Ermeni Soykırımı yıldönümünde Berlin'de yürüyüş ile protesto edildi

Almanya'nın başkenti Berlin'de Ermeni Soykırımını yıldönümünde protesto etmek için yürüyüş düzenlendi.

Ermeni grupların çağrısı ile düzenlenen yürüyüş için halk Klingelhöferstr (CDU Merkez binası) önünde saat 13:00'te bir araya geldi.

Kürt kurumların da katıldığı yürüyüşte bir konuşma yapan tarihçi Dr. Nick Brauns, "Ermeni Soykırımı’nı bir utanç olarak görüyoruz. Almanya hükümetinin soykırımın açık destekçisi olduğunu tarihten günümüze ilişkileri ile ortadadır. Türkiye devletinin dün Metina, Zap ve Avaşin alanlarına yaptığı işgal girişimlerini kabul etmediğimizi belirtiyoruz.

Soykırım günümüz de Kürtlere uygulandığını ve bu kıyımlara başta Almanya hükümeti ve Avrupa birliği sessizliğini bozmuyor" dedi.

HDP temsilcisi de yaptığı konuşmada “Hiçbir kırımı, katliamı kabul etmedik, etmeyeceğiz” dedi.

Konuşmalardan sonra ise Türkiye Büyükelçiliğine doğru yürüyüş başladı. Katliamda katledilenler için anma yapılarak dualar ve katledilenlerin isimleri okundu.

Yunan araştırmacı Tessa Hofmann ise Ermeni Soykırımı’nda ilk önce aydın ve yazarlardan başlandığını söyledi. Hristiyanlar üzerinde özel savaş politikası ile çocuklardan başlandığını da belirten Hofmann, soykırımın tanınması gerektiğini belirtti.

Daha sonra ise soykırım hakkında katılımcıların konuşabileceği bir platform oluşturdu, katılımcılar duygularını dile getirdi.

Yürüyüş boyunca" Soykırımı durdur”, “Soykırımı tanı”, “Hatırlamak savaşmaktır " sloganları atıldı.