Cenevre Kanton Meclisi’nde Türkiye’deki baskılara karşı önerge kabul edildi

Cenevre Kantonu Meclisi, Türk devletinin Kürtler başta olmak üzere muhalif kesimlere baskıların sonlandırılması, tutsakların taleplerinin karşılanması ve Türk devletinin Suriye’ye yönelik saldırılarının son bulmasına ilişkin bir önergeyi kabul etti.

2019 yılı Ekim ayında hazırlanan ve Kanton Meclisi’ne verilen önergede Kürdistan’daki baskılara ve Kürtlerin hakkına dikkat çekiliyor.

İnsan Hakları Komisyonu’nda incelendikten ve Kürtlerin görüşleri dinlendikten sonra komisyon önergeyi Cenevre Kantonu Meclisi’nde dün düzenlenen oturumda 51 evet, 36 hayır ve 6 çekimser oy ile kabul edildi.

Çoğunluk raporunu Jean Batou, azınlık raporunu da Céline Zuber-Roy’un hazırladığı önergede ayrıca İsviçre Dışişleri Bakanlığı’na tavsiyeler de yer alıyor.

Önergedeki maddeler şöyle:

-Türkiye’deki şiddetli baskının mağduru Kürtler.

-HDP’lilerin de aralarında olduğu çok sayıda muhalif tutuklandı.

- Kürt siyasi tutsakların tutukluluk koşullarının da aralarında olduğu, insan ve demokratik hakları yoğun bir şekilde Türk devleti tarafından ihlal ediyor.

-Binlerce kişinin düzenlediği açlık grevi cevapsız kalamaz.

‘İNSAN HAKLARI VE BM’NİN MERKEZİNİN BULUNDUĞU CENEVRE’NİN SORUMLULUĞU’

Belgede Cenevre’nin insan hakları ve Birleşmiş Milletler’in merkezini de olduğu hatırlatılarak devlet konseyini Kürt halkının demokratik hakları lehine pozisyon almaya çağırdı.

Önergenin diğer maddeleri ise şöyle:

-Tutsakların özgürlüğü için diplomatik tedbirler için çalışmalı

Cenevre’de Kürt topluluğu ve demokratik güçleri, eylemlerine izin vererek desteklemelidir,

Önergede federal Konsey ise Kürt halkının haklarına saygı duyulması için çalışmalı.