Duisburg ve Münster'de HDP ile dayanışma eylemi-YENİLENDİ

Almanya'nın Duisburg ile Münster kentlerinde düzenlenen eylemlerle HDP'ye yönelik açılan kapatma davası, siyaset yasağı protesto edildi.

HDP’ye yönelik açılan kapatma davası ve siyaset yasağını protesto etmek amacıyla Almanya’nın Duisburg kentinde çadır eylemi düzenlendi.

Türkçe, Kürtçe ve Almanca konuşmalarla HDP’ye açılan kapatma davası ve milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu’nun vekilliğinin düşürülmesini bir protesto edildi.

AKP-MHP faşist bloğunun siyasi kararlarından dolayı halk HDP ile dayanışma mesajları vererek, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a yönelik uygulanan tecrit protesto edildi.

Eylem boyunca "HDP halktır halk burada”, “HDP yalnız değildir”, “İrademe dokunma”, “Tutuklulara özgürlük" sloganları atıldı. Eylemde HDP Batman Eski Milletvekili Sadet Becerikli, TEKO-JIN ve Duisburg DTKM Eşbaşkanı Niyazi Öztaş birer konuşma yaptı.

İktidar siyasi geçmişinden ders çıkarmayarak 2021 yılında 6 milyon üzerindeki seçmenin oyunu alan, Meclis’in üçüncü büyük partisi HDP’nin kapatılması için yargıya emir ve talimat vermekten çekinmemektedir” dedi.

Davanın açılması ve siyaset yasağının halkın iradesine yönelik olduğu belirtilen konuşmalarda, “Halkın iradesinin daha fazla gasp edilmemesini, yargı erkinin araçsallaştırılarak demokratik siyasete müdahale etmekten vazgeçmesini talep ediyor, bu süreçte HDP ile dayanışma içinde olduğumuzu deklere ediyoruz” denildi.

Çadır eyleminde Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın özgürlüğü için başlatılan imza kampanyası için imzalar da toplandı.

MÜNSTER

Almanya'nın Münster kentinde de Münster Halk Meclisi ve Bielefeld DKTM’nin çağrısıyla Stubengasse 15:00-19:030 arası HDP ile dayanışma ve İstanbul Sözleşmesi’nden Türkiye’nin çekilmesini protesto çadırı kuruldu ve miting gerçekleştirildi.

Eyleme Alman sol gruplar ve Yunan komünistlerden de dayanışma amaçlı katılımlar oldu. 

Mitingde PYD adına İsa Rojava, Münster Halk Meclisi adına Fatma Özel, Ekrem Atalan ve Kürt siyasetçi Osman Ergin birer konuşma yaptılar.

Konuşmalarda “Türk devletinin Garê’deki tarihi yenilgisinin ardında Türkiye ve Kürdistan’daki 8 Mart eylemlilikleri ve milyonların Newroz’u Türk devletini şaşkına çevirmiştir” denildi.

HDP’ye yönelik açılan kapatma davasına tepki gösteren konuşmacılar “Türk soykırımcı devletin faşist başları Erdoğan-Bahçeli ikilisi, bu saldırılarla bir sonuç alacaklarını sanıyorlar. Hiç heveslenmesinler, haklı olan her zaman küllerinden dirilir” denildi.

Eylem, "Biji Serok Apo", “Yaşasın HDP", “HDP halktır halk burada", “İstanbul sözleşmesi Yaşatır", “Bijî berxwedana Şengale", “Yaşasın enternasyonal dayanışma" sloganlarıyla sona erdi.