Kürtlerin ana gündemleri tecrit. Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a yönelik uygulanan tecrite son verilmesi talebiyle 80 gündür açlık grevinde olan Leyla Güven’in sağlık sorunları giderek artarken, süresiz dönüşümsüz açlık grevine katılanların sayısı da yükseliyor. Strasbourg, Galler, Kanada ardından Hollanda’da da iki Kürdistanlı süresiz açlık grevine girdiğini duyurmuştu. Hollanda’nın Den Haag kentindeki Demokratik Kürt Toplum Merkezi’nde ise Hüseyin Yıldız 19 Ocak, Hasbi Çakıcı ise 20 Ocak’tan bu yana açlık grevi eylemini sürdürüyor.
SAĞLIK SORUNLARINA RAĞMEN
Hüseyin Yıldız 56 yaşında ve 23 yıldır Hollanda’da yaşıyor. İzmir’de üniversite okuduktan sonra Mardin’de beş yıl biyoloji öğretmeni olarak çalışan Yıldız, siyasi faaliyetleri nedeniyle tutuklanıyor ve iki yıl cezaevinde kalıyor. Daha sonra Hollanda’ya iltica talebinde bulunan Yıldız, Avrupa’ya geldiğinden bu yana da siyasi faaliyetlerine devam ediyor. Yıldız, evli ve 3 çocuk babası. Birçok farklı sağlık sorunu yaşayan Yıldız, 10’a yakın ilaç kullanmasına rağmen ölüm eşiğine gelen Leyla Güven’in tecrit isyanına ses verme çabasını şöyle anlatıyor: “Açlık grevinin başladığı günden bu yana iç çelişki ve kavgamı sürdürdüm. Buna nasıl yanıt olabilirim diye. Pratik ve diplomatik alanda bir çaba oldu fakat yeterli bulmadım, Önder Apo’ya, açlık grevindeki arkadaşlara yanıt olamadığını düşündüm. Bu kararı verdim.”
KRİTİK SÜRECE YANITTIR
Hollanda Dış İlişkiler Komitesinde yer alan Yıldız, “Normal koşullarda başka bir silahın yoksa bedenini silah yapıp bu eylem biçimini seçersiniz. Fakat bugün Kürdistan özgürlük mücadelesi için kritik bir süreç. Sömürgeci Türk faşist sistemi, özelikle 2014’ten sonra Kürdistan’ın dört tarafındaki kazanımlara karşı topyekûn savaş başlattı. Önder Apo şahsında özgürlük mücadelesini İmralı’ya gömmek istiyor. Tüm kazanımlarına yoğun bir saldırı içeresinde. Bu süreçte Leyla arkadaşın duruşu, 1982’deki Mazlum arkadaş gibi, sürecin ağırlığına verilmiş bir yanıttır” dedi.
SAVAŞ İMRALI'DA YAŞANIYOR
Leyla Güven’in direnişini yeterince gündemleştiremediklerini söyleyen Yıldız, “Emperyalist, kapitalist sistemin Kürdistan’a yönelimlerini biliyoruz. Kürt halkı ve Önder Apo’nun paradigmasına karşı bir düşmanlığı var. Bizim mücadelemiz Kürdistan, diaspora ve uluslararası alanda, topyekûn saldırıya karşı topyekûn direnişi emrediyor. Bu süreçte Leyla Güven arkadaş, doğru tespitle öncülüğü aldı” ifadesini kullandı. Öcalan’ın halkından koparılarak, halkın umutsuz bırakılmak istendiğini kaydeden Yıldız, “Bizim de kanımızla, canımızla Önderlik şahsında, Kürdistan halkını ve davasını savunma gibi bir görevimiz var. Ya bugün mevcut kazanımlarımızla direnişi büyütüp Önderliği özgürleştirip topyekûn bir savunma geliştirerek, Ortadoğu demokrasisini geliştireceğiz ya da emperyalist çark ve bölgedeki uzantıları olan egemen sistemler tüm kazanımlarımızı yok etmeyi başaracaklar” diyerek var olan riske dikkat çekti. Yıldız, “Bakın topyekûn savaş Rojava’ya sadece asker göndermek değil. Gerillaya karşı savaş değil. Savaş İmralı’da Kürt halkını, Önderlik şahsında bitirmeye yönelik” diyerek, herkesi Önderlik etrafında kenetlenmeye çağırdı.
MEHMET TUNÇ'LARA SAHİP ÇIKSAYDIK…
Leyla Güven ve diğer açlık grevleri eylemleri karşısında Kürtlerin ayağa kalması gerektiğini belirten Yıldız, “Mehmet Tunç’ları Cizre’de savunamadığımız için orada düşman başarılı oldu. Bugün, Leyla Güven yoldaşımız için bir dakikamızı artık boşa harcamamamız lazım. Artık neyimiz varsa, canla başla ortaya koymalıyız. Vietnam savaşında da böyle oldu. Toplumların, devletlere ve emperyalist güçlere karşı, ‘biz bu savaşı istemiyoruz’ direnişi de vardı. Fransız aydınlarının Cezayir savaşına karşı çıkması gibi. Diplomasi en az serhildan kadar önemlidir. Biz halkların devletlere karşı bir baskı oluşturması için olağanüstü bir çabanın içerisinde olmalıyız” dedi.
Yıldız son olarak, “Kendimi şiddetle eleştiriyorum. Bu eylemim aynı zamanda bir özeleştiridir. Önder Apo’nun bilgeliğine yaraşır, bir pratik çalışmanın olmaması nedeniyle bu eylemi bir özeleştiri olarak düşünüyorum” ifadelerini kullandı.
Kaynak: Yeni Özgür Politika