Berlin’de Avrupa Adalet Divanı-PKK Davası paneli

Nav-Berlin, Avrupa Adalet Divanı’nda görülen PKK davasının nedeni, sonucu ve uluslararası ilişkilere olası etkileri hakkında 28 Eylül günü (yarın) panel düzenliyor.

Kürdistan İşçi Partisi’nin (Partiya Karkerên Kurdistan-PKK) Avrupa Birliği’nin (AB) ‘terör örgütleri listesi’nden çıkarılması talebiyle Avrupa Adalet Divanı’nda açılan dava 31 Mart’ta Lüksemburg’da görüldü. 2014-2020 yılları arası listeye yapılan itirazı kapsayan davada, PKK tarafını temsilen PKK yöneticilerinden Murat Karayılan ve Duran Kalkan’ın avukatları yer aldı. Avukatların sunduğu argümanlar dikkate alındığında PKK’nin hala AB “terör örgütleri listesi”nde yer alması tartışmalı hale geldi.

Davanın hukuksal boyutu kadar uluslararası ilişkiler boyutu da tartışmalı. Özellikle Türkiye-AB ilişkileri, Türkiye Almanya ve diğer AB üyesi ülkeler ile ilişkilerinin PKK’nin AB “terör örgütleri listesi”nde yer almasına neden olduğu yönündeki sorulara yol açıyor.

Berlin’de faaliyet gösteren Kürt Toplum Merkezi Freie Kurdische Gemeinde e. V (NAV-BERLİN), 28 Eylül’de düzenleyeceği panelle söz konusu soru işaretlerine dikkat çekmek istiyor.

Konunun uzmanlarından MAF-DAD Eşbaşkanı hukukçu Mahmut Şakar ile Avrupa Kürt Kadın Hareketi (TJK-E) Dış İlişkiler Sözcüsü Melike Yaşar, “Avrupa Adalet Divanı-PKK Davası Nedeni, Sonucu ve Etkileri” adlı panelde konuşmacı olarak yer alıyor.

Saat 18.00’da başlayacak panel, Residenzstr. 54, 13409 Berlin adresinde yapılacak.