Berlin’de Reya Heq gecesi

Berlin’de FEDA tarafından Reya Heq gecesi düzenlendi, birlik ve beraberlik mesajları verildi.

Almanya’nın başkenti Berlin’de Demokratik Alevi Dernekleri Federasyonu (FEDA) tarafından Reya Heq gecesi düzenledi. Saat 18.30’da başlayan gece, konuşmalar ve deyişlerle sürdü.

Açılış Gulbang’la başladı. Gulbang’ı yöneten Pir Ali, birlik ve beraberlik çağrısı yaptı. Pir Ali; “Birlik ve beraberliğini sağlayanlar başarıya ulaşmışlardır. Birlik ve beraberliğini sağlamadan başarıya ulaşmış ne bir aile, ne bir kurum ne de bir halk vardır. Diyorum ki birliğimiz, beraberliğimiz ve varlığımız daim olsun, Boz atlı Hızır yar ve yardımcımız olsun! Gerçeğe hü!” dedi.

Daha sonra deyişlerini seslendiren sanatçı Sevgi Yurtsever, ilkin dilin korunması hakkında konuştu.

DEMİR ÇELİK: “BİRLİK OLMALI, HDP’YE SAHİP ÇIKMALIYIZ

Reya Heq gecesine katılan FEDA Eşbaşkanı Demir Çelik, Reya Heq tarihine, Emeviler, Abbasiler, Osmanlılar ve Türk devletinin Reya Heq üzerinde oynadığı oyunlar, onu yozlaştırmak, özünü boşaltmak için geliştirdiği argumanlara değindikten sonra AKP Nevşehir Milletvekili Mustafa Açıkgöz’ün Neuss’tal, camide yaptığı katliam çağrısına tepki gösterdi. Demir Çelik şöyle konuştu: “Bundan 10 gün önce AKP milletvekili gelmiş, diyor; ‘Kim Erdoğan’ı kabul etmiyorsa, kim Kürtse, kim Aleviyse, kim Êzidîyse, kim Ermeniyse, kim Süryani, Asuri ise, kim hak talep ediyorsa onları Türkiye’de katlettik, Avrupa’da da katledeceğiz. Bu kabul edilir mi? Hangi hakla bizi katlediyor? Ben dilimin Hızır’ın dili olduğunu, Hızır’ın diline sahip çıkıyorum diyorum; o da bana diyor ki sen teröristsin! Ben insan mı öldürdüm? Birini mi öldürdüm? Kaplumbağa, balık mı öldürdüm? Hayır! Siz her gün öldürüyorsunuz! O kimyasal silahları kullanan kim? Öte yandan devlet bir taraftan fiziki soykırım diğer taraftan kültürel soykırım uyguluyor. Alevi Kürtleri bitirmek istiyor. Önümüzde seçimler var. 14 Mayıs’ta seçim olacağı belirlendi. Seçimlerde şu ittifaklar var: Birinci ittifak AKP-MHP-Vatan Partisi ve Büyük Birlik partisinden oluşuyor. Yani Ergenekoncular. Yani ırkçı, faşist ittifak. Diğer tarafta Millet İttifakı var. O ittifakta ise CHP-İYİP, Gelecek, Deva, DP var. Dinden bahsediyorlar ama sen yoksun. Aleviler yok, kadınlar yok, demokrasi yok. Hak adalet yok. Her iki ittifak da TC’nin ikinci yüzyılında ilerleyeceğiz diyor. 100 yıl üzerinden geçmiş, 29 Ekim’de 100. yılı doluyor; Kürtlerin dili yasak, Alevilerin inancı yasak, emekçilerin hak ve adalet arayışı yasak. AKP’nin ikinci yüzyıl programında Kürt yok, Alevi yok, emekçi yok, kadın yok, demokrasi yok! Üçüncü olarak da Emek ve Özgürlük İttifakı var. Orada da HDP var, HDP dostları var. Bu ittifak birlikte yaşamamızı istiyor. Ancak herkes onurlu bir şekilde yaşasın istiyorlar. Herkes diliyle, düşüncesiyle, itikadı ve amaçlarıyla bir arada yaşasın istiyor. Bunlara sahip çıkmalıyız. Eğer sahip çıkmamız için de öncelikle gidip seçmen kaydımızı yapmalıyız. Seçim günü oyumuzu vermeliyiz. Oyumuza sahip çıkmazsak, kaydımızı yapmazsak, devlet zaten demokratik hukuk devleti değil; bizi yenmek istiyor ama çok güçlü bir fırsatımız var. Kardeş gibi birbirimize sahip çıkmalıyız.

KENAN ENGİN: ALEVİLER DÖRT EVREDE ALMANYA’YA GELDİ

Akademisyen Kenan Engin, Alevilik ve göç meselesine değindi. Prof. Kenan Engin sunumunda Alevilerin farklı tarih diliminde farklı gerekçelerle Almanya’ya geldiğini belirterek; “Bana göre Alevi göçü Almanya’ya doğru yönelişini 4 ayrı evre üzerinden tanımlamak lazım. Birinci evre 1961’den 1973’e kadar; ikinci evre 1974-5’ten 1980lerin sonlarına kadar; üçüncü evre, 1990’dan 2000’li yıllara kadar; dördüncü evre 2010 yılından günümüze kadar. Toplamda dört ayrı evre. Bu evreler içinde ciddi anlamda bir Alevi göçünün Avrupa’ya yöneldiğini görüyoruz” ifadelerini kullandı.

Reya Heq gecesi sanatçılar Yılmaz Yıldız ve Soner Soyer’in deyişleriyle sürdü.