Direniş 90. gününde

Strasbourg kentinde 14 direnişçinin Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan üzerindeki ağırlaştırılmış tecridin kaldırılması için başlattığı süresiz dönüşümsüz açlık grevi 4. ayına girdi. Eylemciler, kararlı olduklarını, tecridi kıracaklarını söylüyor.

KCDK-E Eşbaşkanı Yüksel Koç, HDP’li Dilek Öcalan’ın yanı sıra Mustafa Sarıkaya ve Nimet Sevim gibi uzun yıllar Türk zindanlarında kalan devrimciler tarafından sürdürülen eylem, Avrupa’daki en uzun süresiz dönüşümsüz açlık grevi oldu. Eylemciler bu Newroz’da Türk faşizmine karşı direnişi büyütme çağrısında bulundu. 90 günden beri açlık grevi direnişini sürdüren eylemcilerden Mustafa Sarıkaya, Gülistan Çiya İke ve Nurgül Başaran, Newroz’a ilişkin şu mesajı verdi:

 MUSTAFA SARIKAYA: 2000 yılı aşkındır Newroz etrafında şekillenen var oluş direnişi; biçimi, mekanı, zamanı değişsede hep var olagelen bir ruh oldu. Ve şimdi bölge halklarının Newroz ruhunu 2019 yılında Avrupa’ya taşımak, herkesin duyabileceği şekilde bunu karşılamak ve kutlamak büyük önem taşıyor. Halkımıza dönük yoğun saldırıların olduğu bir dönemden geçiyoruz. Erdoğan’ın Dehaq kesildiği bir dönem. Kürt halkının tüm kazanımlarına saldırıp yok etmeye çalışıldığı bir dönemden geçiyoruz. Faşizmi yıkma, tecridi kırma kararlılığıyla bir mücadele yürütüyoruz. Bunu başaracağız. Bu başarının en önemli anahtarlarından birisi de Newroz’dur. Bu bilinçle halkımızın, dostlarımızın, bölge halklarının; hatta Newroz evrensel karakterde olduğu için insanlığın bugüne en güçlü şekilde sahip çıkıp, alanlardaki kutlamalara katılmalarını istiyoruz. Bu kutlamalara davet ediyoruz. Bu vesileyle halkımızın, bölge halklarının, dostlarımızın, insanlığın Newroz’unu şimdiden kutluyorum.

GÜLİSTAN ÇİYA İKE: Newroz Diriliş bayramıdır. Direnişin zafere ulaştığı gündür. 40 yıllık mücadele Newroz ile sürekli taçlandı ve bir geleneğe dönüştü. Direniş hamlesi devam ediyor. Kuzey Kürdistan ve Türkiye’de seçimler var. Newroz’da halkların ortaya koyacağı tutum, verilecek mesajlar, gerçekten istenirse, bu direnişin zaferini garantileyecektir. Biz istersek bu Newroz’u direniş hamlesinin başarı Newroz’u haline getirebiliriz. Başlatılan hamlenin direniş ruhuyla Newroz’da alanlara çıkmalıyız. Özellikle Avrupa’da güçlü mesajlar vereceğimiz, tecrit ve izolasyonun muhatapları var. Halkımızın güçlü şekilde 23 Mart’ta Frankfurt’ta yapılacak Newroz’a katılarak, bu direniş mesajını Newroz ruhuyla birleştirerek, daha güçlü şekilde haykıracağına inanıyoruz. Halkımız şimdiye kadar ki en görkemli Newroz’u gerçekleştirmeli.

NURGÜL BAŞARAN: Mazlumların ortaya koyduğu ruh ile yakılan direniş ateşi, gürleşerek büyüyor. Bu direniş ruhu, her alanda özgürlük özlemimizin ateşiyle büyüyerek, direnişlere dönüşüyor. Newroz ayı aynı zamanda, Newroz ateşini direniş ateşine dönüştürenlerin şehadete kavuşma ayıdır. Birçok bedelin ödendiği, aydır. Başta Almanya’daki halkımız olmak üzere, faşizme karşı mücadele eden tüm güçlerin 23 Mart’ta Frankfurt’ta düzenlenecek Newroz kutlamalarına bu direniş ruhuyla katılması ve direnişimizin sesine ortak olması gerekiyor. Herkesin mücadelemizi sahiplenmesi ve bu mücadeleyi bir üst seviyeye ulaştırarak zafere dönüştürmesi gerekiyor. Bu tarihi bir görevdir. Bütün genç kadın ve kadın arkadaşlarımızın direniş ruhuyla Newroz’a katılmasını bekliyor ve başarılar diliyorum. Jin, Jiyan, Azadî!

Kaynak: Yeni Özgür Politika