Erdoğan'a silah üreten Alman fabrikasında vardiya değişimi engellendi

Türk devletinin kullandığı silah ve askeri araçları üreten Krauss-Maffei Wegmann’ın Kassel’deki fabrikasının önü gün boyu yapılan sivil itaatsizlik eylemine sahne oldu. Eylemle fabrikada vardiya değişimi engellendi, üretime ara verildi.

Kürdistan’dan Yemen’e, Meksika’dan Afrika ülkelerine dünyanın birçok savaş bölgesinde baskıcı rejimler için silah üreten Alman silah devi Krauss-Maffei Wegmann (KMW)’nin en büyük fabrikası Kassel kentinde bulunuyor. Örneğin Türk devletinin Efrîn’e yönelik işgal saldırısında Krauss-Maffei Wegmann şirketinin Leopard 2A4 tipi tankları ve kullandığı topları Kassel’deki bu fabrikada üretilmişti.

Krauss-Maffei Wegmann’ın başta Kürdistan’da olmak üzere dünyanın birçok bölgesinde baskı rejimlerle girdiği işbirliğine son verilmesi için Kassel’deki fabrikanın önünde bugün sabahın erken saatlerinden itibaren kitlesel bir sivil itaatsizlik eylemi gerçekleşti. Rheinmetall’i Silahsızlandırın İnisiyatifi’nin çağrısıyla Almanya’nın birçok kentinden yüzlerce aktivist gün boyu fabrika önünde süren gösterilere katıldı.

KMW’nin Rheinmetall ile birlikte ortak ürettiği ve Rojava Kürdistan’ın işgalinde kullanılan Leoporda tanklarının dev maketlerini fabrikanın önüne yerleştiren eylemciler, fabrikaya giden yolları da kapattılar. Eylemciler, öğlen saatlerine doğru fabrikanın yapmayı planladığı vardiya değişimini de engelledi.

‘SAVAŞ BURADAN BAŞLIYOR’

Bunun üzerine fabrika çalışanları polis eşliğinde başka bir yol üzerinden fabrikaya götürülmek istendi, ancak eylemciler bu yolu da bloke edince fabrikada üretime ara verildi.

Rheinmetalli Silahsızlandırın İnisayitifi’nden Adila Dilaram, başta Kürdistan ve Yemen olmak üzere dünyanın birçok bölgesinde savaşların Alman silahların gerçekleştiğine dikkat çekerek şu açıklamayı yaptı:

“Kassel’deki bu fabrikadan bütün dünya için silah üretiliyor ve bu yüzden savaş burada başlıyor diyoruz. KMW ve Rheinmetall’in Erdoğan gibi baskıcı rejimlere verdiği silahlarla çağımızın en büyük insani felaketleri yaşanıyor. Aynı şekilde Federal Alman Hükümeti de bu iki şirketin silah satış anlaşmalarına onay vererek bu suça ortak oluyorlar. Bugün eylemimizle Alman savaş sanayisinin sonu için bugün ilk büyük eylemimizi gerçekleştirdik.”

Başka bir silah karşıtı aktivist Carola Palm ise “Alman silahlarıyla yaşanan savaşlardan dolayı inşalar ülkelerini terk etmek zorunda kalıyor. Almanya mülteciliği tamamen bitirmek istiyorsa öncelikli olarak silah sanayisini durdurmalı” çağrısını yaptı.

Eylemciler bugün saat 16.00’da yine Kassel kent merkezindeki “Halitplatz” meydanında bir araya gelerek Krauss-Maffei Wegmann ve Rheinmetall şirketlerini protesto edecekler.

NAZİ ALMANYASI’NIN SİLAHLARI DA BURADA ÜRETİLMİŞTİ

Almanya’nın en eski silah devlerinden olan KMW, 2. Dünya Savaşı sırasında Nazi ordusu için en fazla malzeme üreten şirket olmuştu. Alman silah devi Rheinmetall ile Leopard II tankı üreten KMW, Efrîn işgali sırasında Türk devleti için toplar üretmişti. Yıllık cirosu 1 Milyar Euro civarında olan KMW’nin Kassel’de bulunan en büyük fabrikasında 1400 kişi çalışıyor.

KMW’nin Rheinmetall ile ortak ürettiği Leopard-II tankları 2006-2009 yılları arasında Türkiye’ye satılmıştı. Toplam 354 Leopard II tankı kullanımda hiçbir sınırlama getirilmeden Türk ordusuna verilmişti. Ayrıca KMW Türk devletine verilen “Leopard II” tanklarının modernizasyon işini de almıştı. Hali hazırda KMW ve Rheinmetall sayesinde Türk ordusu, Alman ordusundan daha fazla Alman tankına sahip.