Berlin'de Dersim katliamı anması yapıldı

Dersim katliamının 84’üncü yıl dönümünde katledilen binlerce kişi Berlin’de anıldı.

Almanya'nın başkenti Berlin’de 1937 ile 1938 yılları arasında Dersim’de gerçekleştirilen katliamın yıldönümüne ilişkin anma etkinliği düzenlendi. Saygı duruşu ile başlayan anmada katliama ait fotoğrafların sergilendiği etkinlikte, katledilenler anıldı. 

Anmada yapılan açıklamada, “Dersim soykırımı aradan geçen 84 yıla karşın, halklarımızın vicdanında kapanmayan yara, belleklerinde silinmeyen iz ve vahşet olarak hafızalarımızdaki tazeliğini korumaya devam ediyor. Dersim soykırımında zehirli gazların kullanılması ve devlet görevlilerinin bunların itiraf edilmesi, soykırımın uluslararası boyutunu ortaya koyan önemli bir gelişmeydi. Bunların belgeleri geçen zaman içerisinde ifşa edilerek, soykırımın arka planı gün yüzüne çıkmış oldu" denildi. 

'UNUTMAYACAĞIZ, UNUTTURMAYACAĞIZ'
Özgür Kürdistanlılar Meclisi Sözcüsü Hüseyin Yılmaz ise Dersim’in konum ve yapısal olarak özel bir anlamının olduğunu söyleyerek, “Dersim katliamını kınıyoruz. Unutmayacağız ve unutturmayacağız” dedi.
Dersim dedelerinden Mahmut Yıldız da "İnsanlığa sığmayan katliamda üzerimize ordu sürüldü. Yapılan vahşeti unutmuyoruz. Yaşam hakkı evrensel bir haktır ve herkes dünya da birlikte özgürce yaşanmalıdır" şeklinde konuştu.
Kürt sanatçı Ozan Aydın, Seyit Rıza ve arkadaşlarını rahmetle anarak, Seyit Rıza’nın “Ben sizin yalan ve hilelerinizle baş edemedim, bu bana dert oldu, ama ben de sizin önünüzde diz çökmedim, bu da size dert olsun” sözünü hatırlattı. “Hangi görüşte olursak olalım hep birlikte yaşamalıyız” diyen Aydın, “İnançlarımıza sahip çıkalım” şeklinde konuştu. 

Konuşmaların ardından Ozan Aydın, Kirmançki ezgiler seslendirdi.