Bielefeld, Ulm ve Stuttgart’ta ırkçılık protesto edildi

ABD’de George Floyd’un ırkçı bir polis tarafından katledilmesi ardından başlayan ırkçılık karşıtı eylemler sürüyor. Almanya’nın Bielefeld, Ulm ve Stuttgart kentlerinde düzenlenen eylemlere binlerce kişi katıldı.

BİELEFELD

Almanya’nın Bielefeld kentinde düzenlenen yürüyüşe katılan binlerce kişi, ırkçılığı protesto etti. Saat 15.00’da başlayan yürüyüş iki koldan yapıldı.

Bir yürüyüş kolu Bielefeld merkez tren istasyonundan, diğer kol ise Kesselbrink önünden başladı.

Alman Devrimci Gençlik Hareketi (RJ) örgütünün çağrısı ile düzenlenen yürüyüşün iki kolu ise kent merkezinde birleşti.

Bielefeld’de çok sayıda sol örgütün ve ittifakların katıldığı yürüyüşte Kürt gençleri, 27 Mayıs’ta Güney Kürdistan'daki Türk savaş uçaklarının bombardımanı sonucu şehit düşen Kasım Engin'in bir posteri ile bayraklar, pankartlar ve bir konuşma ile katıldı.

Şehir merkezinden yapılan yürüyüş, konuşmalar ve kültürel danslarla saat 17.00’de Bielefeld Ravensberger Park'ında sona erdi.

STUTTGART

Almanya’nın Stuttgart kentindeki eylem adresi ise Cannstater Wasen idi.

Sol, sosyalist kurumların da destek verdiği eylemde sık sık “No justice, no peace -Adalet yoksa barış da yok” sloganları atıldı. Eylemde Almanya’da da ırkçılık sorunun yaşandığı aktarılarak Hanau’da yaşanan ırkçı saldırıyı hatırlatıldı. Eyleme katılanların büyük bir çoğunluğu siyah tişörtler giyerken, “Siyahların yaşamı değerlidir”, “Almanya masum değil”, “Nefret etme çünkü ben siyahım yazılı” pankartlar açıldı.

Binlerce kişi, eylemini “No justice, no peace” sloganı attı.

ULM

Almanya'nın Ulm kentinde de Münsterplatz'da gerçekleştirilen ırkçılığa karşı mitinge 2 binden fazla kişi katıldı.  Eylemciler, diz çökerek 8 dakika 46 saniye süren saygı duruşunda bulundu.

Avrupa’nın bir çok kentinde olduğu gibi Ulm’da dört gün arayla bir kez daha düzenlenen mitinge, ırkçı Amerikan polisi tarafından katledilen siyahi George Flyod anıldı. “Black Lives Matter Ulm” tarafından çağrısı yapılan etkinliğe 2 bini aşkın kişi katıldı.

Çoğunluğu gençlerden oluşan göstericiler, diz çökerek Floyd’un “nefes alamıyorum” diye feryat ettiği, 8 dakika 46 saniye süren saygı duruşunda bulunuldu. Daha sonra yerlere uzanan göstericiler “I can’t breathe – Ich kann nicht Atmen” (Nefes alamıyorum) şeklinde uzun süre bağırdılar.

“Yaşasın uluslararası dayanışma” sloganın da atıldığı gösteride, yapılan konuşmalarda ırkçılık lanetlendi. Çok sayıda dövizlerin yer aldığı alanda, üzerinde “Irkçılığı telore etmek ırkçılıktır”, “Kapitalizm ve ırkçılık berabelerdir” gibi yazılar dikkati çekenlerdendi.

Bu etkinliği de Türkiyeli örgütlenmelerden AGİF, ADHF, AGEB, AKM, ATİF, DİDF, Halk Cephesi, Mor Kolektif, SKP, Sol Parti Türkiye, Yeni Kadın gibi kurumlar da katıldı.