CDK-F Fransa Newroz programını açıkladı

Fransa’da bu yılki Newroz kutlamalarının “Birlikte direnelim birlikte özgürleşelim” şiarıyla yapılacağını aktaran CDK-F bileşenleri, Newroz programı da paylaştı.

CDK-F bileşenleri,  bu yıl Newroz kutlamalarını “Birlikte direnelim birlikte özgürleşelim” şiarıyla  yapacaklarını açıkladı. Konuya ilişkin yapılan açıklamada “Mezopotamya halklarının tarihsel direnişinin sembolü olan Newroz Bayramı kutlu olsun” dedi. 

Açıklamanın devamında şöyle denildi: 

“Newroz, MÖ 612'den beri kutlanan Kürt yeni yılıdır. Bir isyan ve özgürlük öyküsüdür. Bu yılın 21 Mart günü demirci Kawa'nın rehberliğinde Kürtlerin Asur İmparatoru tiran Dehak'a karşı ayaklandığı söyleniyor. O zamandan beri zulme karşı bu direniş Kürtler ve bölgedeki pek çok halk tarafından kutlandı.Kölelik ve soykırım, halkımızın tarihinin bir parçasıdır. Yüzyıllardır Kürtlerin özgürlük için savaşmasının nedeni budur. Newroz halklar arasında yenilenme, barış ve kardeşlik umudunu ifade ediyor. İsyanı, özgürlük mücadelesini, Kürdistan'ı sömürgeleştiren tüm rejimlere karşı mücadeleyi somutlaştırıyor. Kürtlerin dört devlet arasında bölünmüş yaşamayı reddettiklerini ifade ediyor. Newroz Günü, aynı zamanda halkımızın uğradığı soykırımları hatırlamak için bir fırsattır.

‘DÜN OLDUĞU GİBİ BUGÜN DE KÜRT HALKI DİRENİYOR’

Yıllardır hapishanelerde, dağlarda, kasaba ve köylerde Kürtler bu günü baskıya rağmen kutluyor. Bugün Newroz ateşi her zamankinden daha şiddetli. Milyonlarca insan, geleneksel Newroz ateşini aydınlatmak ve özgürlük mücadelesini sürdürme kararlılıklarını haykırmak için bir araya geliyor. Dün olduğu gibi bugün de Kürt halkı özgürlükleri için direniyor. Kürt tarafının pek çok iyi niyetine rağmen ;barış görüşmelerinin acımasızca kesilmesinin ardından, Türk devleti, demokratik özerklik için mücadele eden Kürt halkına karşı bir kez daha kirli bir savaş başlattı. 

‘YÜZ BİNLER KÜRT HALK ÖNDERİ İÇİN ALANLARDA OLACAK’

Ağustos 2015'ten bu yana, TSK Kürdistan'ın kentlerini kuşattı ve bombaladı, her gün sivilleri katletti. Belediyelerini ve tüm demokratik kitle örgütlerini gasp etti. Siyasi soykırım uygulandı. ‘ya baş eğecekler ya da baş verecekler’ konseptiyle Kürt avına başladılar . AKP-MHP faşist iktidarını hedefini Bahçeli açıkladı: ‘Taş taş üstünde, omuz üstünde baş bırakmayın. Garê yenilgisine kadar böyle devam etti. İntikam olarak İmralı’da tecridi derinleştiriyorlar. Buna karşı Kürt halkı alanlara çıktı. 

Nitekim 2021 Newroz'unda, Kürdistan'ın dört parçasında olduğu gibi Avrupa'da, dünyada Kürtler, Newrozları Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın sağlık ve güvenliği ve Kürt sorununun çözümü için mücadele kararlılıklarını ifade etmek için yüzbinler alanlarda olacaktır. 

Bu bağlamda; Paris,Marseille, Strasbourg,Rennes, Bordeaux, Toulouse ve Montpellier, Newrozları  büyük bir hamleye çevirmek için seferber olalım.  Özgürlük, eşitlik, kardeşlik sloganı ile her yerde Newrozu karşılayalım.  Biliyoruz ki Newroz işgale, sömürüye, zulme ve Dehaklara karşı Demirci Kawa'dan, çağdaş Kawalara kadar direnişin, dirilişin, özgürleşmenin toplumsal sahiplenmenin adıdır.  Bu yüzden çağırımız çağımıza Dehak ve diktatörlüklere karşı, AKP-MHP faşist ittifakına karşı Rehşenlerin, Berivanların, Ronahilerin ve Mazlumların direniş ruhu ile işgale ve katliamlara karşı her yeri Newroz ‘da direniş serhildan alanları yapalım.

CDK-F olarak Başta Kürt halkı olmak üzere tüm Türkiye’li halkları, Avrupalı dostlarımızı birlikte Newroz’u kutlamaya davet ediyoruz. Newroz ateşiyle başta İmralı zindanı olmak üzere tüm  cezaevlerindeki karanlığı aydınlatalım."

Fransa’da yapılacak Newroz kutlamaları şöyle sıralandı:

PARİS 

Tarih: 21Mart2021pazar 

Saat: 12h00 

Yer: Gare De l'Est ten yürüyüş başlayacak 

République meydanında kutlama ve miting yapılacak.  

MARSİLYA

Tarih: 21.03.2021

Saat: 13:00 

Yer: Kanabier meydanı 

MONTPELLİER 

Tarih: 21 Mart 2021 Pazar 

Saat: 14:00 

YER: Peyrou parkı 

RENNES 

Tarih: 20.03.2021 

Saat: 17: 00 yürüyüş cumartesi 

Tarih: 21 Mart 2021 pazar 

Saat:13 :00

Yer : Gayeulles parkı

TOULOUSE 

Tarih : 20. 03.2021 Cumartesi

Saat :14:00

Toplanma alanı: Gare matabiau

STRASBOURG 

Tarih : 21. 03.2021 Pazar

Saat : 12 :00 

Yer : PLACE DE L'ETOIL

BORDEAUX 

Tarih :21 Mart 2021 

Saat 12h00

Yürüyüş Başlama: Place De La Bource

Kutlama :Place de la Victoire