Beş Danimarka parti temsilcisinin söz aldığı konferansın bu seneki onur konuğu eski HDP Cizre Belediye Başkanı Leyla İmret oldu. Birçok dünya halkının müziklerini farklı dillerde seslendiren çok sesli koro olan ‘Verdens Sirener’ ise konferansa renkli bir hava kattı.

Newroz Konferansı, bu yıl ‘Newroz-Kürtler için yeni bir başlangıç’ başlığıyla sekizinci kez düzenlendi. 

Konferansta söz alan tüm konuşmacılar, DTK Eşbaşkanı Leyla Güven öncülüğünde devam edem açlık grevlerine dikkat çekerken, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'a tecridin sonlanması gerektiğini belirtti.

Kurdisk Forum adına konuşan Villo Siggurdsson, "Öcalan'a tecrit işkencedir" dedi.

Leyla İmret ise Öcalan'sız bir çözümün mümkün olmadığına dikkat çekerken, açlık grevlerini selamladı.

Ardından söz alan Alternativet Partisi Milletvekili Ulla Sandbæk ise konuşmasında Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın kendisi için bir Mandela olduğuna vurgu yaparken, umudunun günün birinde Öcalan'ın da Mandela gibi kendi ülkesinin başkanı olması olduğunu söyledi. 

Konferansa ev sahipliği yapan parti olan Enhedslisten, Kızıl Yeşil Koalisyon Partisi milletvekili olan Søren Søndergaard ise konuşmasında, Kürtlerin tüm insanlık için savaştıklarını ve bu noktada tüm insanlığın dayanışmasına ihtiyaçları olduğunu kaydetti. Søndergaard ayrıca kendilerinin Öcalan üzerindeki tecridin kalkması ve PKK’nin terör listesinden çıkarılması için de Kürtlerin yanında olduklarını vurguladı. 

Danimarka Sosyalist Halk Partisi Milletvekili Adayı Serdal Benli ise Türkiye’de yaşananlara dikkat çekerken, yaklaşan yerel seçimlerin adil bir seçim olmayacağı yönündeki kaygılarını dile getirdi.

Sosyal Demokrat Partisi’nin Kürt Milletvekili Lars Aslan Rasmussen ise, Türkiye’de Erdoğan rejiminin kadınlara, Kürtlere ve tüm muhalefete yönelik baskılarına değindi. Aslan, Leyla Güven'in davasını takip etmek için gittiği Amed'deki izlenimlerini de aktardı.