Basel'de ırkçılığa karşı dayanışma: 'Sınıra Karşı Yürü'

Sınıra Karşı Yürü etkinliğinde Kürtlere yönelik hak ihlallerine dikkat çekildi, İsviçre’de Kürt kimliğinin tanınması istendi.

 İsviçre'de her yıl geleneksel olarak  göçmenler, mülteciler ve kağıtsızların durumuna dikkat çekmek için düzenlenen 'Lauf gegen Grenzen (Sınıra Karşı Yürü)' etkinliği Basel kentinde gerçekleştirildi.

Freiplatzaktion Basel ve Sans-Papiers Basel kurumları tarafından Claramatte parkında düzenlenen etkinliğe, yüzlerce göçmenin yanı sıra İsviçreli sivil toplum örgütleri ile siyasi partiler katıldı. 

Etkinlikte 17 kilometrelik maraton koşusu düzenlendi. Maratona katılan Kürdistanlılar ve dostları da Kürdistan’da yaşanan hak ihlallerine dikkat çekti.

TUTSAK GAZETECİLERE DİKKAT ÇEKİLDİ

Yaptığı haberler gerekçe gösterilerek 5 yıla yakın süredir rehin alınan DİHA muhabiri Nedim Türfent'in ve tutuklu Kürt gazetecilerin serbest bırakılması için üç yıldır mücadele veren İsviçreli insan hakları aktivisti ve Türfent'in mektup arkadaşı Cornelia Rohr ve arkadaşları ise, koşuya üzerinde tutsak gazetecilerin fotoğraflarının bulunduğu tişörtlerle katıldı.

İsviçreli BastA Partisi üyeleri ise HDP'ye yönelik baskı, tutuklama ve kapatma davalarına, yürüyüş boyunca taşıdıkları HDP bayrak ve flamalarıyla dikkat çekti. 

HDP ile enternasyonalist dayanışmayı yükseltmek adına BastA Partisi olarak katıldıklarını belirten Parti Sekreteri Franziska Stier parti olarak yakın zamanda  'Hepimiz HDP'liyiz' kampanyasının startını verdiklerini söyledi. Stier konuşmasında, '6 milyon halkın oyunu alan legal bir parti için baskı, tutuklama ve kapatma davalarına karşı dayanışmamızı sürdüreceğiz' diye konuştu.

‘KÜRT KİMLİĞİ İSVİÇRE’DE RESMİ OLARAK TANINMALI’

Resmi verilere göre İsviçre’de 70 ile 80 bin arasında Kürt göçmen bulunduğunu hatırlatan BastA parti üyesi Eda İlkhan ise, maratona İsviçre'de Kürt kimliğinin resmi olarak tanınması talebiyle  katıldığını söyledi.

İlkhan devamla; “Kürtler İsviçre'de Suriyeli, Iraklı, Türkiyeli ve İranlı olarak tanınıyor. Resmi kurumlarda Kürt göçmenler için Kürtçe yerine Türkçe, Arapça ve Farsça tercümanlar temin dayatılıyor. Bizler bugün burada hem Kürt kimliğinin resmi olarak tanınmasını hem de Kürt dilinin resmi olarak devlet kurumlarında yer almasını istiyoruz' diye konuştu.  

Geliri başta Yunanistan'dakiler olmak üzere göçmen ve mülteci kurumlarına aktarılacak olan etkinlik, kurumlar adına yapılan Avrupa'da göçmen karşıtlığı ve yükselen ırkçılığa karşı mücadele ve dayanışma çağrılarının yapıldığı konuşmalar ve müzik etkinliğiyle devam etti.

Sınıra Karşı Yürü etkinliği, Zürih başta olmak üzere İsviçre'nin farklı kentlerinde de önümüzdeki günlerde yapılacak.