Exeter’de çok dilli ‘dayanışma’ konseri düzenlendi

İngiltere Exeter Kürt Toplum Merkezi tarafından Heyva-Sor üzerinden Kürdistan merkezli depremin yol açtığı yaraları sarmak için İngiliz, İsveç, İtalyan ve Kürt sanatçıların katılımıyla Depremzedelerle Dayanışma Konseri düzenlendi.

Exeter Phoenix Centre’da düzenlenen Dayanışma Konseri’ne aralarında yazar, akademisyen, sanatçı, müzisyen ve iş çevrelerinin bulunduğu 200’ü aşkın kişi katıldı.  Dayanışma Konseri’nin açılış konuşmasını akademisyen Dilan Khanaka yaptı. Khanaka Kürdistan merkezli deprem de büyük yıkım ve acıların yaşandığını ancak özellikle Türkiye’de AKP-MHP iktidarının halkı enkaz altında bıraktığına dikkat çekti. Depremin en çok Kürdistan kentlerinin etkilendiğini ifade eden Khanaka, Heyva-Sor’un depremin yaşandığı ilk günden bu yana depremin yaralarını sarmak yoğun bir çaba içerisinde olduğunu ifade etti. Heyva-Sor’un bunun sadece Kürt toplumuna değil bölgede yaşayan tüm toplumlara halklara ulaştırdığını söyleyen Khanaka, yaraları sarma sürecinin devam ettiğini ve bundan sonra da bu dayanışmanın sürmesi gerektiğinin altını çizdi.

Türk hükümetinin depreme seyirci kalarak yaşanan felaketin büyük acılara yol açmasına neden olduğunu ifade eden Khanak, dayanışma ve direnişin iç içe geçtiğini dile getirdi. Sembolik olarak dayanışmayı Newroz’a denk getirdiklerini ifade eden Khanaka, “Tıpkı Newroz’un direniş ruhu gibi. Tıpkı Newroz’daki gibi tekrardan dirilişi bu dayanışma bilinci ile gerçekleştireceğiz” diye kaydetti. Khanaki, halkların Newroz’unu kutlayarak, dayanışmaya katılan herkesi selamladı.

SANATÇILAR ‘DAYANIŞMA’ İÇİN SÖYLEDİ

.Yapılan konuşmaların ardından İsveçli The Annika Skough Quarted adlı caz grubu sahne aldı. Tembur ile öne çıkan ünlü Kürt sanatçı Arash Moradi sahne alarak, dayanışmaya ve paylaşıma vurgu yaptı. Kürt sanatının ‘Tembur’ ile tarihsel ilişkisini anlatarak, Kürt sanatının evrensel yönüne dikkat çekti. Morati’nin ardından Per La Vita adlı İtalyan müzik grubu sahne aldı. İtalyan ve Portekizce şarkılar seslendiren grup, deprem felaketinin büyüklüğüne dikkat çekerek herkesi Heyva-Sor üzerinden dayanışmaya çağırdı. İngiliz akustık müzik sanatçısı John Matthias sahne aldı. Mattihias şarkılarını depremzedeler için söylerken, keman ve gitarı ile dinleyicileri büyüledi. Aynı zamanda akademisyen müzisyen olan Matthias, dayanışma ve birlikteliğini daha güçlü seslendirilmesi gerektiğinin altını çizdi.

DİRİLİŞ RUHUYLA YARALARI SARACAĞIZ

Dayanışma standının kurulduğu etkinlikte, toplanan gelirler Heyva-Sor aracılığı Rojava ve Kürdistan’daki depremzedelere ulaştırılacak. Yapılan dayanışma etkinliğinde ilişkin bilgi veren Tertip Komitesi, Kürtlerin kendi ülkelerindeki baskı rejimlerinden dolayı Avrupa ve dünyanın bir çok ülkesinden göç ve sürgün olmak zorunda olduğunu ifade etti. Devletlere rağmen halkların kendi öz gücüyle dayanışma sergilemelerinin değerli olduğu vurgusu yapan Komite,  bundan sonra da sanatsal etkinlikler halklarla dayanışma temelinde çalışmaların devam edeceğinin altını çizdi. Komite, Newroz’un diriliş ruhuyla tüm yaraların sarılacağını ifade ederek, Heyva-Sor’un dayanışmanın  en etkili kurumu olduğunu belirtti.