Frankfurt Üniversitesi'nde Kürtçe dil kursu

Kürdistan Öğrenciler Birliği’nin (YXK) çabaları ile önümüzdeki sonbahar/kış döneminde Frankfurt Üniversitesi'nde bir Kürtçe dil kursu verilecek.

YXK ve Kürdistanlı Kadın Öğrenciler (JXK) de Eylül 2021'den bu yana Goethe Üniversitesi ve UAS-Frankfurt'un köken dili projesi ile görüşme halindeydi.

Goethe Üniversitesi ve UAS (University of Applied Sciences) 14 Mayıs Cumartesi günü Frankfurt’ta ilk kez öğrenciler için resmi bir Kurmancî atölyesi düzenlemişti.

Devam eden görüşmeler ve seminerler ardından üniversitede önümüzdeki dönem Kürtçenin resmi olarak düzenli bir dil kursu olarak yer almasına karar verildi.

YXK-Frankfurt, son birkaç haftadır en az 15 katılımcı şartı ile üniversiteyi kursun önemi konusunda ikna etmeye çalışıyordu.

YXK-Frankfurt şu açıklamada bulundu:

"Yüzyıllardır Kürdistan'da bir soykırım, asimilasyon ve sürgün politikası yürütülmektedir. Bir nüfusu kendi gerçekliğinden uzaklaştırmak için mümkün olan her yol ve araç kullanılır. Özellikle son yıllarda faşist Türk hükümeti asimilasyon politikasını kullanarak, savaşa, katliamlara ve kaçışa rağmen kimliğinden vazgeçmeyen Kürt nüfusunu kültürel bir asimilasyonla yabancılaştırmaya çalışmaktadır.

Bu yüzden kamusal alanda Kürtçe konuşmak hala yasak. Kültürün ve kimliğin anahtarının dilde gizli olduğunu biliyoruz ve düşmanın amaçları doğrultusunda kullanmaya çalıştığı şey de tam olarak budur. Okullarda, üniversitelerde, tiyatro ve konser gibi kültürel etkinliklerde Kürtçe tabu olmaya ve yasaklanmaya devam etmektedir.

Bu asimilasyon politikasına karşı YXK Frankfurt olarak diyoruz ki, burada diasporada bile dilimizi, kültürümüzü ve kimliğimizi öğrenmemize engel olamazsınız! Kimliğimizi korumak için çalışacağız. İster Kürdistan'da ister diasporada olsun. Dolayısıyla bugün Alman üniversiteleri bile anadilimizi öğrenmek için bir alan haline geliyor.

‘Çanda me nasnameya me ye!’ (Kültürümüz kimliğimizdir!) çağrımızın bir parçası olarak, tüm YXK ve JXK komitelerini üniversitelerinde bir Kürtçe dersi açılmasını savunmaya çağırıyoruz!”