Fedai eylemci Zehra Sağlam Paris’te anıldı

Tecridi protesto etmek için 2019’da fedai eylem yapan Zehra Sağlam, ailesinin de katılımıyla Paris’in Villeneuve banliyösünde anıldı.

24 Mart 2019’da Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan üzerindeki tecridi protesto etmek için Erzurum hapishanesinde fedai eylem yapan Zehra Sağlam (Bêrîtan Kaya), Fransa’nın Paris kentinde bulunan Villeneuve banliyösünde Villeneuve Halk Meclisi öncülüğünde yapılan etkinlik ile anıldı. 

Anmada, Zehra Sağlam için bir anma köşesi oluşturulurken yanı sıra şehitlerin fotoğrafları ile birlikte Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın fotoğrafları ve PKK flamaları asıldı.
Zehra Sağlam şahsında tüm Kürdistan devrim şehitleri anısına bir dakikalık saygı duruşu ile başlayan anmada, Zehra Sağlam’ın kardeşi Metin Sağlam, Şehit Aileleri Komisyonu’ndan Mehmet Hanifi Demir ve Fransa Şehit Aileleri Komitesi adına Celil Akdoğan birer konuşma yaptı.
İlk sözü alan Mehmet Hanifi Demir, “Leyla Güven ile birlikte 3 bin 300 arkadaş Önderlik üzerindeki tecride karşı açlık grevlerine girdiler, sonrasında ölüm orucuna başladılar. Bu süreç içinde 8 arkadaş fedai eylem yaptı. Zehra arkadaş da bunlardan biriydi. PKK’nin tüm militanları fedaidir. Kürdistan tarihinde fedailik oldukça çoktur.  Nerede olursak olalım bu direnişi büyütmek ve zaferle taçlandırmak gerekiyor” dedi.  

Metin Sağlam ise, kardeşi Zehra’yı anlattı ve şunları söyledi: “Zehra’nın dört erkek kardeşten sonra dünyaya gelen ilk kız çocuğu olması aileyi sevince boğmuştu. Aile içinde ona Zelal diye seslenilirdi. Arı, duru, berrak, saydam demektir Zelal. 4 erkek kardeşin yanı sıra tek kız çocuğu olmanın avantajlarını yaşardı; çok sevilir, değer verilirdi. Ay yüzlü dağ başlarındaki pınarların suyu gibi berraktı Zelal. Aile içinde çok seviliyor olması onu şımartmamış aksine yaşından daha olgun, sevgi dolu anlayışlı bir insan olmasını sağlamıştır. Abilerinin zaman zaman Zelal üzerinde hakimiyet kurmaya çalışmalarına babası hiç müsaade etmemiş, bir duvar gibi karşılarına dikilip Zelal’i savunurdu. Ve sonuç olarak Zelal olduğu yerdeydi. Mücadelesini büyütme sözünü veriyorum.”

Fransa Şehit Aileleri Komitesi adına söz alan Celil Akdoğan da, inançlarını şehitlerden aldıklarını belirterek, şöyle konuştu: “Mazlum Doğan, Hayri Durmuş, Kemal Pir yapılan zulümlere boyun eğmedi. Milyonlarca Kürt bu yüzden inançla yürüyor. Bazen uzun bazen kısa adımlar atıyor olabiliriz ama kimse bizi yok sayamaz. Ve tüm bu inancımızı, umudumuzu şehitlerden alıyoruz. Başarı bizimdir. Şehitler öncümüzdür. Önderliğin filozofluğu bizi aydınlığa çıkartacaktır.”

“Bijî Serok Apo” ve "Şehîd namirin" sloganlarının atıldığı anma, Zehra Sağlam’ı anlatan sinevizyon gösterimi ile sona erdi.