Barrientos: Mezopotamya Yayınevi’ne sahip çıkmalıyız

Alman federal parlamenter Simone Barrientos, yasaklanan Mezopotamya Yayınevi’nin kitaplarının basılması için Almanya, İsviçre ve Avusturya’dan üç yayınevinin başlattığı yardım kampanyasına destek çağrısında bulundu.

İçişleri Bakanı Horst Seehofer’in talimatıyla Kürtlerin Almanya’daki iki önemli kurumu olan Mezopotamya Yayınevi ve Mir Müzik 12 Şubat 2019 günü resmen yasaklanmıştı. Her iki kurumu farklı tarihlerde iki kez basan polis aralarında Kürtçe öğrenme kitabı, Kürtçe çocuk kitabı ile Kürt tarihine ilişkin kitapların da bulunduğu tonlarca kitaba el koymuştu.

Geçtiğimiz Ağustos ayında ise Almanya’nın Hamburg kentinden Unrast-Verlag, Avusturya’dan Manelbaum Verlag ve İsviçre’den Edition 8 isimli yayınevleri Mezopotamya Yayınevi için yardım kampanyası başlatmıştı. Kampanya çerçevesinde toplanan paralarla her üç yayınevi “Edition Mezopotamya” adıyla polisin el koyduğu veya basılamayan kitaplardan bazıları yeniden yayınlanacak.

Almanca konuşulan her üç ülkeden okur severler kampanyaya ilgi gösterdiği öğrenildi. Kampanyanın organizatörlerinden Manelbaum Yayınevi ise kitapların basımından geriye kalan paraya ile Mezopotamya Yayınevi’nin yasağa karşı açtığı davanın masraflarının karşılanması için kullanılacağını belirttiler.

‘KÜRT KÜLTÜRÜNE SAYGI GÖSTERİLSİN’

Alman devletinin uyguladığı sansürün kırılması amacıyla başlatılan yardım kampanyasıyla basılan kitaplar 16 Ekim günü start alacak Uluslararası Kitap Fuarı’na yetiştirilmesi hedefleniyor. Kampanyaya destek veren isimlerin başında ise Sol Parti’nin Kültür Sözcüsü federal parlamenter Simone Barrientos geliyor. Sosyal medya hesaplarında kampanyaya destek çağrıları yapan Barrientos, Mezopotamya Yayınevi’nin yalnız bırakılmamasını istedi.

Mezopotamya Yayınevi’nde polisin sayısı 50 bini bulan eşyaya el koyduğunu hatırlatan Barrientos, Angela Merkel’in başbakanlığındaki federal hükümetin Kürt kültürüne saygı göstermesi gerektiğini ifade etti. Kürt kültürüyle Kürt özgürlük mücadelesinin birbirinden ayrıştırılmayacağını belirten Alman parlamenter, Mezopotamya Yayınevi’nin bu konuda bastığı kitaplara dikkat çekti.

‘KÜRT KÜLTÜRÜ ALMANYA’NIN BİR PARÇASIDIR’

Kürt kültür ve müziğinin Almanya’nın şu andaki kültürünün bir parçası olduğunun altını çizen Sol Partili parlamenter Barrientos “Bu kültürü korumak ve bu kültüre ulaşılmasını mümkün kılmak bizim siyasi sorumluluğumuzdur” görüşünü bildirdi. Federal hükümetin uyguladığı yasakla bu sorumluluğun gereklerini yerine getirmediğini ifade eden Barrientos, aynı zamanda anayasanın temel ilkelerinden birisi olan düşünce ve yayın özgürlüğü de hiçe sayıldığını belirtti.

Almanya’dan Unrast-Verlag, Avusturya’dan Manelbaum Verlag ve İsviçre’den Edition 8 isimli yayınevlerinin sansür ve ifade özgürlüğünün engellenmesine karşı önemli bir çalışma başlattıklarını ifade eden “Hükümetin yasağının devreye girdiği yerde kültür alanında çalışmalar yapan sivil kuruluşlar devreye girmiştir” diye konuştu. Barrientos son olarak çevresindeki çok sayıda kişiyi kampanyaya destek vermeleri için ikna ettiğini aktardı.

İsteyen kitap severler şu banka hesabından projeye destek sunabilirler:
Verein z. Förderung kurdischer Kultur e.V. i.Gr.
IBAN: DE78 4306 0967 1011 1214 00
Verwendungszweck: Edition Mezopotamya