Cansu Özdemir’e açılan PKK davası kapandı

PKK bayrağını paylaştığı gerekçesiyle Hamburg Eyaleti Sol Parti Grubu Eş Başkanı Cansu Özdemir hakkında iki yıldır açılan dava kapandı. Özdemir mahkemenin istediği para cezasını ödemeyecek.


Almanya’da PKK’nin faaliyetlerinin yasaklanmasının yıldönümü nedeniyle Hamburg Eyaleti Sol Parti Grubu Eş başkanı Cansu Özdemir, 27 Kasım 2017 günü “PKK yasağı kaldırılsın! ForbiddenInGermany” yazısıyla Twitter’de bir paylaşımda bulunmuştu. Özdemir, paylaşımın altına Alman haber ajansı DPA’nın daha önce abonelerine geçtiği PKK bayraklı bir fotoğrafı yerleştirmişti.

Soruşturmanın ardından Sol Partili Özdemir, yerel mahkeme tarafından 500 Euro para cezasını ödemeye mahkum edilmişti. Ancak Özdemir parayı ödemeyince ceza 1500 Euro’ya yükselmişti.

Geçtiğimiz yılın Ekim ayında cezayı temyize götüren Sol Partili parlamenterin davası Hamburg- Altona İdare Mahkemesi'nde görülmüştü. Bu mahkeme de Özdemir’in Altona’daki yerel mahkeme Dernekler Yasası'nı ihlal ettiğini öne sürerek, 4 bin 500 Euro para cezası ödemeye mahkum etmişti.

Ancak Özdemir, sadece kamu yararına çalışan bir derneğe 1000 Euro bağışta bulanacağını, geri kalan parayı ödemeyeceğini belirterek davayı temyize götürdü.

Salı günü görülmesi planlanan duruşma öncesinde Eyalet Üst Mahkemesi davanın düştüğünü ve Özdemir geri kalan parayı ödememesi gerektiğine hüküm etti.

Karara ilişkin açıklama yapan üst mahkeme, böylece iki yıldan fazladır Özdemir ile yargı arasında süren dava dosyasının da kapandığını bildirdi.

SEMBOLLERDEN AÇILAN DAVALARIN ÇOĞU DÜŞTÜ

Alman güvenlik ve yargı birimlerinin son bir iki yılda Kürt özgürlük hareketinin sembollerine paylaşanlarına yönelik birçok soruşturma açması dikkat çekiyor. Soruşturmaların kaynağı ise İçişleri Bakanlığı’nın 2 Mart 2017 günü 16 eyalete gönderdiği bir genelgeden kaynaklanıyor.

Genelgeyle başta YPG, YPJ, PYD olmak üzere Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın bütün fotoğrafları ile Kürt özgürlük hareketinin sembolleri yasaklandı. Buna rağmen söz konusu sembolleri Kürdistanlılar ve dostları sosyal ağlar üzerinden paylaşmaya devam etti. Sembollerden dolayı açılan davaların çoğu ise mahkemeler tarafından haksız bulundu.

‘PKK YASAĞININ KALKMASINI İSTEMEK SUÇ DEĞİL’

Üst mahkemenin davayı kapatıp, para cezasından vazgeçmesini ANF’ye değerlendiren Kürt kadın siyasetçi Cansu Özdemir ise Federal Alman Hükümeti’nin haksızlıkları karşısında eleştirilerini dile getirmeye devam edeceğini belirtti.

Kendisine yönelik açılan davanın duruşmasında PKK bayrağının neden yasak olmadığını siyasal ve hukuksal açıdan anlatmaya çalıştığını hatırlatan Özdemir, “PKK yasağının kaldırılmasını talep etmek asla suç olmamalı. Bu talep tamamen meşru-yasal bir haktır. Ben de bu yasal hakkımı kullanarak böyle bir paylaşımda bulundum. Bir parlamenter olarak PKK yasağının kaldırılmasına yönelik talebi ve Türk devletinin suçlarını dile getirmeye devam edeceğim” diye konuştu.