Dersim katliamında yaşamını yitirenler anıldı

Dersim katliamında yaşamını yitirenler Avrupa’nın birçok kentinde anıldı.

Almanya’nın Berlin, Ludwigsburg ile İsviçre’nin Zürih ve Basel kentlerinde anıldı.

BERLİN

Almanya'nın başkenti Berlin'de 4 Mayıs 1937’de alınan Tunçeli Tenkil Hareketi Kararı protesto edildi.

Berlin Dersim Özgürlük İnisiyatifi tarafından organize edilen anma ve protesto mitingi; Berlin Türk Elçiliği önünde yapıldı.

Mitinge; Berlin Özgür Kürdistanlılar Meclisi, ATİK, AvEG-KON ve Sol Parti Milletvekili Hakan Taş destek verdi. Saygı duruşuyla başlayan miting sırasında; Dersim Direnişi önderlerinin resimleri taşındı.

Berlin Dersim Özgürlük İnisiyatifi tarafından yapılan açıklamada; 4 Mayıs 1937'nin Dersim için kara bir gün olduğu ve dünya tarihinde bir halkın, inancın katledilmesi için böyle bir örneğinin olmadığı ifade edildi.

Berlin Özgür Kürdistanlılar Meclisi Eşbaşkanı Erhan Fırat yaptığı konuşmada; faşist karakterine uygun olarak Türk devletinin onlarca katliam imza attığını; faşizme karşı açlık grevi direnişini sahiplenmenin önemini belirtti.

Sol Parti Milletvekili Hakan Taş yaptığı konuşmada; “38 Dersim soykırımında yaşamını yitirenleri saygıyla andığını belirterek devamla şunları söyledi: 'Bizler onları unutmadık, unutmayacağız. Katliam ve zulüm Türkiye genelinde ve Kürdistan'da devam ediyor. Almanya ve AB hala sessizler. Açlık grevindeki 7000 insanın talebi bizimde talebimizdir. Daha fazla can kaybı olmadan Abdullah Öcalan özerindeki tecride derhal son verilmelidir” dedi.

Mitingde Dersimlileri talepleri bir kez daha dile getirildi: Devlet Dersimlilerden özür dilemelidir. Dersim adı iade edilmelidir. Devletin gizli arşivleri açılmalıdır. Seyit Rıza ve arkadaşlarının mezar yerleri açıklanmalıdır.

Miting, 'Dersim faşizme mezar olacak!' ve 'Faşist devlet hesap verecek!' sloganlarıyla sona erdi.

LUDWIGSBURG

Almanya’nın Ludwigsburg kentinde de Dersim katliamında yaşamını yitirenler anıldı.

Becekli Derneğinde yapılan anma bir dakikalık saygı duruşuyla başladı.

Ercan Sarıçiçek dört mum yakıp delil uyandırarak başlayan anma etkinliğinde, açılış konuşmasında Dersim Soykırım inşaa derneği Başkanı ve Becekli Dernek Eşbaşkanları açılış konuşması yaptı.

Dersimli Ozan Baran ağıtlarıyla anma etkinliğinde yer aldı. Ozan Ali Baran Dersim Katliamı anılarını anlatırken duygulu anlar yaşanırken Katliamda yaşanmış ve Paris Katlimı için yaptığı besteyi seslendirdi.

Hüseyin Yamaç ise, “Dersim Soykırımı, 4 Mayıs günü kara bir gündür. Sen, ben, o demeden bu kara günü hep birlikte anmalıyız” dedi.

Demir Çelik ise yaptığı konuşmada Dersim 1937-38’e nasıl gelindiğine değinerek şunları söyledi: “Kürt olmamıza rağmen ortak bir dili konuşamadığımızdan kaynaklı Türkçe dilini kullanıyoruz. Devletten umut beklediğimiz için kaybettik. Analarımızın atalarınızın yaratmış olduğu değerlere yüzümüzü çevirdik biz bu değerlere dönmezsek yanlış olur. Coğrafyamıza Osmanlı dönenimden beri dayatmalar yapılmaktadır. Sistem hakikatimizle yüzleşmeye izin vermediler. İktidarlar bizi parçalayarak yol almaya çalışıyorlar. Alınan kararla Dersim ortada kaldırılacaktı.”

Anma, Ozan Ali Baran’ın ağıtlarıyla son buldu.

ZÜRİH

İsviçre’nin Zürih kentinde de Dersim İnisiyatifi öncülüğünde 1 Mayıs alanında bir yürüyüş gerçekleştirildi. Seyit Rıza şahsında katliamda yaşamımı yitirenler anısına 1 dakikalık saygı duruşunda bulunuldu. Yürüyüşe Leyla Güven öncülüğünde bir çok merkezde Öcalan’a yönelik mutlak tecridin kırılması için sürdürülen süresiz ve dönüşümsüz açlık grevlerine destek amaçlı başlatılan 3 günlük açlık grevinde olan İsviçre Göçmen İşçiler Federasyonu (İGİF) üyeleri de katıldı.

Aynı amaçla Basel kentinde de bir yürüyüş gerçekleştirildi.