Düsseldorf’ta Efrîn işgali ve faşizme karşı ortak yürüyüş

Almanya’nın Düsseldorf kentinde Kürdistanlı, Türkiyeli ve Alman Sol gruplar faşizme karşı ortak bir yürüyüşte bir araya geldi. Yürüyüşte Efrîn işgali protesto edildi.

Düsseldorf’ta faşizme karşı birlik temasıyla bir yürüyüş düzenlendi. Rote Hilfe, VVN-BDA, Kızıl Yardım, Antifaşist Birlik, Demokratik Güç Birliği, FED-MED ve YJK-E çağrısıyla bini aşkın kişi saat 15.00’te Kirchplatz’da bir araya geldi.

Toplanma alanında yapılan açıklamalarda Almanya ve dünya genelinde faşist uygulamalara dikkat çekildi. Azadi Hukuk Bürosu adına yapılan açıklamada, Almanya’nın da Türk devletinin Kürtleri hedef gösteren politikalarına paralel olarak kriminalize eden yasa ve uygulamalarına dikkat çekildi. Özellikle 129b yasasıyla demokratik mücadele yürütülen birçok Kürdistanlının yargılanmasına tepki gösterildi. Konuşmalar ardından kitle, “faşizme karşı omuz omuza”, “faşizme karşı uluslararası dayanışma”, “Kürdistan faşizme mezar olacak” sloganlarıyla yürüyüşe geçti. Yürüyüşte Tevgera Ciwanên Şoreşger üyesi gençler de sık sık “Bijî berxwedana Efrinê”, “Bijî berxwedana gerilla” sloganlarını attılar.

Yürüyüş saat 16.30 civarında Oberbijk meydanında sona erdi. Yürüyüş ardından FED-MED’in Efrîn işgali ve Türk devletinin Medya Savunma Alanları’na dönük işgal saldırıları hakkında bilgi verildi. Efrîn’de Türk devletinin işgaline kadar Kürtlerin öncülüğünde demokratik bir idari söz konusuyken, 2018’den bu yana Türk devletine bağlı çetelerin demografik yapıyı değiştirme, coğrafyasını talan etme, kadınlara dönük kaçırma, tecavüz gibi sayısız insanlık suçunun işlendiğine dikkat çekildi. Eylem, Çarşamba günü YJK-E öncülüğünde 12 Mayıs Çarşamba günü saat 17.00’de DGB Haus önünde başlayacak olan yürüyüşe çağrıyla sona erdi.