CDK-F'den halka koronavirüs bilgilendirmesi

CDK-F, koronovirüsle ilgili açıklama yaptı, Fransa’daki Kürdistan ve Ortadoğu halklarını uyardı.

Fransa Demokratik Kürt Konseyi (CDK-F), geçtiğimiz haftadan itibaren ciddi sonuçlarıyla kendisini Fransa’da da göstermeye başlayan koronavirüs salgınıyla ilgili açıklama yaptı. CDK-F ve KCDK-E’nin oluşturduğu kriz merkezleri ve çalışmaları hakkında da halka bilgi verildi. CDK-F Fransa’da koronavirüs sonucu 3 Kürt ile 12 Keldani-Asuri'nin hayatlarını kaybettiğini belirtti.

'GECİKMELİ TEDBİRLER AŞIRI ÖLÜM GETİRDİ'

Açıklamada; Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın, "Ekolojik yaşam ile ciddi bir uyumsuzluk içerisinde bulunan kapitalist sistemin dengesizliklerinden kaynaklı, günümüzde değişik salgınlar ve hastalıklar türemektedir" sözleri de hatırlatılarak, "Bu tür sorunları kökten çözmek için, süphesiz zihniyet ve sistemsel değişiklikler şart. Pratik anlamda, söz konusu virüs ve hastalıklara karşı da etkileyici tedbirler alınması gerekmektedir" denildi.
CDK-F, "Virüsün çok hızlı bir şekilde yayılma gücü ve yine eksik ve gecikmeli tedbirler, bu anlamda aşırı ölümlere neden olmuştur" dedi.
CDK-F, Fransa’da da 3 Kürdistanlı yurtseverin yaşamını yitirdiğini ve yüzlercesinin de virüse yakalandığını belirtti. Yine Kürdistani bir halk olan Keldani ve Süryanilerden 12 kişinin de yaşamını yitirdiğini, yüzlercesinin de virüsten kaynaklı hastalandığını belirten CDK-F, Fransa Asuri-Keldani Derneği (AACF) Başkanı Bruno Zaya Yakan’a da başsağlığı mesajı gönderdi.

'YAYILMASINI ÖNLEMEK ELİMİZDE'

CDK-F, Paris’in Sarcelle Banliyösü’nde oturan Araban nüfusuna kayıtlı Vakkas Çelik’in (62) tedavi gördüğü Gonesse Hastanesi’nde, Metz'de oturan Elazığ Karakoçan nüfusuna kayıtlı Maruf Işık’ın (70) tedavi gördüğü hastanede ve Dargeçit nüfusuna kayıtlı Hacı Medine Akdoğan hayatını kaybettiğini bildirdi.
Vefat eden tüm Kürdistanlıların ailelerine başsağlığı, hastalara da acil şifalar dilenen açıklamada, şunlar kaydedildi:
"Ölümlerin önünü almak ve virüsün yayılmasını engellemek hepimizin elindedir. Son zamanlarda, hastahanelerde yer kalmamasından kaynaklı ve yine devletlerin söz konusu duruma karşı tedbirsizliğinden ötürü, hastalanan birçok insan, ya hastanelere alınmamakta, ya da virüse karşı hiçbir test yapılmadan  evlerine geri gönderilmektedir. Buna karşı, hepimizin daha tedbirli ve sorumlu yaklaşması gerekmektedir. El sıkışmama, sürekli ellerin yıkanması, ziyaretlerin yapılmaması ve yine toplu ortamlardan kaçınılması gibi tedbirler küçük gibi görünse de insan ölümlerini ve virüsün yayılmasını önleyen çok büyük ve hayati tedbirlerdir."

'24 SAAT ULAŞABİLİRSİNİZ'

CDK-F, şu açıklamaları da yaptı:
"Sürecin başından bu yana oluşturduğumuz kriz merkeziyle de hem gelişmeleri takip etmekte, hem de imkan dahilinde kriz sürecini yöneterek, pratik çözümler geliştirmekteyiz. Önümüzdeki günlerde CDK-F bünyesindeki Kürt doktorlardan da oluşturulmuş bir sağlık komitesi çeşitli açıklamalarda bulunacak. Vefat eden ve hasta olan yurtseverler için kriz merkezi bilgilendirilmeli. İletişime geçmek, bilgilendirmek ya da bilgi almak isteyen tüm herkes 24 saat mail üzerinden müracaat edebilecek."
Açıklamada, KCDK-E’nin koronavirüsü hakkında Kürtçe ve Türkçe güncel bilgileri paylaştığı sosyal medya hesaplarının da takip edilmesi istendi.

İLETİŞİM BİLGİLERİ

Sosyal medya hesapları ve kriz merkezinin e-posta adresi şöyle:
@K_T_KCDK_E
www.facebook.com/KCDKETenduristi/videos/504308013592759/
[email protected]