Bavyera polisinin Kürt fobisi bitmiyor

Almanya’nın Bayern (Bavyera) Eyaleti’nde Temmuz ayında bir Kürt mültecinin kaldığı kampı basan polisin, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın posteri ile Ciwanên Azad’ın bayrağına el koyması ile birlikte başlayan soruşturma sürüyor.

Alman yönetiminin Kürt sembollerine yönelik yasağı, muhafazakar sağcı iktidar yönetimindeki Bavyera’da ’Kürt fobisi’ne dönüşmüş durumda.

Bavyera polisi, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın posteri ile Ciwanên Azad’ın bayrağını gerekçe yaparak, eyalet sınırları içindeki Augsburg kentine yakın Gablingen kasabasında bulunan bir mülteci kampını Temmuz ayında bastı. Türk devletinin baskılarından kaçarak sığınma talebinde bulunan Kürt mülteci Abdurrahman Biçen’in odasında arama yapan polis, Öcalan’ın posteri, Ciwanên Azad’ın bayrağı ve Biçen’in cep telefonuna el koldu. Polisin başlattığı soruşturma sürüyor.

ODASI, HALKA AÇIK ALANMIŞ!

Biçen hakkında, Öcalan’ın posteri ile Ciwanên Azad’ın bayrağı astığı ihbarı üzerine Temmuz’da soruşturma kararı alındığı öğrenildi. Baskın ve soruşturmanın, ’yasal dayanağı’ ise 1993’ten bu yana yürürlükte olan PKK yasağı ve Dernekler Yasası. Augsburg Bölge Mahkemesi’nin 16 Temmuz 2018 tarihli soruşturma kararında, mülteci kampındaki Biçen’in odası ‘kamuoyuna açık alan’ sayıldı. Polisin sığındığı Dernekler Yasası, Öcalan’ın posterlerinin sadece kamuoyuna açık yerlerde açılmasını engelliyor. Mahkeme, İçişleri Bakanlığı’nın 2 Mart 2017 tarihli genelgesiyle Öcalan’ın posteri ve Ciwanên Azad’ın bayrağının yasaklandığını hatırlattı.

Bilindiği gibi Almanya’daki 16 eyalet yönetimine gönderilen söz konusu genelgede başta PYD, YPJ/YPJ’nin bayrakları olmak üzere Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın her türlü fotoğrafının kamuoyuna açık yerlerde açılmasının yasaklandığı belirtilmişti. Yasağın nasıl uygulanacağı eyaletlerin inisiyatifine bırakılırken, Bavyera Eyaleti geçtiğimiz yıldan bu yana genelgeyi gerekçe yaparak Kürt ve Alman aktivistlerin evine baskınlar düzenliyor, sosyal medyada YPG/YPJ’nin direnişine destek vermek için sembolleri açanlar hakkında soruşturmalar açıyor.

Konuyla ilgili haber: