GÖRÜNTÜLÜ

BASTA: Koç’u tutuklamak, barış umudunu hedef almaktır

İsviçre merkezli Starke Alternative (BASTA) partisinin Genel Sekreteri Franziska Stier, Almanya devletini Kürt siyasetçi Yüksel Koç’u serbest bırakmaya ve barışa katkı sunmaya çağırdı.

YÜKSEL KOÇ

Basel’de ANF’ye konuşan Franziska Stier, Avrupa devletlerini Kürt halkının meşru siyasal temsilcilerini hedef almayı bırakmaya ve barış sürecine katkı sunmaya çağırdı.

Stier, “Yüksel Koç’un tutuklanması, sadece bir kişiyi değil, Avrupa’da barış için mücadele eden binlerce insanın umudunu hedef almaktır. Bu, Avrupa'nın barıştan değil, baskıdan ve kriminalizasyondan yana pozisyon aldığını net biçimde göstermektedir. Almanya’yı ve Avrupa’yı Kürt halkının temsilcilerini hedef almak yerine, demokratik çözüm ve barış yönünde adım atmaya davet ediyoruz” dedi.

Almanya Bremen kentinde yaşayan Kürt siyasetçi Yüksel Koç, 20 Mayıs sabahı evine düzenlenen baskınla gözaltına alınarak tutuklanmıştı.

“Bu, sadece bireysel bir mağduriyet değil, aynı zamanda barışa dair umutlara vurulmuş bir darbedir” diye ekleyen Stier, “Türkiye, PKK ile bağlantılı olabileceğini düşündüğü her bireyi tutuklayarak barışçıl girişimleri bastırmaya çalışıyor. Avrupa’nın da buna göz yumması kabul edilemez.” tepkisinde bulundu. 

Stier, şunları ifade etti: “PKK, bir kez daha barış için elini uzatmışken, Avrupa'nın böyle bir dönemde barışçıl aktörleri kriminalize etmesi kabul edilemez. Yüksel Koç’un serbest bırakılması, sadece bir insan hakları meselesi değil, aynı zamanda siyasi çözümün ve barışın önünü açacak bir adımdır.” 

Avrupa’daki Kürt kurumlarını, siyasi partileri ve insan hakları örgütlerini bu konuda güçlü bir dayanışma göstermeye çağıran Stier, “Bu sadece Almanya’nın değil, tüm Avrupa’nın sorumluluğundadır. Yüksel Koç’un serbest bırakılması talebini uluslararası düzeyde daha gür bir sesle dile getirmeliyiz” ifadelerini kullandı.