Danimarka gazetesinden ‘Öcalan’a özgürlük’ ilanı

Danimarka’nın en büyük ulusal gazetelerinden Politiken, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a özgürlük talebinin yer aldığı ilana yer verdi.

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a yönelik uluslararası 15 Şubat komplosunun 22’nci yıldönümünde Politiken gazetesinde, “Öcalan’a özgürlük” başlıklı ilan yer aldı.

Ülkenin en büyük basın gruplarından biri olan JP/Politikens Hus tarafından çıkarılan Politiken gazetesi, üçüncü büyük okur kitlesine sahip.

Aralarında iki eski dışişleri bakanının da olduğu onlarca kişinin imzasını taşıyan ilanda, Abdullah Öcalan’ın “Kadının özgürlüğü toplumun özgürlüğüdür. Kadın özgür olmadan toplum özgür olamaz” sözleri dikkat çekiyor.

İlanda Türk devletinin işgaller, saldırıları ve tehditlerine şöyle yer verildi: “Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye, Suriye ve Irak'taki Kürtlere karşı agresif bir silahlı savaş yürütüyor.  Erdoğan, Ermenistan ve Libya'ya karşı savaşlara katılmaktan da çekinmiyor, aynı zamanda Erdoğan Yunanları her gün ateş ve alevlerle tehdit ediyor.  Bütün dünya, Erdoğan'ın bu dönemde özgürlüklerin ve demokrasinin göz ardı edildiği Ortadoğu'da yeni bir Osmanlı imparatorluğu kurmaya çalıştığına tanık oluyor.”

İmzacılar, “Kürt halkının özgürlük mücadelesinin lideri Abdullah Öcalan, Kürt meselesinin çözümünün anahtarı ve daha özgür ve demokratik bir Türkiye için demokratikleşme sürecinin anahtarıdır” vurgusunda bulundu.

 2013-2015 döneminde, dünya çapında en az 10,3 milyon kişinin (Danimarka vatandaşları ve tanınmış isimler dahil) Kürt Halk Önderi ve tüm siyasi tutsaklara özgürlük talebini destekleyen kampanyaya imza attığının hatırlatıldığı ilanda, ayrıca şu ifadeler yer aldı:

KÜRT HALKININ MEŞRU TEMSİLCİSİ

“Öcalan, 15 Şubat 1999'dan beri Türkiye'nin İmralı adasında bir hapishanede, tek kişilik bir hücrede, mutlak tecrit altında tutuluyor.  Öcalan, milyonlarca Kürt tarafından Türk devletine karşı direniş mücadelesinde Kürt halkının meşru temsilcisi ve lideri olarak algılanmaktadır.  Öcalan, hücre hapsinden beri yorulmadan ‘Demokratik Konfederalizm’ üzerine bir dizi kitap, broşür ve makale yayınladı.  Öcalan, Demokratik Konfederalizm teorisini geliştirdi ve bu teori ile dünyanın dört bir yanındaki Kürtlere ve diğer insan hakları savunucularına ve entelektüellerine ilham verdi.  Öcalan, teorisinde din, inanç ve cinsiyet farklılıklarının çelişki ve zayıflık olmadığını; ama bunun yerine toplumun zenginliği ve demokrasinin varoluşu olarak görülmeleri gerektiğini belirtti.

Öcalan, barış içinde bir arada yaşama, kadınların özgürleşmesi ve Kürtler ile Türk devleti arasında barış görüşmelerinin sürdürülmesi için ödün vermeden mücadele etti.

Türk devleti Öcalan ile müzakereleri yeniden başlatmak zorunda kalırsa, bölgede barışın ve Türkiye'de demokrasinin temelleri gerçek haline gelebilir.

Bunu başarmak hem sürekli diplomatik baskı hem de güçlü bir halk iradesi gerektirir.”

YÜRÜTÜLEN KAMPANYALAR

İlanda, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan için başlatılan kampanyalar da hatırlatıldı. Özellikle KHRAG (Güney Afrika'daki Kürdistan İnsan Hakları Eylem Grubu) ve COSATU (Güney Afrika Sendikaları Kongresi) tarafından BM Genel Sekreteri António Gutteres ve OHCHR Yüksek Komiseri Michelle Bachelet'ten, bu sürece katılmalarını isteyen uluslararası bir kampanya başlatıldığı kaydedildi.

