Basel'de 3 günlük açlık grevi: Tutsakların direnişini destekleyelim

Basel’de 3 günlük açlık grevi başlatan AVEG-KON, TSP, SKB ve Young Struggle üyeleri, “Tutsakların tecride ve baskıya karşı insanlık onuru ve özgürlüğü için direnişini destekleyelim” çağrısı yapıldı.

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a dönük uygulanan mutlak tecride karşı PKK ve PAJK’lı tutsakların 68 gündür sürdürdüğü açlık grevlerine destek vermek amacıyla  sosyalistlerin Avrupa'nın birçok merkezde başlattığı 3 günlük açlık grevinin İsviçre'deki adresi Basel kenti oldu.

Almanya'nın Köln, Fransa'nın Paris, İngiltere'nin Londra ve İsviçre'nin Basel kentinde eş zamanlı olarak 3  günlük açlık grevleri başlatıldı.

Avrupa Ezilen Göçmenler Konfederasyonu (AVEG-KON), Tutsakların Sesi Platformu (TSP), Sosyalist Kadınlar Birliği (SKB) ve Young Struggle tarafından düzenlenen açlık grevi, BEKSAM (Basel Eğitim Kültür Sanat Merkezi) lokalinde gerçekleştirilen basın açıklamasıyla başladı.

AVEG-KON adına basın metnini okuyan Gülderen Sevim, tecride ve insanlık dışı uygulamalara karşı Türkiye ve Kurdistan zindanlarında tutsakların sürdürdüğü açlık grevlerine destek vermek amacıyla 3 günlük açlık grevine başladıklarını söyledi.

Tayyip Erdoğan yönetimindeki sömürgeci faşist rejimin siyasi tutsaklara yönelik tecridi ağırlaştırdığına dikkat çekilen açıklamada, 20 Temmuz 2015'te Suruç Katliamı gibi Başûr ve Rojava Kurdistanı'nın bombalanmasının da imha planının bir parçası olduğu belirtildi.

Hapishanelerde çıplak arama, linç girişimi, işkence, cinsel taciz, tehdit ve hakaret gibi şiddet uygulamaları devam ettiği, tutsakların tahliyelerinin ertelenmesi, yayın ve iletişim cezaları, ziyaret yasaklarının da izolasyon sisteminin çeşitli biçimleri olarak kullanıldığına işaret edilen açıklamanın devamında şu ifadelere yer verildi:  

"Hücre hapsi, hapishanede kadına yönelik cinsel şiddeti örtbas etmeye yönelik bir girişimdir. Garibe Gezer'in cezaevi personeli tarafından tecavüz ve işkenceye tabi tutularak ölümüyle sonuçlanan uygulama, artık cezaevindeki tüm kadınlara yönelik bir tehdit olarak kullanılıyor.

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'a yönelik mutlak tecrit, üç yıldır aralıksız devam ediyor. Abdullah Öcalan şahsında Kürt tutsakların ve ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırılan tüm siyasi tutsakların tüm sosyal, siyasi ve hukuki hakları yok ediliyor.

Türk devletinin saldırıları, siyasi tutsakların iradesini kırarak teslim almayı ve böylece faşizme karşı sürekli direnişlerini durdurmayı amaçlıyor. Ama tutsaklar kendilerini mümkün olan her yola başvurarak savunuyor. Kürt siyasi tutsaklar bu nedenle 27 Kasım 2023'ten bu yana Türk cezaevlerinde açlık grevinde. Yakınları ise dışarıda adalet koruyucularıyla mücadeleye destek veriyor.

Tutsakların ve tutsak ailelerinin tecride, işkence ve baskılara karşı insanlık onuru ve özgürlüğü adına direnişi, ancak Türkiye, Kurdistan ve Avrupa'dan birleşik bir dayanışma hareketiyle kazanacaktır. Zindanlarda insanlık onuru ve özgürlüğü için mücadele sokağa taşındığı sürece faşist kuşatma, birleşik, fiili olarak meşru bir mücadeleyle kırılacaktır.

Avrupa'daki emperyalist devletler ve Avrupa Birliği (AB) Komisyonu'na bağlı İşkenceyi Önleme Komitesi olan CPT, Türkiye ve Kurdistan'daki hak ihlallerini, tecrit işkencelerini ve baskıları görmezden gelmekle kalmıyor, aynı zamanda destekliyor. Faşist sömürgeci rejimin yanında yer alan Avrupa Birliği, aynı zamanda tutsaklara yönelik suçların da ortağıdır.

Avrupa işçilerini, anti-faşist güçleri, kadın ve gençleri, göçmen örgütlerini, enternasyonalist, komünist ve devrimci örgüt ve bireyleri, Türkiye ve Kuzey Kürdistan zindanlarındaki zulüm karşısında tutsaklarla dayanışmaya ve dayanışmaya çağırıyoruz. Tutsakların tecride ve baskıya karşı insanlık onuru ve özgürlüğü için direnişini destekleyelim.

Cezaevlerindeki tecrit saldırılarına karşı direnişin Avrupa'dan sesi olmak amacıyla imzacı kuruluşlar olarak 2-4 Şubat 2024 tarihleri ​​arasında Almanya/Köln, Fransa/Paris, İsviçre/Basel ve İngiltere/Londra'da dayanışma açlık grevleri düzenliyoruz. Halkları açlık grevlerine destek olmaya, mücadeleyi güçlendirmeye ve farkındalık yaratmaya çağırıyoruz."

Açlık Grevi'ne giren sosyalistler de birer konuşma yaparak, tutsaklara yönelik sürdürülen tecrit ve uygulamalara karşı direnişi büyütme çağrısı yaptı.   

Ayrıca Tutsakların Sesi Platformu (TSP) öncülüğünde yarın Basel Claraplatz'ta yapılacak olan eyleme katılım çağrısı yapıldı.

Eylemciler, açlık grevini Pazar günü sonlandıracak.