Finlandiya’nın Türk devletine silah satış izni protesto edildi

Finlandiya’nın 2019 yılında Türk devletinin Rojava’ya yönelik işgal saldırıları nedeni ile uyguladığı silah ambargosunu kaldırması RiseUp4Rojava tarafından Helsinki’de yapılan eylem ile protesto edildi.

RiseUp4Rojava aktivistleri, Finlandiya Savunma Bakanlığı tarafından Rojava’ya yönelik Türk devletinin işgal saldırılarına karşı alınan silah ambargosu kararının kaldırılmasını başkent Helsinki’de bulunan Savunma Bakanlığı binası önünde protesto etti.

Protesto eylemine Kurdistanlılar ve dostları da katıldı. PKK, YPG ve YPJ flamalarını taşıyan kalabalık, sık sık ‘Diktatör Erdoğan’, ‘Türkiye’yi silahlandırmaya hayır’ sloganları attı.

Daha sonra kitle adına açıklamalar yapıldı. Açıklamalarda Finlandiya devletinin NATO üyeliği için Türk Cumhurbaşkanı Erdoğan’a taviz vermekle suçlandı. Devamında, NATO üyeliği için Finlandiya ve İsveç’ten Kürt siyasi ve aktivist şahısların Türkiye teslim edilmesinin kabul edilmeyeceğinin altı çizildi.

Türk Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, Finlandiya ve İsveç’in NATO üyeliği karşılığında Kürt siyasetinin ve Kürt şahsiyetlerin aktivitelerinin çalışmalarının kriminalize edilip sonlandırılması yönünde pazarlık yaptığına dikkat çekilen açıklamada, Finlandiya’nın Erdoğan’nın kirli pazarlıklarına karşı demokratik ve insani haklarından taviz verilmemesi çağrısında bulunuldu.

Açıklamaların ardından silah ambargosunun kaldırılması, sloganlar atılarak ve bildiriler dağıtılarak protesto edildi.