Düsseldorf oturma eylemi coşkuyla sürüyor

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın fiziki özgürlüğü talebiyle Almanya’nın Düsseldorf kentinde düzenlenen oturma eylemi sürüyor.

Almanya’nın Düsseldorf kentinde Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın özgürlüğü için MED FED tarafından organize edilen oturma eylemi, üçüncü gününde kent merkezindeki Corneliusplatz'da devam etti. Bugün Essen, Duisburg, Köln ve Düsseldorf’ta yaşayan Kürdistanlılar eyleme katıldı.

Bir dakikalık saygı duruşuyla başlayan eylemin açılış konuşmasını Amara Çîya yaptı. Çîya, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın yaşamından bazı dönüm noktalarını anlattı.

Eylemde HDP eski Milletvekili Lezgîn Botan bir konuşma yaptı.

Bugünkü eylemde TEV ÇAND sanatçıları Bengî Agirî, Navdar ve Serhat Gimgim da katılarak özgürlük ve mücadele şarkıları seslendirdi.

Bugünkü eyleme katılan GORAN Hareketi temsilcisi Goran Babali, Abdullah Öcalan’ın Kürt devrimini sıfırdan başlattığını söyledi.

“İradeli bir millet ortaya çıkardı. Öcalan'ın başlattığı bu devrim dört parça Kürdistan'da etkisini göstermektedir” diyen Babali, Garê şehitlerini selamladı ve Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın özgürlüğü için bütün Kürtlerin çalışması gerektiğini de vurguladı.

Güney Kürdistan’ın Süleymaniye kentinden sanatçı Nebaz Abdullah da eyleme katılanlar arasında yer alıyordu.

Eylemde bir konuşma yapan Nebaz Abdullah “Türkler bizim birlik olmamızı istemiyor. Birbirimizin elini tutmamız gerekiyor. Halkımız eskisi gibi değildir. Hangi politikaların halkımıza kazandıracağını biliyor. Serok Apo'nun paradigması sömürgecilere karşı başarılı oldu, oluyor. Garê bunu kanıtladı. Zap bunu kanıtladı. Rojava bunu kanıtladı. Halk olarak her millet gibi Başkanımızla özgür olmak istiyoruz” diye konuştu.

Civaka Îslamiya Kurdistan Temsilcisi Mele Salih ise şunları söyledi: “Biz Başkanımız Öcalan'a destek veriyoruz ve onun mücadelesinin yanında yer alıyoruz. Türk devleti 'Liderinizi yakaladık. Mücadelenizi bitireceğiz' diyordu. 22 yıl geçti. Mücadelemiz sürüyor. Uluslararası güçlere söylüyoruz. Kürt inkarı ve katliamı çözüm değildir. Kürdistan'ın özgürlüğü tanınmalıdır.”

Alman polisi ise eylem boyunca garip tavırlar sergiledi. Birçok müdahalede bulunan polis, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın düşüncelerinin olduğu kartalar için konuştuktan sonra, Mele Salih konuşurken de “Neden Kürdistan diyor” şeklinde anlamsız bir tavır içine girdi.

Eyleme katılan bir Süryani’nin taşıdığı Süryani halkının ulusal bayrağına, “Bu bayrağı taşıyamazsanız. Bu bayrağın Öcalan ile ne alakası var” diye sordu. Yine polis, konuşmalardaki ateşkes ve Oslo sürecinde ise bu tür açıklamaların yapılamayacağını belirterek, eylemi dağıtmak ile tehdit etti.

Yarın yine Corneliusplatz'ta yapılacak olan eylem, 12.00-17.00 saatleri arasında yapılacak. Eyleme konuşmacı olarak HDP eski Milletvekili Tuba Hezer ile TEV-ÇAND sanatçıları Xelîl Xemgîn, Memo Yapıştıran ve Narînxan katılacak.