Depremde yaşamını yitirenler 1’inci yılında anıldı

MARDEF tarafından Lengnau kentinde düzenlenen anmada, gösterilen dayanışma ruhu hatırlatılarak, “Sahada örgütlü toplumun gücünü gördük. Bunun için daha fazla örgütlenmemiz gerekir” denildi.

Maraş Demokratik Dernekler Federasyonu (MARDEF), geçtiğimiz yıl 6 Şubat’ta Mereş merkezli 11 kentte yaşanan depremin birinci yıl dönümü dolayısıyla yaşamını yitirenler için İsviçre’nin Bern Kantonu'na bağlı Lengnau kentinde anma etkinliği gerçekleştirdi.

MARDEF tarafından düzenlenen etkinliğe çok sayıda Mereşli katıldı. 

Civaka Îslamiya Kurdistan (CÎK) üyesi Seyda Zahit Yalun’un okuduğu dua ile başlayan anmada, MARDEF Eşbaşkanı Hatice Sonzamancı bir konuşma yaptı.

Hatice Sonzamancı, depremin üzerinde bir yıl geçmesine rağmen yaraların hala sarılmadığına dikkat çekerek “Depremin üzerinden bir yıl geçti. Deprem felaketinin yarattığı tahribat hala orta yerde duruyor. Biz MARDEF ailesi olarak, yaşanan zorlu süreçlerde bir araya gelip birbirimize destek olma kararlılığımızı yineleyoruz. Depremin yıl dönümünde hayatını kaybedenleri rahmetle anıyor, hayatta kalanlara ise güç ve umut diliyoruz. Bu deprem bize acıyı yaşatırken aynı zamanda dayanışmanın ne kadar önemli olduğunu da gösterdi. Örgütlü bir toplumun ne kadar elzem olduğu ortaya çıkmıştır” dedi. 

PİR VAKKAS URUL: KÜRT KURUMLARINA MİNNETTARIZ

Depremde yıkılan Narlı Cemevi’nin dedesi Pir Vakkas Urul da anmaya katılanlar arasındaydı. Gulbang okuyan ve çerağ uyandıran Pir Vakkas Urul, bir konuşma da yaptı. Narlı’da yıkılan Cemevinin yerine daha büyük bir Cemevi yapılmaya başlandığını belirten Urul, daha sonra depremde yaşadıklarını anlattı.

Urul “Depremde bizim ev de yıkıldı. Ben, eşim ve iki çocuğum yıkıntılar içinden sağ çıktık. Felaketin boyutunu ilkin anlamadık. Narlı’ya gelirken yolun ikiye ayrıldığını gördük. Her geçen an felaketin daha büyüdüğünü görüyorduk. Cemevine varınca, Cemevinin de yıkıldığını gördük. Oraya gelen Can’larımızla yıkıntılar altında kalan eşyaları çıkardık ve kaldırımda halka yemek hazırladık. Kimsesiz kalmıştık. Yemeği bile lokma lokma yiyorduk. Yarın ne olacağını bilmiyorduk. Hava oldukça soğuktu, yiyecek yoktu. Birkaç gün öyle idare ettik. Çocuklar çok etkileniyordu. Tam umudumuzu yitirdiğimizde yardım tırları göründü. Biz o yardımları görünce oturup sevinçten ağladık. Bu konuda başta MARDEF olmak üzere Heyva Sor ve Kürt kurumlarına minnettarız.

SAHADA ÖRGÜTLÜ TOPLUMUN GÜCÜNÜ GÖRDÜK

HDP Eski Milletvekilli Ayşe Acar Başaran ise, depremin ilk anında itibaren HDP’li vekiller, il ve ilçe yönetimleri ile Kürt halkı hiçbir fark gözetmeden herkese yardım ettiklerini dile getirerek, “Depremi duyduğumuzda bütün arkadaşlarımız deprem bölgesine gittik. Günlerce devlet yoktu. “Devlet yoktu” sadece bir slogan değil bir realiteydi. Devlet Kürtlere, Alevilere hiçbir zaman yardımcı olmamıştır. Biz sahada örgütlü toplumun gücünü de gördük. Bunun için daha fazla örgütlenmemiz gerekir” dedi.

Anmaya katılan İsviçre Göçmen İşçiler Federasyonu (İGİF) üyesi Ali Orak, İsviçre Demokratik Kürt Toplum Meclisleri adına Taylan Ürün, Gazeteci-Yazar Hüseyin Tuğrul da birer konuşma yaptı

Anmada Serhat Med ve Hekim Sefkan’ın seslendirdiği “Erdhej” klibinin gösterimi ardından hayır lokması dağıtıldı. 

Q