Bremen’de on binler faşizme karşı yürüdü

Dün başkent Berlin olmak üzere Almanya çapında en az 200 bin kişinin yaptığı gösteriler ardından Bremen’de de halk bir kez daha aşırı sağcılığa karşı demokrasi için yürüdü.

Haftalardır Almanya çapında gelişen protestoların ardından halk, aşırı sağcılığa karşı birçok yerde yeniden sokaklara çıkıyor.

Bremen'de “Bremer Sağa Karşı İttifak”ın gösteri çağrısı üzerine on binlerce kişi “Sağa karşı Bremen birliği” sloganıyla bir araya geldi.

Sabahın erken saatlerinde Leibnitzplatz’da toplanan on binler, Wilhelm-Kaisen-Brücke, Tiefer ve Altenwall üzerinden Domshof'a doğru yürüdü.
Göstericiler, yürüyüş güzergahında bulunan Bremen Brati e. V önünde geçerken Alman devletinin kriminalizasyon politikasına karşı dayanışma içinde olduklarını anons etti.
Göstericiler yürüyüş boyunca “Hoch die internationale Solidaritat”, “Jin Jiyan Azadî”, “Schulter an Schulter gegen Faschismus” sloganlarını attı.

Cumartesi günü ülke çapında en az 200 bin kişi gösteri yaptı.

Polise göre yalnızca Berlin'de 150 binden fazla kişi Reichstag binası önünde "Biz güvenlik duvarıyız: Sağa karşı bir ittifak" sloganıyla toplandı. Kitle "Hep birlikte faşizme karşı" ve "Bütün Berlin AfD'yi durduruyor" sloganları attı.

Bugün Lübeck'ten Bavyera'daki Bad Kissingen'e kadar daha fazla protesto var.

ALMANYA’DA SAĞCILIĞA KARŞI GÖSTERİLER NASIL GELİŞTİ?
Almanya genelindeki protestolar, Correctiv adlı medya kuruluşunun 25 Kasım'da Potsdam'da radikal sağcıların düzenlediği ve AfD'li politikacıların yanı sıra CDU ve aşırı muhafazakar Werteunion'un bazı üyelerinin de katıldığı bir toplantıya ilişkin haberiyle tetiklendi. Avusturya'daki Identitarian hareketinin eski lideri Martin Sellner, Deutsche Presse-Agentur'a yaptığı açıklamada, toplantıda "Remigration-yeniden göç" hakkında konuştuğunu doğruladı. Aşırı sağcılar bu terimi, genellikle Almanya’da yerleşik çok sayıda yabancı kökenli insanın zorla da olsa ülkeyi terk etmesi gerektiği anlamında kullanırlar. Correctiv'in araştırmasına göre, Sellner Potsdam'da üç hedef grubun adını verdi: Sığınmacılar, oturum hakkına sahip yabancılar ve "asimile olmamış vatandaşlar". Söz konusu toplantının detaylarının kamuoyuna yansımasıyla birlikte milyonlarca insan sokağa çıkıp "Kein Raum der AfD" (AfD’ye geçit yok) sloganı ile yürüdü.