FED-GEL’den Newroz için çağrı

Federasyona Gelên Kurdistanî (FED-GEL), 25 Mart Cumartesi günü Frankfurt’ta kutlanacak Newroz’a katılım çağrısında bulundu.

FED-GEL, Kurdistan halkını Frankfurt’taki kutlamaya katılmaya ve Newroz ateşini birlikte büyütmeye çağırarak, “Kuzey Kurdistan‘da en büyük Dehaq‘ın iktidarının yıkılacağı bir seçimin arefesinde kutlamanın heyecanına ortak olalım” dedi. 

FED-GEL tarafından yapılan yazılı açıklamada, Kawa’nın çıkışından itibaren özgürlük, medeniyet ve aydınlanma adına temsilin Kurdistan halkına miras kalan bir görev olduğu belirtilerek, “Demirci Kawa’nın zalim Dehaq’a ve onun zulümle sürdürdüğü iktidarına son vermesinin üzerinden binlerce yıl geçmiş olmasına rağmen bölgede ne zalim Dehaqlar ne de onlara karşı direnen yeni Kawalar hiç eksik olmadı. Kötülük bölgede ne zaman iktidar olmak istemişse mutlaka bir Kawa da çıkmış ve halkı bu kötülüğe karşı direnişe çağırdı” denildi. 

Son yüzyılda yine bölgede egemen olmaya çalışan zalim iktidarlara karşı Kurdistan’ın dört bir tarafında direnişe çağıran Kawalar ve önder kişilikler ortaya çıktığı kaydedilen açıklamada, şunlar ifade edildi: “Kurdistan halkı acılarla karşılaştığında, zor ve zahmetli dönemler yaşadığında hep dağlarda yanan Newroz ateşinin ışığıyla teselli buldu ve umudunu yaşattı. Newroz ateşi, tarihin her döneminde halka moral verdi ve teslimiyete karşı direniş ruhunu büyüttü. 50 yıl önce Rêber Apo da Kurdistan’da çağın Dehaqlarına ve zalim iktidarlarına karşı yeniden direnişi başlattı. Rêber Apo, özgürlük tutkusunu Newroz ateşiyle birleştirerek harladı ve onu artık söndürülemez bir merhaleye getirdi.”

Newroz ateşinin, nice Kurdistanlı'nın bedenlerini ateşe vermesiyle adeta kutsandığı vurgulanan açıklamada, “Kahraman Kurdistan halkının direnişiyle yeniden yakılan Newroz ateşi, 50. yılında artık özgürlüğün ve zaferin müjdecisidir. Mücadelenin 50. yılında Newroz’un söndürülmesi mümkün olmayan bir özgürlük tutkusu ve direniş cephesi olduğu gerçeği, dosta ve düşmana her yönüyle ispatlandı. Binlerce yıldır söndürülemeyen Newroz ateşi asla söndürülemeyecektir. Kurdistan halkının kahraman evlatları direndikleri sürece dağlarda, ovalarda ve şehirlerde Newroz ateşi yanmaya ve aydınlatmaya devam edecektir” denildi. 

FED-GEL, bu tarihi misyonu hatırlamak ve hatırlatmak adına Kurdistan halkını Frankfurt’taki kutlamaya katılmaya ve Newroz ateşini birlikte büyütmeye çağırdığı açıklamasını, şöyle tamamladı: “Kuzey Kurdistan‘da en büyük Dehaq‘ın iktidarının yıkılacağı bir seçimin arefesinde kutlayacağamız 2023 Newroz‘unu tarihi Dehaqlarla hesaplaşma ve iktidarlarını alaşağı etme sürecine dönüştürmek umudu ve heyecanıyla Newroz Pîroz be!”