Birçok kentte meclis ve DKTM kongreleri yapıldı

İngiltere’nin başkenti Londra, Almanya’nın Bremen, Hamburg, Avusturya’nın Graz, Hollanda’nın Den Haag ve İsviçre'nin Zürih kentlerinde Demokratik Kürt Toplum Merkezleri ve Halk Meclisleri yıllık kongrelerini yaptı.

Uzun yıllardır Londra’da çalışmalarını yürüten Londra Demokratik Kürt Halk Meclisi olağan kongresini yaptı. Yeni eşbaşkanların ve 45 kişilik meclis üyelerinin seçildiği kongrede devam eden açlık grevleri temel gündem maddesi oldu.

Londra’nın Haringey bölgesinde bulunan Demokratik Kürt Toplum Merkezinde yapılan kongreye çok sayıda Kürdistanlı ve dostları katıldı. Demokrasi ve özgürlük şehitleri anısına yapılan bir dakikalık saygı duruşunda sonra seçilen divan kurulu ile kongre başladı. Kongreye 14 Mart’tan bu yana Londra’da açlık grevi direnişini sürdüren Ali Poyraz, Nahide Zengin ve Mehmet Sait Yılmaz da katıldı.

Kongreye KONGRA-GEL eşbaşkanı Remzi Kartal Skype aracılığıyla katılarak Türkiye ve Kürdistan’daki siyasi gelişmeler ve devam eden açlık grevi direnişini değerlendiren bir konuşma yaptı. Kartal konuşmasında yeni seçilecek meclis çalışanlarının bu süreçteki temel görevinin açlık grevi direnişini büyütmek ve tecridi teşhir etmek olması gerektiğini ifade etti.

Kongrede bir konuşma yapan açlık grevi direnişçisi Ali Poyraz ise şimdiye kadar İngiltere’de yapılan dayanışma eylemlerinin sürecin ve direnişin ruhuna denk düşen büyüklükte olmadığını ve yeni yönetimin eksiklikleri aşan bir pratik içinde olması gerektiğini ifade etti.

Yapılan siyasi değerlendirmelerden sonra son bir yıllık örgütsel ve mali rapor okunarak üzerine tartışmalar yapıldı. Raporların onaylanmasından sonra seçim gündemine geçildi.

Yapılan seçimlerde 45 kişiden oluşan Londra Demokratik Kürt Halk Meclisi üyeleri ile birlikte eşbaşkanlığa Nejla Ari ve Mehmet Kardu seçildi. Seçilen yeni eşbaşkanlar da delegelere teşekkür ederek, yeni dönemde sürecin hassasiyetleri çerçevesinde bir pratik sergileme sözü verdiler.

Kongre ‘Biji Serok Apo’ sloganlarıyla son buldu.

BREMEN

Almanya’nın Bremen kentinde de Brati eV. Derneği kongresini yaptı.

Açılış konuşması, divan seçimi ile başlayan kongrede bir konuşma yapan NAV-DEM Eşbaşkanı Tahir Koçer, açlık grevi direnişlerine dikkat çekti.

Raporların okunması ve değerlendirilmesi ile devam eden kongrede seçim ile yeni yönetim belirlendi.

GRAZ

Avusturya’nın Graz kentinde 110 kişilik delegenin katılımı DKTM 6 Kongresini Kongresi gerçekleştirildi.

Divan seçimi, saygı duruşu ile başlayan kongrede Avusturya Ciwaka Azad adına Xalis Sever bir konuşma yaptı.

Siyasal gelişmeleri değerlendiren Sever, açlık grevi direnişlerinin daha fazla sahiplenilmesi gerektiğini söyledi.

Raporların okunup değerlendirildiği kongre seçim ile devam etti. Eşbaşkanlar ve 9 komisyonda yer alacak 45 kişinin seçilmesi ardından kongre sona erdi.

HAMBURG

Almanya’nı Hamburg kentinde de DKTM kongresini yaptı.

Saygı duruşu ve divan seçimi ile başlayan kongrede bir yıllık çalışma ve maliye raporları okundu. Siyasal gelişmelerin değerlendirildiği kongrede, DKTM’lerin rolüne dikkat çekilen kongre 81 kişiden oluşan yeni meclisin seçimi ile devam etti.

DEN HAAG

Hollanda’nın Den Haag kentinde DKTM yıllık kongresini yaptı.

Saygı duruşu ile başlayan kongrede DEMNED Eşbaşkanı Engin Yurtsever siyasi gelişmeleri değerlendirdi.

Geçmiş dönemin çalışma raporlarının okunup değerlendirilmesi ile devam eden kongre meclisin yeni üyelerinin seçilmesi ardından sona erdi.

ZÜRİH

İsviçre’de kadın örgütlenmesinin çatı örgütü olan ve 2016’da kuruluşunu ilan eden Yekitiya Jinên Siwîsrê (YJK-S) bir yıllık ara dönem toplantısını gerçekleştirdi.

Toplantı, Kürdistanlı, Türkiyeli ve İsviçreli onlarca kadının katılımıyla Zürih'teki Demokratik Kürdistanlılar Toplum Merkezinde (CDK-Zürih) gerçekleştirildi.

Ara toplantı bu yıl Leyla Güven başta olmak üzere süresiz ve dönüşümsüz açlık grevinde olan direnişçilere adandı.

Faaliyet raporlarının okunduğu toplantıda, bir çok Kürt kadın örgütünün yanısıra İsviçreli ve enternasyonalist kadın örgütlerinin dayanışma mesajları da okundu.

Toplantıda yapılan seçimde 9 delegeden oluşan İsviçre Kürt Kadın Birliği’nin yönetimi belirlendi.