Bremen ve Oslo’da kimyasal gaz tepkisi

Almanya’nın Bremen ve Norveç’in Oslo kentinde düzenlenen eylemde, savaş suçu işleyen Türk devletinin yargılanması gerektiği, kimyasal kullanımına göz yuman ülkelerin de tarihte suça ortak diye anılacağı vurgulandı.

Türk devletinin Güney Kürdistan’da özgürlük gerillalarına karşı kimyasal gaz kullanımı Avrupa’nın birçok merkezinde protesto edildi. Eylem noktalarından biri de Almanya’nın  Bremen ile Norveç’in Oslo kentiydi.

BREMEN

Akşam saatlerinde Bremen merkez tren istasyonu önünde bir araya gelen kitle, hiçbir savaşta kullanımına izin verilmeyen kimyasal gazın faşist Türk devleti tarafından kullanıldığına dikkat çekerek, devletin insanlığa karşı suçlardan yargılanması gerektiğini vurguladı.

Kimyasal gaz kullanımının normal karşılanamayacağı gibi Türk devletinin yaptıklarına sessiz kalan ülkelerin de tarihte suça ortak olarak anılacağı vurgulandı.

Kürdistanlılar, tüm göz yumma çabalarına karşı alanlarda olmaya, Türk devletinin kirli yüzünü insanlığa  anlatmaya devam edeceklerinin altını çizdi.

OSLO

Norveç'in başkenti Oslo’da Kürtler ve dostları Türk devletinin kimyasal gaz kullanımına karşı parlamento önünde eylem düzenlendi.
Kürdistanlılar, Türk devletinin kimyasal gaz kullanımına karşı Norveç hükümeti, BM ve NATO "harekete geç" çağrısı yapıldı. Ayrıca “Türk devletinin savaş uçakları her gün Kürt gerillası başta olmak üzere Kürt halkını ve Kürdistan'ın doğasının katlini hedefleyen bu saldırılara karşı bir an önce harekete geçmeleri gerekir” denildi.

Saat 15.00’de bir araya gelen Kürdistanlılar ve dostları, Türk devletinin kimyasal silah kullanımını teşhir eden pankart ve afişleri, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın fotoğraflarının yanı sıra PKK, YPG, YPJ, PJAK flamaları taşıdı ve bildiriler dağıttı.

Eyleme katılan Kürt siyasetçi ve yazar Celalettin Delibaş, ajansımıza konuştu.

İşgal saldırılarının uluslararası komplonun devamı olduğunu belirten Delibaş, "Bugün dört parçada savaş devam ediyor ve bu savaş komplonun tam devamıdır. Özellikle İmralı sistemi kimin tarafından kuruldu ve kimin tarafından yönetiliyorsa, bu savaşın sorumluları onlardır” dedi.  
Delibaş ayrıca "Kimyasal kullanmak savaş suçudur, insanlığa karşı suçtur. Bu suça karşı bütün dünya tavır koymalı ve karşı çıkmalıdır.”