Frankfurt’ta siyasi tutsaklarla dayanışma eylemi

Almanya’nın Frankfurt kentinde bu yıl ATİF ve AGİF, 18 Mart İnisiyatifi adı altında 18 Mart Uluslararası Siyasi Tutsaklarla Dayanışma Günü vesilesiyle sokak gösterisi yaptılar. Eyleme ADHF üyeleri de destek verdi.

Müzik dinletisiyle zenginleştirilen gösteride, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan, Figen Yüksekdağ, Selahattin Demirtaş, Müslüm Elma dışında Mumia Abu Jamal, Ahmad Saadet, Georges İbrahim Abdallah gibi birçok uluslararası tutsağın fotoğafları taşındı. Eylemde 274 gündür açlık grevinde bulunan Grup Yorum elemanların durumu hakkında dövizler asıldı.

Eylemde Tutsaklarla Dayanışma Komitesi, ATİF, AGİF, Enternasyonal İttifak, UPOTUDAK, Azadi adına konuşmalar yapıldı.

Enternasyonal Siyasi Tutsaklar Günü vesilesiyle yapılan eylemde Türk devletinin zindanlara attığı yüzlerce çocuk, öğrenci ve hasta tutsağın durumuna dikkat çekildi.

Koronavirüs salgınının zindanlara yayılmasına rağmen faşist devletin, binlerce tutsağı tehdit eden ölüm tehlikesini gözlerini kapadığı ifade edildi.

Almanya’da PKK davasında tutuklu bulunan 10 Kürt siyasetçisi ile TKP/ML davasında Münih’teki bir cezaevinde tutulan Müslüm Elma’nın özgürlüğü talep edildi. Eylemde Öcalan üzerindeki tecride de dikkat çekilerek, tecridin derhal kaldırılması istendi.

Eylemde yaklaşık bir ay önce Hanau’da neofaşist ve ırkçı bir saldırı sonucu katledilen 9 göçmen de anıldı.

Young Struggle üyesi Sarah’nın, Hanau’da katledilen Ferhat Unvar için bestelediği bir şiir duygulu anlar yaşamasına sebep oldu.

16 yıldır tutuklu bulunan basın emekçisi Hatice Duman’ın yeğeni ve AGİF Yönetim Kurulu üyesi Mesut Duman, Türkiye ve Kürdistan zindanlarında esir tutulan gazeteciler şahsında dünyadaki tutsak gazeteciler üzerine sunum yaptı.

Eylemde mültecilerin maruz kaldığı uygulamalar, Alman hükümeti ve AB’nin Türk devleti ile işbirliği ve pazarlıklarına da tepki gösterildi. Koronavirüs salgını nedeniyle belli önlemlerin alındığı eylemde katılımcıların ve izleyicilerin sağlığı konusunda da uyarılar yapıldı.