Bu kampanya ile tecride son verilmesi ve Abdullah Öcalan'ın özgürlük talebinin BM gündemine taşınması amaçlanıyor.

Amaçlardan biri de işkence ve kötü muameleye ilişkin BM İnsan Hakları Komiserliği’ne bağlı bir ekibin İmralı’ya giderek soruşturma yürütmesi olarak öne çıkıyor.

DANİMARKA HALKI DESTEKLEMELİ

Politiken gazetesindeki ilanda şu çağrılar yer aldı: “Danimarka halkını Kürt halkına desteğini göstermeye davet ediyoruz, ve bu desteğinizi Öcalan'a Özgürlük kampanyasına katılarak yapabilirsiniz.

 Danimarka hükümeti ve BM, Avrupa Komisyonu, Avrupa Konseyi, NATO ve AGİT dahil olmak üzere tüm uluslararası kuruluşlardan, Kürt sorununu çözmek için yeni barış müzakerelerine başlaması için bir an önce Türkiye'ye baskı yapmaları istiyoruz.”

İMZACILAR

“Öcalan, Kürt halkı için özgürlüğün ve Ortadoğu'da istikrarın anahtarıdır!” diyen Danimarkalı imzacılar şöyle:

Nils Vest, Film yönetmeni;  Danimarka Sosyalist Halk Partisi Parlamentosu Üyesi Karina Lorentzen Dehnhardt;  Mette Knudsen, Film yönetmeni;  Per Nørgaard Kristensen, Red-Green Aliance Party Yönetim Kurulu, Roskilde;  Klaus Schulte, Lektor Onursal, Roskilde Üniversitesi, İletişim ve Sanat Bölümü;  Tue Magnussen, Danimarka İşkence Karşıtı Destek Vakfı;  Steen Folke, emekli kıdemli bilim adamı, Danimarka Uluslararası Çalışmalar Enstitüsü (DIIS) ve Kızıl-Yeşil İttifak Partisi eski milletvekili;  Danimarka Parlamentosu Kırmızı-Yeşil İttifak Partisi Zeeland Bölgesel Konseyi Üyesi Jørgen Holst;  Roskilde Kırmızı-Yeşil İttifak Partisi Yönetim Kurulu Başkanı Theresa Olesen;  Anne Haarløv, Yazar;  Leif Borg Hansen, Rahip, sosyal tartışmacı;  Irkçılığa Karşı SOS'un editörü, çevirmen, tartışmacı Marianne Olsen;  Eski Dışişleri Bakanı Villy Søvndal;  Danimarka Bağımsız Yeşiller Parlamentosu Üyesi Uffe Elbæk;  Janos Ekia Rasmussen, Danimarkalı yazar, 2019 İskandinav Konseyi Edebiyat Ödülü;  Annika Smith: Sosyalist Halk Partisi için Kopenhag Şehir Konseyi;  Jørgen Primdahl: Profesör, Kopenhag Üniversitesi, Yerbilimi ve Doğa Yönetimi Bölümü;  Kırmızı-Yeşil Alilence Partisi Dış Politika sözcüsü Parlamento Üyesi Eva Flyvholm;  Red-Green Alliance Kalkınma Politikası Sözcüsü Parlamento Üyesi Christian Juhl;  Kırmızı Yeşil İttifak Partisi'nin yasal raportörü olan Parlamento Üyesi Rosa Lund;  Sosyalist Halk Partisi'nin Kopenhag Eski Belediye Başkanı Villo Sigurdsson;  Eski Avrupa Parlamentosu Üyesi ve Danimarka Sosyalist Halk Partisi Parlamentosu üyesi Pernille Frahm;  Holger K. Nielsen: Eski Dışişleri ve Vergilendirme Bakanı;  Danimarka Bağımsız Yeşiller Parlamentosu Üyesi Ulla Sandbæk;  Sune Dalsgaard Christiansen, Uluslararası Af Örgütü Danimarka'da Proje Yöneticisi;  Dr. Tove Skutnabb-Kangas, araştırmacı, öğretim görevlisi ve yazar.