Basel’de Tertele anması
Dêrsim Tertelesi’nin 88’inci yıl dönümü vesilesiyle Basel DKTM’de anma gerçekleştirildi. Soykırımın kültürel, inançsal, ekolojik olarak devam ettiğine işaret edilen anmada, “Dersim’e sahip çıkmalıyız” denildi.
Dêrsim Tertelesi’nin 88’inci yıl dönümü vesilesiyle Basel DKTM’de anma gerçekleştirildi. Soykırımın kültürel, inançsal, ekolojik olarak devam ettiğine işaret edilen anmada, “Dersim’e sahip çıkmalıyız” denildi.
Dersim Tertelesi’nin 88. yıl dönümü vesilesiyle İsviçre’min Basel kentinde anma etkinliği düzenlendi. Demokratik Alevi Federasyonu (FEDA), Dersim İnşa Kongresi (DİK) ve Basel Demokratik Kürt Toplum Merkezi (DKTM) tarafından yapılan anmaya çok sayıda kişi katıldı.
Basel DKTM konferans salonunda yapılan anma, saygı duruşuyla başladı, Pir Ali Matur’un çerağ uyandırması ardından konuşmalarla devam etti.
FEDA İsviçre Sözcüsü Songül Çelik, devletin yıllar boyu Dersim başta olmak üzere Alevilere, Kürtlere, Ermenilere ve bütün farklı kimliklere yönelik katliamcı bir politika yürüttüğünü belirterek, “Kefensiz yatan canlarımızı anıyorum. Biz tarih boyunca hep katliamlara maruz kaldık. Barış ve kardeşlik içinde birlikte yaşayabiliriz. Barış bedel istiyor. Daha dün sevgili Sırrı Süreyya’yı kaybettik. Onun anısı önünde eğiliyoruz. Dersim’de katledilen canlarımızı da sevgi ve minnetle yad ediyorum” dedi.
İsviçre Kürt Kadınlar Birliği (YJK-S) üyesi Özen Aytaç da konuşmasına, dün yaşamını yitiren İmralı Heyeti Üyesi Sırrı Süreyya Önder’i anarak başladı, “Onun bize bıraktığı barış idealini mutlaka gerçekleştireceğiz” dedi.
4 Mayıs’ın hem Dersimliler hem de Kürt kadınları için bir milat olduğunu belirten Özen Aytaç, “Düşmanın eline geçmemek için kendini kayalıklardan atan kadınların direnişi bugün bize örnektir. Besêlerin başlattığı direniş geleneği Bêrîtanlar tarafında zirveye taşınmıştır. Bir araya gelip örgütlenmeliyiz. Birlik olursak başarırız” dedi.
DİK adına Hüseyin Berkan Alper, soykırımın devam ettiğine dikkat çekti. Alper, şunları belirtti: “Dersim soykırımı bizim için tamamlanmış bir soykırım değildir. Farklı biçimlerde; kültürel, inançsal, ekolojik olarak devam ediyor. Dersim sadece izinden izine gideceğimiz bir coğrafya değildir. Heval Atakan’ın deyimiyle, “ruhu olan topraklardır”. Dersim’e sahip çıkmalıyız” dedi.
Önceki dönem Düzgün Baba Cemevi Başkanı Sinan Kırmızıçiçek, “Bugün 4 Mayıs. 4 Mayıs bizim hafızamızda önemli bir tarih. Katliam kararının alındığı bir gündür. Türk devleti kurulduğu günden beri katliamcı bir geleneğe sahiptir. 1924 Anayasası tekçilik üzerine inşa edildi ve bütün farklılıkları yok etmek üzerinden politikalar geliştirdi. Bunun sonucu birçok yerde katliamlar gerçekleştirildi. Dersim’deki katliamlarda ise önce toplumda sözü geçen Pirleri, Rêberleri tutuklattı, sonra kadın çocuk demeden vahşi bir katliam yapıldı. Düzgün Baba dergahının hemen yanında toplu olarak insanlarımızın katledildiği yerler var. Dersim’de katliam halen devam ediyor. Ezilen halklar bir araya gelip dayanışmayı yükseltmelidir” ifadelerini kullandı.
Anma etkinliğinde gün hakkında sinevizyon gösterimi yapıldı, Pir Ali Matur da ağıt seslendirdi. Anma, lokmaların pay edilmesi ardından sona erdi.