Fransa’da demiryolu grevleri rekor süreye çıkılabilir

Fransa’da emeklilik reformu konusunda hükümet ile sendikalar arasında çözüm olasılığı giderek azalırken, demiryollarında son 30 yılın en uzun süreli grevine doğru gidiliyor.

Hükümetin emeklilik yasasındaki hakları daha da kötüleştirecek ‘reform’ planlarına karşı 5 Aralık’tan bu yana üç kez ulusal çapta genel grev düzenlenirken, düzenlenen gösterilere 2 milyona yakın kişi katılmıştı. Dün Başbakan Edouard Philippe ile sendikalar arasında yapılan görüşmelerden sonuç alınamazken, eylemliliklerin süreceği anlaşılıyor.

Öte yandan, demiryolu şirketi SNCF’nin çalışanları son 30 yılın en uzun süreli protesto hareketini sürdürmeye devam edyor. Hükümetin ‘emeklilik reformunun geri çekilmesi’ talebini reddetmesi ardından sendikalar, Noel ve Yılbaşı vesilesiyle eylemlere ara verilmesi istemini yerine getirmeyeceklerini ilan etmişti.

Grevlerin devam etmesi halinde SNCF çalışanlarının son yıllarda aralıksız olarak grevde oldukları gün sayısında rekora gidilecek.

SON 30 YILDA ONLARCA GÜN SÜREN GREVLERE GİTTİLER

1986 yılında farklı sendikaların çağrısıyla çalışma şartlarının iyileştirilmesi ve maaşların arttırılması talebiyle demiryolu şirketi SNCF’de başlatılan grev, tam 28 gün sürmüştü. 18 Aralık 1986’da başlayan grev, 15 Ocak 1987’de sonlandırılmıştı.

1995’teki SNCF çalışanlarının emeklilik sistemlerinin genel emeklilik sistemine katılmasına yönelik dönemin Başbakanı Alain Juppé’nin projesine karşı 22 gün greve gidilmiş ve hükümet geri adım atmak zorunda kalmıştı.

2010 yılının Ekim ayında ise Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy’nin yine emeklilik yasası reformuna karşı başlatılan grevler 17 gün sürmüştü. Aynı yılın Nisan ayında da şirketin yapısının yeniden düzenlenmesine karşı grev, 15 gün boyunca sürmüştü.

2018’de de yine şirketin yapısının değiştirilmesi, ‘demiryolu çalışanı statüsünün’ kaldırılması gibi hükümetin projesine karşı 36 gün süren ancak 3 aylık bir sürece yayılan grevler olmuştu.

SNCF’nin 2018 itibariyle 140 bini aşkın doğrudan çalışanı bulunuyordu.