CDK-S’den imza kampanyası: Êzidî soykırımı tanınsın

CDK-S, Êzidî toplumuna yönelik soykırımın İsviçre hükümeti tarafından resmi olarak tanınması ve uluslararası alanda korunma altına alınması talebiyle imza kampanyası başlattı.

İsviçre Demokratik Kürt Toplumu (CDK-S), Şengal’de Êzidî nüfusun Türk devleti başta olmak üzere Irak’taki diğer güçlerin saldırı tehdidi altında olması dolayısıyla Êzidî toplumunun korunması ve 3 Ağustos 2014'te DAİŞ çetelerinin Êzidî halkına yönelik saldırılarının soykırım olarak tanınması amacıyla imza kampanyası başlattı.

https://act.campax.org/petitions/anerkennung-des-volkermordes-an-der-ezidischen-gemeinschaft-im-nordirak linki üzeri başlatılan ve toplanan imzaların İsviçre Federal Konseyi’ne sunulacağı imza kampanyasında;

  • Êzidîlere yönelik soykırımın resmen tanınması,
  • Türk devleti ve Irak’ta bulunan diğer güçlerin soykırım tehdidi altındaki toplumun uluslararası alanda korunması,
  • Şengal dağlarındaki Êzidî yerleşim alanlarının yeniden inşası için mali taahhüt talepleri yer alıyor.  

Êzidi soykırımının Birleşmiş Milletler ve Avrupa Parlamentosu tarafından tanındığı hatırlatılan kampanya metninde, durumun aciliyeti şu ifadelerle ortaya konuldu:

“Bir kısmı son yıllarda evlerine döndükten ve orada yaşamlarını yeniden inşa etmeye başladıktan sonra, Nisan ayından itibaren Türk ve Irak ordularının Kuzey Irak'a (Güney Kürdistan) koordineli askeri harekatı ile yeniden tehlike altına girdiler. Çünkü Türk hava kuvvetleri bu bölgeyi bombalıyor ve Irak ordusu kısa süreliğine Êzidî bölgelerinin kontrolünü ele geçirdi. Orada kurulan öz savunma birimlerine saldırdı. Hala kendi kaderini tayin hakkından mahrum bırakılan Êzidîler, bir kez daha jeopolitik güç oyunlarının oyuncağı haline getirilmek istenmektedir.

Özellikle bu durumda, kalan Êzidî nüfusun korunması ve soykırımın İsviçre hükümeti tarafından tanınması her zamankinden daha aciliyet arzetmektedir.”