Dağ ve Er açlık grevinde, aileleri çağrı yaptı

Hewlêr hapishanesinde insani hakları engellenen Mazlum Dağ ve Abdurrahman Er, açlık grevinde. Aileler, Hewlêr Yönetimine tepki göstererek, "Kürt gençlerine zulmetmekten vazgeç" dedi.

Güney Kürdistan’da Kürt gençleri Mazlum Dağ ve Abdurrahman Er, 17 Temmuz 2019’da Güney Kürdistan’ın başkenti Hewlêr’de meydana gelen olayın ardından Türk devletinin baskıları sonucu yargılanarak idam cezasına çarptırılmıştı.

Yaşanan insanlık dışı sürece ilişkin ANF'ye konuşan Abdurrahman Er'in amcası Necmettin Er ile Er'in teyzesinin oğlu Yılmaz Polat, Kürt gençleri üzerinde yürütülen ağır hak ihlallerinin bir an önce sonlandırılmasını istedi.

ER: HEWLÊR YÖNETİMİ DÜŞMANLIKTAN VAZGEÇSİN

"MİT elemanı Osman Köse'yi öldürdükleri iddiasıyla idam cezaları alan Mazlum Dağ ve Abdurrahman Er'in en temel insani hakları engellenmektedir" diye konuşan Necmettin Er, şöyle dedi:

"Hewlêr Yönetimi tarafından bulundukları cezaevinde aile bireyleriyle görüşlerinin engellenmesi, mektup almaları ve göndermelerinin yasaklanması ve yine gönderilen para yardımı ve giysi yardımlarının engellenmesi gibi pek çok temel ihtiyaçtan mahrum bırakılıyorlar."

Necmettin Er, Hewlêr Yönetiminin insanlık dışı uygulamalarına karşı Er ve Dağ'ın Cumartesi gününden bu yana süresiz açlık grevine başladığını söyledi. Amca Necmettin Er, başta Hewlêr Yönetimi olmak üzere gerekli kurumlara seslenerek, "Kürt halkının çocuklarına zulmetten vazgeçin" dedi.

POLAT: TÜRK DEVLETİNİN ÇIKARLARINA UYULUYOR

Yılmaz Polat ise Dağ ve Er için alınan idam kararının doğru bir karar olmadığını söyleyerek, "Alınan bu karar bizzat Hewlêr Yönetimi'nin kararı değildir, esasında Türk devletinin çıkarlarına uygun bir şekilde alınan bir karardır" diye konuştu.

Polat, "Hewlêr Yönetimi gerek DAİŞ tutukluları, gerek adli tutuklular, gerekse Kürt halkının canına kast eden tutuklulara reva görmediği uygulamaları Er ve Dağ'a reva görmektedir" diyerek, şöyle devam etti:

"Aile olarak bir Kürt bölgesinde Kürt gençlerinin düşman hukukuna tabi tutularak esir muamelesi görmesi bizim açımızdan kabul edilemez. Başta Kürt olarak ve insan olarak Kürt bölgesinde halkı için mücadele eden bu insanlara yapılan insanlık dışı uygulamalardan Hewlêr Yönetimi bir an önce vazgeçmelidir. Kürt gençleri Kürtlerin eliyle öldürülmemeli ve zarar görmemelidir. Yine başta insan hakları örgütleri olmak üzere uluslararası kamuoyunu bu yaşanan ihlaller karşısında duyarlı olmaya çağırıyoruz.

Ekim 2020'de Dağ ve Er'in idam kararının kaldırılması için İsviçre'de bir inisiyatif oluşturulmuştu: