KCDK-E, FEDA ve Heyva Sor'dan Haydar Işık için başsağlığı mesajı

KCDK-E, Demokratik Alevi Federasyonu (FEDA) ve Heyva Sor a Kurdistanê, 84 yaşında Almanya’nın Münih kentinde hayatını kaybeden yazar Haydar Işık için başsağlığı mesajı yayınladı.

Avrupa’da Kürdistan Demokratik Toplumlar Kongresi (KCDK-E) Eşbaşkanlık Divanı,  başsağlığı mesajında “Kürt ulusal aydını Haydar Işık’ın Kirmanckî, Türkçe ve Almanca dillerinde kaleme aldığı onlarca roman, öykü ve derlemeleri geride Kürt halkı ve insanlığa miras kaldı” dedi.

Mesajda devamla şunlar ifade edildi: “12 Eylül faşist darbesinin en ağır baskılarını, acılarını yaşayan, mal varlığına el konulan, sürgün hayatı yaşamak zorunda bırakılan Haydar Işık 1984 yılından itibaren Almanya’nın Münih kentinde yaşamını sürdürmeye başladı. Faşist Türk devleti tarafından vatandaşlıktan çıkarılan Işık, Almanya’da öykü ve roman yazmaya devam ederek Kirmanckî, Türkçe ve Almanca dillerinde birçok eser geride bıraktı.

Haydar Işık, bütün ömrü boyunca kararlı duruşu ile Kürt halkının özgürlüğü için mücadele etti ve tüm ömrünü bu amaca adadı. Nefesinin sonuna kadar özgürlük mücadelesi için çalıştı. Hem Kürt kamuoyunda ve hem de Alman kamuoyunda bilinen vicdan sahibi büyük bir Kürt ve siyasetçiydi o. Kürt halkı için büyük emekleri ve büyük cabaları olmuştur. KCDK-E olarak bu emeklerini unutmayacağız.

Hem Rojava, hem Şengal, hem Dersim hem de dört parça Kürdistan için büyük emekler sarfetmiş ulusal bir aydındır Haydar Işık.

KCDK-E olarak, Kürdistan tarihine önemli katkılar yapmış Kürt ulusal yazarı Haydar Işık’ı saygıyla anıyor, ailesine Kürdistan halkına başsağlığı diliyoruz.”

FEDA, yakalandığı kanser hastalığı nedeniyle hayatını kaybeden Haydar Işık için, “Kürtlerin ve Kürt Alevilerinin saygıdeğer hocası Haydar Işık bu sabah Hakk’a yürümüştür” dedi.

Mesajda şunlar ifade edildi: “İnkârcı, asimilasyoncu ve katliamcı Türk Devleti’nin baskı ve zulmü sonucu çok sevdiği Dersim’de öğretmenlik mesleğini sürdürmenin koşulları kalmayınca, yıllar önce Avrupa’ya göçmek zorunda kalır hocamız.

Sürgüne geldiği Almanya’da sisteme entegre olmak yerine, aşığı olduğu Dersim ve Kürdistan mücadelesinde onurlu yerini alır. Dersim Soykırımına karşı siyasi ve diplomatik mücadeleyi örgütleyerek, önemli uluslararası değerli çalışmalara öncülük yapmış, ilkeli ve tutarlı kişiliği ile gönlümüzde taht kurmuştur.

Dersim İnşa Kongresi ve Dersim Soykırım Karşıtı Derneği’nin Onursal başkanı Haydar Işık’ı kaybetmenin derin üzüntüsünü yaşıyoruz.

Uzun zamandır kanser hastalığıyla mücadele eden Sayın Işık, 17 Aralık 2021 tarihiden yaşadığı Almanya’nın Münih kentinde Hakk’a yürümüştür.

Haydar Işık Kürt dili ve kültürü, Raa(Raya)-Rêya Heq inancı ve inancın sosyal- kültürel değerleri üzerine çok sayıda makale ve kitap kaleme almış, bize değerli bir miras bırakmıştır. Mücadeledeki kararlılığı, Özgür yaşama olan bağlılığı, Kürdi ve Kürdistani duyarlılığı ile hepimizin öğretmeni, abisi, can yoldaşı ve öncüsü Haydar Işık’ı saygı ve minnetle anıyoruz. Başta ailesi olmak üzere tüm sevenlerinin başı sağolsun. Devri daim, yıldızlar yoldaşı olsun...”

Heyva Sor’un mesajı ise şöyle:

“Dersim Soykırımının mağduru ve mazlumu olan Kürt aydını Haydar Işık’ın vefatını büyük bir üzüntüyle duyduk. Hayati buyunca özgürlük mücadelesinden ve çizgisinden taviz vermeyen, eserleriyle Kürt tarihini ve kültürünü gelecek nesilere taşıyan Haydar Işık, kurumumuza kurulduğu 1993 yılında ilk üye olanlardan biri olup bugüne kadar üyeliğini devam ettirerek ve her platformda kurumumuzun çalışmalarına destek sunarak mazlumların ve mağdurların yanında olduğunu hep göstermiştir.

Bugün hakka yürümüş olsa da vermiş olduğu özgürlük mücadelesiyle Kürdistan halkının yüreğini ısıtmaya,  eserleriyle yollarını aydınlatmaya ve umutlarını beslemeye devam edecektir. Bu vesile ile çok değerli üyemiz Haydar Işık’ın ailesine, yakınlarına ve Kürdistan halkına başsağlığı diliyoruz. Devr-i daim olsun!”