Erdoğan'ın büyükelçiler için sınırdışı talebine tepkiler

Türk Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, iş insanı Osman Kavala'nın serbest bırakılmasını isteyen 10 Batılı ülkenin büyükelçisinin sınırdışı edilmesi için verdiği talimata tepkiler geliyor.

Erdoğan’ın söz konusu açıklamalarına sert bir tepki Avrupa Parlamentosu Başkanı David Sassoli’den geldi.

Sassoli sanal medya platformu Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, “10 büyükelçinin sınır dışı edilmesi, Türk hükümetinin otoriter yöneliminin bir işareti. Yılmayacağız. Osman Kavala için özgürlük” ifadelerini kullandı.

İSVEÇ VE NORVEÇ'TEN İLK TEPKİLER

Erdoğan'ın açıklaması Batılı basın yayın organlarında geniş yer bulurken ilk tepkiler İsveç ve Norveç'ten geldi. Her iki ülke yetkilileri de Türkiye büyükelçilerinin ülkeyi terk etmesi yönünde kendilerine herhangi bir bilgi gelmediğini bildirdi.

Norveç hükümetinin iletişimden sorumlu direktörü Trude Maseide,"Büyükelçimiz sınır dışı edilmeyi hak edecek bir şey yapmadı" dedi.

Fransız Haber Ajansı da İsveç'ten de benzer bir açıklama geldiğini aktardı.

Konuyla ilgili bir açıklama yapan Almanya Dışişleri Bakanı ise, diğer 9 ülke yetkilileriyle 'yoğun görüş alışverişi içinde olduklarını' söyledi.

Danimarka Dışişleri Bakanlığı ise yapılan açıklamada, Büyükelçi Danny Annan'ın Türkiye'yi terk etmesi yönünde kendilerine ulaşan resmi bir bilgi olmadığı aktarıldı. Açıklamada "İlkelerimiz ve ortak değerlerimiz konusunda hassas olmaya devam edeceğiz" denildi.

ANKARA AİHM KARARLARINI UYGULAMALI

Avrupa Parlamentosu eski Türkiye Raportörü ve Hollandalı parlamenter Kati Piri de sanal medya hesabından yaptığı açıklamada, Osman Kavala'nın serbest bırakılmasını isteyen büyükelçilere destek verdi. Kati Pari, Ankara'nın AİHM kararlarını uygulaması gerektiğini söyledi ve tüm AB'nin, 'istenmeyen kişi' ilan edilen büyükelçilere destek olması gerektiğini dile getirdi.

BİLD: ARTIK HER ŞEY MÜMKÜN

Almanya'nın en çok satan gazetesi Bild, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, aralarında Almanya Büyükelçisi'nin de bulunduğu, Osman Kavala'nın serbest bırakılmasını isteyen büyükelçileri hedef almasını manşetine taşıdı.

"Erdoğan diplomatlara çattı: Siz kimsiniz?" başlıklı haberde, "Erdoğan'ın birçok haline alıştık. Sürekli otoriter ve baskıcı tavırlarını yineliyor. Erdoğan'ın insan haklarıyla da ilgilenmediği biliniyor. Muhalefetin ve eleştirenlerin üstüne yürüyor. Kadın hakları ve hukukun üstünlüğü onun için önemli değil" ifadesi yer aldı.