Basel’den Strasbourg’a uzun yürüyüş başladı: Tecrit kırılacak!

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'a yönelik uluslararası komplonun yıl dönümünde Basel’den Strasbourg’a “Tecridi kıralım, faşizmi yıkalım, Kürdistan’ı özgürleştirelim” sloganıyla uzun yürüyüş başladı.

Komplonun 20. yıldönümünde aralarında siyasetçiler, kurum temsilcileri, sanatçılarının da olduğu 100'ün üzerindeki isim, “Tecridi kıralım, faşizmi yıkalım, Kürdistan’ı özgürleştirelim” sloganıyla Basel’den, Strasbourg’a 8 günlük uzun yürüyüş başlattı.

Avrupa Demokratik Kürdistanlılar Toplum Kongresi (KCDK-E) tarafından organize edilen yürüyüş, Basel Barfüsserplatz’da yapılan görkemli bir mitingle başladı. Yüzlerce Kürdistanlı’nın katılımıyla gerçekleştirilen mitingde, Öcalan’ın özgürlüğü talep eden ve açlık grevleri direnişlerini selamlayan pankartların yanı sıra Öcalan posterleri taşınırken, sık sık hep bir ağızdan “Öcalan’a özgürlük”, “Yaşasın zindan direnişi” ve “Leyla Güven onurumuzdur” sloganları yükseldi.

Yürüyüşün startı verilmeden önce birçok kurum temsilcisi söz alarak, yapacakları yürüyüşün anlam ve önemine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

GÖKSUNGUR: TECRİT KIRILACAK

KCDK-E Eşbaşkanı Fatoş Göksungur, “Bu yürüyüşteki temel amacımız Önderliğimiz üzerindeki tecridi kırmak, direnişteki arkadaşlarımızın talebini dünyaya duyurmaktır” diyerek konuşmasına başladı. Öcalan üzerindeki tecrit kırılmadan ne Türkiye halkları ne de Ortadoğu halklarının özgürleşeceğini ifade eden Göksungur, “Bu nedenle birçok farklı kurumdan arkadaşımız aynı taleple Öcalan’a özgürlük talebiyle Basel’den Strasburg’a yürüyor” dedi.

AYDAR: KOMPLO 20. YILINDA YERLE BİR OLACAK

Daha sonra söz alan KCK Yürütme Kurulu Üyesi Zübeyir Aydar ise Kürt halkının bugün zindanlarda başta olmak üzere her alanda direniş içerisinde olduğunu ifade ederek, bu yürüyüşle Kürt halkının direnişini dünyanın her yerine yayacaklarını söyledi. Açlık grevi direnişlerini hatırlatan Aydar, “Komplonun 20. yılında her yerde büyüttüğümüz direnişle Önderliğimizi özgürleştireceğiz, komployu yerle bir edeceğiz. Bizler biliyoruz ki, biz direndikçe faşist rejimin korkusu da büyüyor. Direniş her alanda büyütülmeli” diye ekledi. 

YILMAZ: BU YÜRÜYÜŞ KIZILDERE’DEN KANDİL'E BİR YÜRÜYÜŞTÜR

SYKP kurucularından Tuncay Yılmaz da, Öcalan’ın özgürlüğünün Türkiye halklarının özgürlüğü anlamına geldiğini ifade etti. Yılmaz, “Bu yürüyüş, Basel’den Strasburg’a değil, İstanbul’dan Amed’e, Cizre bodrumlarından Soma’ya, Kızıldere’den Kandil’e yapılan bir yürüyüştür. Bizim birlikteliğimiz ve mücadelemiz Türkiye halklarını özgürleştirecektir” diye konuştu.

BİZ KAZANACAĞIZ!

Ardından MLKP, ATİK, AvEG.KON, ADHK, KKP, PYD adına yapılan konuşmalarda yürüyüşün anlam ve önemine değinilerek, Öcalan üzerindeki tecridin kırılması ve Türkiye halklarının özgürleştirilmesi gerektiği dile getirdi. Birlikte mücadele etmenin önemine vurgu yapılan konuşmalarda, “Biz kazanacağız mesajı” verildi.

Yine HDP eski milletvekili Nursel Aydoğan ve gazeteci Ahmet Nesin de yaptıkları konuşmalarla Öcalan’ın özgür olması gerektiğine vurgu yaparak, açlık grevi direnişçilerini selamladı.

Yapılan konuşmalarına ardından Basel-Strasburg uzun yürüyüşünün startı verildi. Yürüyüşün ilk günü Kürdistanlıların katılımıyla kitlesel olarak yapılıyor.

BİRÇOK KURUM TEMSİLCİSİ YER ALIYOR

Uzun yürüyüşçüler arasında birçok farklı kurumdan isimler yer alıyor. Sürgünde yaşamak zorunda kalan HDP milletvekilleri ve belediye eşbaşkanları, KCK Yürütme Kurulu Üyesi Zübeyir Aydar, KCDK-E Eşbaşkanı Fatoş Göksungur, Civaka İslamiya Kurdistan üyeleri, çok sayıda sanatçı, KNK üyeleri, Gazeteci Ahmet Nesin’in yanı sıra MLKP, MKP, SZKP, ATİK, SKB, PYD, ADHK, AvEG-KON, Devrimci Cephe ve TEKP/L ile çok sayıda kurum ve örgüt temsilcisi yürüyüşte yer aldı.