Avusturya Parlamentosu’ndan HDP’ye destek kararı

Sosyal Demokrat Parti (SPÖ)’lü vekillerin “HDP’ye yönelik kapatma davası” konulu önergesi Avusturya Parlamentosu’nda oy birliğiyle kabul edildi. Parlamento, hükümete Türkiye’nin demokratikleşmesi için çabaya göstermeye çağırdı.

Avusturya’da muhalefet partisi Avusturya Sosyal Demokrat Parti (SPÖ) üyeleri Katharina Kucharowits ve Petra Bayr, ulusal parlamentonun önergelerini inceleyen komisyona "HDP'ye yönelik kapatma davası" başlığıyla bir önerge verdi.

AKP-MHP iktidarının kriminalize ederek kapatmaya çalıştığı HDP’ye Viyana hükümetinden destek görmesini teklif eden önerge, komisyonun hükümet üyeleri tarafından da destek gördü.

Böylelikle Avusturya Parlamentosu tarafından da kabul edilmiş sayılan önergede başta Avrupa ve Uluslararası İşler’den Sorumlu Bakanlık olmak üzere Karl Nehammer’in başbakanlığındaki hükümete çağrılar yer aldı.

Türkiye’nin demokratikleşmesi ve hukuk devletine kavuşması için hükümetin çaba içinde olması gerektiği belirtilen kararda, HDP’nin kapatılmaması gerektiğine dikkat çekildi.

‘TÜRKİYE ULUSLARARASI HUKUKU ÇİĞNER’

HDP’nin Türkiye’de üçüncü büyük parti olduğunun altı çizilen kararda, “HDP’nin kapatılması halinde Türkiye uluslararası hukuku ve taraf olduğu anlaşmaları çiğnemiş olacak” görüşü dile getirildi.

Avusturya Parlamentosu’nun karar metninde, ayrıca Türkiye’de çoğulcu sistemin temsili açısından HDP’nin varlığının önemli olduğunu vurgusu yapılırken, Türk yargısının HDP’ye yönelik suçlamalarının da asılsız olduğu ifade edildi.